Dienstverlening

De kracht van referral recruitment

30 mei 2022 | 4 minuten | door lstam
De kracht van referral recruitment

Je eigen medewerkers mee laten helpen in de zoektocht naar talent voor je organisatie, dát is referral recruitment. En dat werpt vaak zijn vruchten af, want met referral recruitment heb je sneller beet: de voorselectie is namelijk al gedaan door je eigen medewerkers. En wie kan er nu een betere voorselectie maken dan de mensen die het reilen en zeilen binnen je organisatie al kennen?

Het referral-programma van InWork: Ons Kent Ons

Om deze reden heeft InWork een eigen referral-programma gelanceerd: Ons Kent Ons. Onze mensen, onze InWorkers dus, zijn het kloppende hart van onze organisatie en weten als geen ander wie er binnen onze organisatie past. “Het is altijd goed om een kruiwagen te hebben om ergens binnen te komen, en dat is eigenlijk precies wat referral recruitment doet”, vertelt Tom Visser, recruiter bij InWork: “Via via aan een baan komen is fijn, daarnaast is het natuurlijk een mooi compliment als onze eigen mensen InWork ‘aanprijzen’ bij anderen!”

Ons referral-programma betekent: elke stap belonen

Bij het Ons Kent Ons referral-programma worden medewerkers beloond voor elke stap in het recruitmentproces: “Vaak word je bij referral alleen beloond voor het eindresultaat. Soms zelfs pas nadat iemand succesvol door zijn of haar proeftijd heen is. Bij InWork word je gedurende het gehele proces beloond, ongeacht of iemand daadwerkelijk gaat starten. Er spelen namelijk meerdere factoren mee waar jij als aandrager zelf geen effect op hebt. Daarnaast kan een kandidaat nog steeds heel geschikt zijn voor de functie, ondanks dat hij of zij niet gaat starten. Wij willen onze medewerkers ook belonen voor het in contact brengen; en wie weet komt er in de toekomst dan wel nog wat uit!” Op deze manier biedt InWork de medewerkers erkenning voor hun inspanningen op het gebied van referral recruitment. Het aandragen van een cv, de sollicitatiegesprekken, de aanname: al deze stappen worden afzonderlijk beloond. Want ook de kleine successen zijn leuk om te vieren!

De voordelen van referral recruitment

Referral recruitment is een relatief eenvoudige manier om aan geschikte kandidaten te komen. Medewerkers kennen het reilen en zeilen binnen de organisatie en weten maar al te goed wie er bij de organisatie past. Daarnaast kan een eigen medewerker de potentiële kandidaat een goed beeld geven van het bedrijf en de functie, waardoor de kandidaat goed weet waar hij of zij aan toe is. Daarnaast ga je geen kandidaten aandragen waar je zelf je twijfels bij hebt; hierdoor vindt er al een soort natuurlijke voorselectie plaats. De kandidaten die worden aangedragen zijn hierdoor vaak passend en geschikt voor de functie. Het percentage dat wordt aangenomen vanuit referral is dan ook vaak hoger dan aannames via andere kanalen. Dit zorgt voor effectiviteit in het wervingsproces.

Extra focus op referral recruitment

De afgelopen jaren heeft InWork consequent rond de 10% van de hires via referral gerealiseerd. De afgelopen maanden is dit percentage nog meer gestegen, vertelt Tom: “Sinds januari dit jaar zijn wij nog actiever aan de slag gegaan met referral recruitment. De afgelopen maanden is maar liefst 25% van onze nieuwe medewerkers binnengekomen via referral.” Die extra focus op referral recruitment werpt dus gelijk zijn vruchten af. Daarnaast zitten er zeker nog meer geschikte kandidaten tussen de aangedragen referrals, die InWork wellicht op een later moment aan een baan kan helpen. Onze (referral) recruiters blijven deze potentiële kandidaten volgen in de toekomst.

Het referral-balletje blijft rollen

En zo blijft het balletje soms maar rollen: begin februari is Abel gestart bij InWork. Abel zag in Baran wel een potentiële InWorker, ook hij startte bij InWork. Baran heeft nu op zijn beurt Kaan aangedragen, die deze maand is gestart bij InWork. “Abel is een vriend en klasgenoot, hij wees mij op InWork toen ik op zoek was naar een baan”, aldus Baran. “Uiteindelijk heeft Abel mij via het referral programma aangedragen en na een leuk gesprek ben ik aangenomen!” vervolgt Baran. “Hetzelfde gebeurde voor Kaan; ook hij is een oud-klasgenoot van mij en is dankzij het referral programma onze collega geworden.” Een mooi succesverhaal van hoe medewerkers via via in een organisatie kunnen instromen.

Abel en Baran hebben inmiddels beide hun referral-punten verzilverd en twee mooie beeldschermen en toetsenbord uitgekozen!

terug naar boven