Videosollicitatie? Met deze tips ben jij goed voorbereid!

Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek! In coronatijd zal het sollicitatiegesprek bij veel bedrijven er net even wat anders uitzien dan gebruikelijk. De maatregelen rondom het indammen van de verspreiding van het virus hebben immers ook impact op de sollicitatieprocedure. Persoonlijk langskomen op kantoor? Dat is nu helaas in veel gevallen niet mogelijk. We geven je dan ook graag wat tips zodat jij, ook op afstand, jezelf van je beste kant kunt laten zien bij jouw potentiële toekomstige werkgever.  

1: Weet waar je op solliciteert  
De videosollicitatie is ingepland, maar weet je eigenlijk wel waar je precies op solliciteert? Het klinkt misschien een beetje gek, maar soms hebben mensen een heel ander beeld van de functie dan wat deze daadwerkelijk inhoudt. Lees vóór je gesprek daarom nog even goed de functieomschrijving door en noteer alle vragen die je wil stellen.  
 
2: Ga na of het bedrijf bij jou past  
Naast dat het verstandig is om je in te lezen in de vacature, is het ook belangrijk om te kijken naar het bedrijf zelf. Past deze werkgever wel bij jou? Bovendien kun je zo ook meteen een goed antwoord formuleren op vragen als “waarom wil je hier komen werken?”.  
 
3: Besteed tijd aan zelfreflectie  
Zorg dat je je bewust bent van je eigen kwaliteiten en mogelijke valkuilen. In hoeverre sluiten jouw sterke kanten aan op de functie en op welk gebied zou je nog wat kunnen leren?  
 
4: Test je verbinding, beeld en geluid 
Plan een test-belletje in met een vriend. Zo weet je zeker dat je verbinding in orde is dat en er geen storend omgevingsgeluid is. Let ook op wat er op de achtergrond in beeld is! Je wil voorkomen dat je gesprekspartner wordt afgeleid door iets wat zich achter jou afspeelt. 

5: Sluit alle andere tabbladen af  
Zorg dat alle niet-relevante tabbladen zijn afgesloten. Sluit voor de zekerheid ook je mail af. Het laatste wat je wil is dat er ineens allemaal vreemde geluiden uit je computer komen tijdens jouw videosollicitatie! 

6: Check je gesprekspartner  
Zoek je gesprekspartner alvast op via LinkedIn. Zo ziet deze dat je interesse toont en krijg jij alvast een indruk met wie je in gesprek gaat.  
 
7: Gebruik oortjes en zorg dat je goed verstaanbaar bent  
Met oortjes versta je de vragen van de persoon die jou gaat interviewen een stuik duidelijker, en je wordt zelf minder afgeleid door eventuele omgevingsgeluiden. Ook hebben oortjes vaak een ingebouwde microfoon, waardoor jijzelf ook beter verstaanbaar bent. Probeer daarnaast duidelijk te articuleren en rustig te praten. Omdat je via videobellen soms met haperend beeld of geluid te maken hebt, is dit extra belangrijk. 

8: Denk na over je outfit  
Hoewel het heel verleidelijk kan zijn om lekker in je joggingbroek in te bellen voor je videosollicitatie, is het voor een sollicitatiegesprek beter om je netjes aan te kleden. Een eerste indruk maak je immers maar één keer – ook online! 

Cathalijne

Cathalijne

cgroen@inwork.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Oud Artikel

Als InWork blijven wij graag bij de tijd, hieronder kan je dan ook onze nieuwe artikelen vinden!. Onze website is vernieuwd, maar wij hebben wel onze oude artikelen overgenomen van onze vorige website.

De plaatjes en layout kunnen missen, toch lezen? Klik hier

Meer Nieuws-items

Van bedrijfsadministratie naar werkstroombeheer

Van bedrijfsadministratie naar werkstroombeheer

Esther is sinds juni 2019 in dienst bij InWork Techniek en werkt als Werkstroombeheerder voor Liander. Met een mbo-opleiding Bedrijfsadministratie op zak lag een technische carrière niet echt voor de hand. Toch is Esther 20 jaar geleden via haar BBL-plek de techniek...

Lees meer
Boost je zelfvertrouwen op de werkvloer

Boost je zelfvertrouwen op de werkvloer

Wist jij dat zelfvertrouwen op de werkvloer bijdraagt aan jouw (werk)geluk? Een gezonde dosis zelfvertrouwen werkt namelijk positief door in je werk. Want als je gelooft in je eigen kunnen, toon je initiatief en pak je nieuwe dingen makkelijker op. Dit geeft een goed...

Lees meer
Wat je kunt leren van gamen? Kevin legt het uit!

Wat je kunt leren van gamen? Kevin legt het uit!

Het is een echte trend aan het worden: het benoemen van je game-ervaring op je cv. Omdat dit laat zien dat je resultaatgericht, sociaal vaardig en creatief bent, bijvoorbeeld. Nu waren wij heel benieuwd hoe onze eigen gamende InWorkers hier tegenaan kijken; welke...

Lees meer