Werken in de IT

Aan de slag in de IT zónder ICT-diploma?

29 april 2021 | 4 minuten | door Suus de Koning
Aan de slag in de IT zónder ICT-diploma?

Zonder ICT-achtergrond toch op de servicedesk van de Politie terechtkomen en bijdragen aan een veilig Nederland; dat is het verhaal van Nadine. Tijdens de pittige inwerkperiode heeft ze zichzelf vaak de vraag gesteld ‘kan ik dit wel?’, maar het doorzetten heeft geloond! Ze zit goed op haar plek bij de Politie en er liggen nog mooie kansen in het verschiet. Wij spraken haar over dit bijzondere omscholingstraject.

Kun je iets over jezelf vertellen?

‘Ik ben Nadine, 29 jaar en ik kom uit een klein dorpje in het Oosten. Mijn hobby’s zijn voetbal, hardlopen en gezellige en nieuwe dingen ondernemen met vriendinnen en familie. En ik werk momenteel 2 jaar bij de Politie via InWork.’

Waarom wilde je een switch maken naar ICT?

‘Ik heb echt helemaal geen ICT-achtergrond; ik kom uit de retail en heb de opleiding Retail Management gevolgd. Voordat ik via InWork aan de slag ging, was ik werkzaam als filiaalleider bij een bakker/lunchroom. Daar stuurde ik medewerkers aan, maar uiteindelijk zat ik er aan mijn plafond en er waren geen mogelijkheden meer voor mij om door te groeien. Vandaar dat ik destijds op zoek ben gegaan naar een nieuwe baan en toen stuitte ik op een vacature van InWork.’

En is de ICT ook écht iets voor jou?

‘Ja, ik was ook wel echt op zoek naar iets anders en affiniteit met ICT heb ik altijd wel gehad. Als er iets kapot was op ICT-gebied probeerde ik het wel altijd zelf uit te vogelen en dat ging me toch vaak wel prima af. Daarnaast bood InWork mij ook opleidingsmogelijkheden, dat was voor mij wel een vereiste bij een carrièreswitch. Het is toch een nieuw vakgebied waarin je aan de slag gaat, dus ik wilde wel een mogelijkheid om me dit eigen te maken en veel te kunnen leren.’

En toen ging je daadwerkelijk aan de slag, hoe was dat?

‘De eerste weken kwam er echt een berg aan informatie op me af. Als je via InWork start op de servicedesk van de Politie, start je met een opleiding van zes weken. Daar moet je echt even doorheen. Ik heb me in het begin wel afgevraagd of ik het wel kon en of het niet teveel was, maar uiteindelijk is het gewoon een kwestie van doen. Gooi mij maar in het diepe. Ik wilde het liefst gelijk meedraaien, daar leer je vaak het meest van.

Het is best pittig zonder ICT-ervaring, maar ik heb veel geleerd van die periode. Het leuke is ook dat je onder andere een dagje gaat meelopen met je ‘collega’s in het blauw’, oftewel de agenten op straat. Zo leer je de organisatie écht kennen en zie je hoe het eraan toe gaat aan de andere kant van de telefoon.’

Hoe bevalt het nu?

‘Goed; het werk is heel divers. Je ondersteunt zoveel verschillende collega’s, dat houdt het leuk. Het voelt echt alsof je iets goeds doet. Soms als ‘iemand in blauw’ belt, ben je echt nodig en is de urgentie hoog; fijn dat je dan kunt helpen en je collega’s van dienst kunt zijn.’

Hoe was het afgelopen jaar?

‘Het laatste jaar was natuurlijk wel anders. Nog steeds, trouwens. Bij de Politie werken we met een groot team, waarin iedereen heel toegankelijk is, elkaar helpt en het beste met elkaar voor heeft. Nu merk je dat toch minder doordat iedereen thuis werkt.’

Wat is er zo leuk aan werken bij de Politie?
‘Met stip op één toch wel het contact met je collega’s. Vaak wordt op een servicedesk gesproken van klantcontact, maar ik spreek gewoon met collega’s. Het is heel gemoedelijk. Ondanks dat het zo’n grote organisatie is, voelt het heel hecht. Dat vind ik bijzonder. Vanaf mei dit jaar word ik intern overgenomen door de Politie, dat is een mooie stap voor mij. Vanuit hier kunnen er weer nieuwe mogelijkheden ontstaan en hoop ik weer stappen te kunnen maken.’

Hoe is het contact met InWork?

‘Het contact met InWork is altijd heel goed. Ik heb één contactpersoon bij InWork en die spreek ik regelmatig. InWork staat altijd voor je klaar en je kunt, zowel zakelijk als persoonlijk, altijd bij ze terecht. Zeker in het begin heeft InWork mij goed geholpen. Het was toch spannend om de stap te maken naar ICT en om uit te zoeken of het echt wel iets voor mij zou zijn. InWork heeft hij hier goed in ondersteund.’

terug naar boven