Traineeships Techniek

BIM: wat is het en wie gebruikt het?

21 juni 2022 | 3 minuten | door lstam
BIM: wat is het en wie gebruikt het?

BIM wordt als bouwwerkinformatiemodel steeds populairder binnen de bouwsector. Dus ook het aantal bedrijven dat BIM gebruikt groeit gestaag. Maar wat is BIM precies, voor wie is het bedoeld en wat is de meerwaarde ervan? In dit blog zetten wij de beginselen van BIM voor je op een rijtje.

Wat is BIM?

BIM is een afkorting van Building Information Model (of in het Nederland: Bouw Informatie Model). BIM zorgt ervoor dat alle werkzaamheden in een bouwproject samenkomen en op één centraal punt worden opgeslagen. Op deze manier is er een duidelijk overzicht van de voortgang van een project, en is het mogelijk om het traject zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Hoe dit kan? BIM kun je zien als een (3D-) database van informatie. Door met BIM te werken kunnen fouten makkelijker worden voorkomen; op deze manier werk je duurzamer én kostenbesparend!

Wie gebruikt BIM?

BIM kan worden gebruikt door iedereen die betrokken is bij de bouw van gebouw. Projectontwikkelaars, architecten, aannemers… alle partijen hebben baat bij BIM. Tijdens een bouwproject voegen namelijk alle betrokken partijen hun informatie toe, terwijl andere partijen juist hun informatie uit datzelfde BIM-model halen.

De populariteit van BIM

Iedereen binnen het bouwproces profiteert dus van de voordelen van BIM. En omdat BIM steeds populairder wordt, wordt ook de vraag naar (ervaren) BIM Modelleurs groter. BIM Modelleurs zijn gespecialiseerd in 3D-tekenen en zijn dus bij uitstek in staat om het informatiemodel samen te stellen.

Het InWork BIM Traineeship

Om in te spelen op deze groeiende behoefte in de markt, heeft InWork in samenwerking met BIMpuls het InWork BIM Traineeship ontwikkeld. De trainees gaan in dit traineeship aan de slag met het modelleren van gebouwgebonden installaties, het maken van 3D-visualisaties, het maken van berekeningen en het bewaken van ingevoerde data.

De voordelen van BIM

Het grootste voordeel van BIM is dat het hele project duidelijk en inzichtelijk wordt. Iedereen heeft toegang tot dezelfde informatie, op deze manier wordt de samenwerking verbeterd en kunnen er betere resultaten worden behaald. De verschillende informatie-onderdelen vanuit de betrokken partijen worden allemaal ‘over elkaar heen’ gelegd, waardoor er een 3D-model ontstaat. In de praktijk zijn er meerdere BIM-programma’s waarmee gewerkt kan worden. De bekendste en meest gebruikte zijn ArchiCad, AutoCAD en Revit. Tijden de bouw van een project zijn er vaak meerdere (interne en externe) partijen betrokken. BIM helpt om alle informatie op één centraal punt te houden en zo de samenwerking te verbeteren.

Het kostenbesparende effect van BIM

Een ander groot voordeel is dat BIM wordt ingezet tijdens alle fasen van een bouwproject, vanaf het allereerste concept tot de oplevering. Het eerste ontwerp wordt in het informatiemodel al vastgelegd; eventuele clashes en conflicten komen hierdoor vroeg in het proces naar boven, zodat er meteen actie op kan worden ondernomen.

De impact van BIM

Het integreren van BIM in het bouwproces heeft een positieve impact op de hoogte van de bouwkwaliteit. Er wordt namelijk efficiënter gewerkt, eventuele faalkosten worden sneller inzichtelijk en het kostenbesparende effect wordt daarmee alleen maar groter. Kortom: wij snappen wel dat BIM steeds meer zijn intrede maakt!

Ben jij geïnteresseerd in BIM of in het InWork BIM Traineeship? Bekijk onze InWork Academy pagina, hier vind je alles over onze (technische) traineeships:

terug naar boven