Traineeships Techniek

BIM Model Uitgelegd

3 mei 2023 | 3 minuten | door Silver Apperloo
BIM Model Uitgelegd

Van ingenieurs tot aannemers en architecten. Bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen werken veel verschillende disciplines samen. Al die verschillende disciplines komen bij elkaar in het BIM-model: een digitaal 3D-model van een bouwwerk. Hoe BIM precies werkt, waarom het zo belangrijk is en hoe jij de engineer van de toekomst wordt, leggen we je uit in deze blog.

Wat is dat dan precies, BIM?

BIM is een afkorting en staat voor: Building information Model (wikipedia link, in dit blog leggen we het uit in Jip en Janneke taal 😉). Als het ware een interactieve digitale 3D tekening, opgebouwd uit objecten waaraan informatie is gekoppeld. Zo kan bijvoorbeeld aan een wand of een kozijn in een bouwproject allerlei informatie toegevoegd worden als; het te gebruiken materiaal, de kosten, het leidingwerk, afmetingen of benodigde constructieve sterkte. Maar ook meer projectmatige informatie als; in welke fase het object geplaatst wordt, functies en aansluiting op omringende objecten.

Alle betrokken partijen komen samen en indien goed opgezet is alles gekoppeld en dus “intelligent”. Superhandig, om vroegtijdig fouten op te sporen, om wijzigingen door te kunnen voeren, om onderhoud in kaart te brengen en zo kunnen we nog wel even door. Kortom, BIM is in de bouw de toekomst.

bim revit model

En waarom is BIM dan de toekomst?

Zoals hierboven al even benoemd helpt een helder, interactief en digitaal bouwplan enorm bij het vroegtijdig opsporen van fouten. De objecten, waarmee het BIM model is opgebouwd zijn “intelligent”, ze houden rekening met andere objecten en spelen op elkaar in. Zo wordt voorkomen dat fouten pas tijdens de bouw van het werk het licht zien, denk bijvoorbeeld aan een kolom die in de weg zit wanneer een deur geopend wordt. Dat scheelt een hoop gezeur. Daarnaast kunnen met behulp van een BIM Model fundamentele wijzigingen later in een project gemakkelijker doorgevoerd worden, zonder dat alle tekeningen opnieuw moeten. Een BIM Model is als een spin in een informatief web en heeft alles in de gaten.

Een goed opgebouwd en compleet BIM Model zorgt voor een soepel verloop en minimale fouten tijdens een project. Er is in de bouw steeds meer vraag naar BIM specialisten. Sinds 2011 is een BIM Model verplicht gesteld bij bouw aan projecten van het Rijksvastgoedbedrijf.

Met een diploma in de richting (installatie)techniek of bouwkunde MBO 3 en 4, kan je in twee jaar tijd doorgroeien tot BIM-specialist, BIM-modelleur of Werkvoorbereider Industrie. Stuk voor stuk banen die op de lange termijn écht van belang zijn!

ENTER: InWork BIM-Traineeships

Op het moment is er enorm veel vraag naar BIM-specialisten en modelleurs, die vraag neemt alleen maar toe en laten wij daar nou een traineeship voor hebben. Tijdens een traineeship leer je actief verder terwijl je in een startersfunctie werkt, en dus lekker geld verdient!

De tweejarige traineeships zijn speciaal ontworpen voor starters met een diploma in de richting (installatie)techniek of bouwkunde niveau 3 en 4. Je leert in onze traineeship alles over de wonderen wereld van BIM, je gaat aan de slag met Revit, je modelleert bouw gebonden installaties, maakt 3D visualisaties en doet berekeningen. Daarnaast word je persoonlijk begeleid en ontwikkel je belangrijke ‘Soft Skills’. Dan rest ons nog één vraag: Word jij dé engineer van de toekomst!?

terug naar boven