Carrière

Engineer

Het begrip ‘Engineer’ is erg breed en in meerdere werkvelden van toepassing. Tot voor kort kwam je de term alleen binnen de techniek tegen; inmiddels kent bijvoorbeeld ook de IT vele soorten Engineers. Dat je als Engineer vele kanten op kunt, staat dus wel vast. Benieuwd hoe jij alles uit jouw carrière haalt als Technisch Engineer? Lees hier meer over de mogelijkheden en over al het moois dat InWork jou als techneut te bieden heeft!   

Wat doet een Engineer?  
De afkomst van het woord ‘Engineer’ is hetzelfde als bij ‘Ingenieur’. Beide zijn te herleiden naar het Latijnse ‘ingenium’, wat staat voor verstand, talent en vindingrijkheid. Ook kan ‘Engineer’ in verband worden gebracht met het Engelse ‘engine’. Dit verklaart deels waarom veel functietitels binnen de techniek de term ‘Engineer’ bevatten, zoals een machinetester (Test Engineer) of een mechanisch monteur (Mechanical Engineer). Een ander verschil tussen de twee benamingen is dat ‘Engineer’ ook vaak gebruikt wordt voor verschillende functies, functieniveaus en kennisniveaus. De functienaam ‘Engineer’ wordt ook gebruikt voor mensen met een technisch mbo-diploma. Hoe divers het werkveld van een Engineer ook mag zijn, overall houd jij je als Engineer bezig met: 

  • Het (in teamverband) ontwerpen van het mechanische deel van machines 
  • Het op peil houden van jouw kennis van marktontwikkelingen en technologieën  
  • Het toepassen van deze kennis in nieuwe oplossingen en producten 
  • Het onderhouden van contacten met diverse stakeholders 
  • Het signaleren van afwijkingen en het doen van verbetervoorstellen 
  • Het bewaken van de gewenste kwaliteit, planning en budget van het Engineering-project 
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Iemand die werkt als Engineer, heeft over het algemeen een technische opleidingsachtergrond. Dit kan zowel op mbo-, hbo- als wo-niveau zijn. Tijdens een technische hbo- of wo-studie doe je voornamelijk wetenschappelijke kennis op die je vervolgens toepast bij het oplossen van technische en technologische vraagstukken. Een technische mbo-opleiding combineert theorie met praktijk en is dus wat meer gericht op uitvoerende werkzaamheden. De titel Ingenieur, die hoort bij een afgeronde technische hbo-/wo-opleiding, geeft daarnaast aan dat je bekend bent met beleidsmatige en organisatorische aspecten die spelen binnen de techniek. De opleidingsachtergrond van Engineers kan variëren van Bouwkunde en Werktuigbouwkunde tot Elektrotechniek, Elektronica en Mechatronica.

Het salaris van een Engineer is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst is er een ontzettend grote diversiteit in het werkveld van Engineers. Denk alleen al aan functienamen als Mechanical Engineer, Test Engineer, Process Engineer, Chemical Engineer, Validation Engineer en ga zo maar door. Het loon van een Engineer zal dus per (sub)vakgebied verschillen. Verder zal een Junior Engineer een lager bedrag op de loonstrook zien staan dan een Senior Engineer. Daarnaast speelt ook de sector waarin jij als Engineer (projectmatig) aan het werk bent een rol. In de bouwsector liggen de salarissen gemiddeld wat hoger dan in andere sectoren. Een Engineer die net van een opleiding komt, kan meestal rekenen op een loon van rond de € 2.400,-. Dit kan in de loop der tijd oplopen tot zo’n € 4.000,-, en meer indien je kansen weet te pakken op het gebied van ontwikkelen en doorgroeien.

Continu schakelen tussen Projectmanager/Projectleider en Uitvoerder, dat is wat jij doet in de rol van Project Engineer. Het is jouw verantwoordelijkheid dat de technische werkzaamheden van het project volgens de wens van de opdrachtgever worden opgeleverd. Wat doe je zoal als Project Engineer? Je maakt calculaties en (eenvoudige) technische tekeningen en bent daarnaast continu in afstemming met andere betrokkenen binnen het project. Verder speel je als Project Engineer ook een rol in de uitvoering. Kortom, in de functie van Project Engineer zorg jij ervoor dat een project van A tot Z wordt opgeleverd. Hierbij kan het gaan om een aanpassing van een bestaande unit of een onderdeel hiervan, maar ook om een totaal nieuw product.

Degenen die zichzelf ‘Ingenieur’ noemen, zijn vaak afgestudeerd aan een technische hogeschool of universiteit; een hbo- of wo-opleiding dus. De taak van een Ingenieur is grotendeels gebaseerd op het toepassen van wetenschappelijke kennis (wiskunde, natuurkunde, scheikunde) bij het oplossen van technische en technologische vraagstukken. Ook is het voor een Ingenieur belangrijk om kennis te hebben van beleidsvoering en organisatorische kwesties die er spelen binnen de techniek. Een Ingenieur kan gespecialiseerd zijn in diverse technische vakgebieden. Hierbij kun je denken aan Bouwkunde, Werktuigbouwkunde (WTB), Mechatronica en Elektrotechniek.

Binnen de sector technische engineering zijn de ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden bijna eindeloos. Wat je opleidingsachtergrond ook is, binnen de technische engineering kun jij alle kanten op. Ben jij daarnaast de trotse bezitter van een growth mindset en een aantal belangrijke future-proof skills, kies dan voor detachering via InWork. Via InWork Techniek krijg jij namelijk de kans om met één contract ervaring op te doen bij meerdere opdrachtgevers. Over cv-engineering gesproken! Voor ons is duurzaam werkgeluk ervoor zorgen dat wij weten wat jij nodig hebt om een stap te maken qua kennisniveau of om je competenties aan te scherpen. Klaar voor een carrière als Engineer van de toekomst? Maak vandaag nog werk van je aftrap en neem contact met ons op!

terug naar boven