Traineeships Techniek

Growth mindset: wat is het en hoe pas je het toe?

7 april 2022 | 5 minuten | door lstam
Growth mindset: wat is het en hoe pas je het toe?

Mensen roepen vaak dat ze nu eenmaal niet creatief, geen goede openbare spreker of niet sportief zijn. In sommige gevallen zal dit heus kloppen, maar vaker is het iets dat mensen zichzelf hebben aangepraat. Het gevolg hiervan? Als je gelooft dat je iets niet kunt, kun je dat daadwerkelijk niet. Op deze manier beperk je jezelf bij het ontwikkelen van je eigen talenten. En dat is zonde! Want andersom geldt ook: wanneer je het gevoel hebt dat je ergens heel erg goed in bent, word je daar ook steeds beter in! Hoe dit precies zit? In dit blog leggen we het uit.

Growth mindset versus fixed mindset 

Het verschil tussen een growth mindset en een fixed mindset zit met name in de opvatting over je capaciteiten en de mogelijkheden tot leren. Mensen met een growth mindset geloven dat je capaciteiten kunt ontwikkelen en dat je intelligentieniveau veranderbaar is. Bij een fixed mindset heerst daarentegen de overtuiging dat capaciteiten vaststaan en je hier zelf geen invloed op kunt uitoefenen.  

Geboren met een growth mindset 

Als baby word je geboren met een growth mindset; kinderen willen graag alles ontdekken. Denk hierbij aan de beroemde uitspraak van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’ Naarmate je ouder wordt en meer levenservaring opdoet, kan het zijn dat je een fixed mindset ontwikkelt. Dit kan komen door negatieve ervaringen of kritiek die je hebt ontvangen, waardoor je bent gaan geloven dat jij voor bepaalde dingen geen talent hebt en het daarom ook niet kunt. Als gevolg hiervan blijf je binnen je comfortzone en leer je weinig nieuwe dingen. Want waarom zou je je aan iets wagen waarvan je al weet dat het geen slagingskans heeft en dat je er nooit goed in zal zijn?  

Growth mindset: zo train je het!

Om jezelf te veranderen en daarmee je doelen te bereiken heb je dus een growth mindset nodig; zowel een growth-mindset  als een fixed mindset houden zichzelf immers in stand. De volgende tips kunnen je helpen bij het trainen en toepassen van een growth mindset:  
 
1) Geloof in je eigen kracht 
Hier begint het allemaal mee: de stellige overtuiging dat jij zelf aan het roer staat wat jouw leven betreft en dat jij alles voor elkaar kunt krijgen. Bedenk goed waarom je wil veranderen, want alleen door een sterke intrinsieke motivatie komen je hersenen echt in actie! 
 
2) Richt je op het proces in plaats van het resultaat 
Het kan heel verleidelijk zijn om je te focussen op resultaten. Vooral in je werk kun je al snel opgaan in bijvoorbeeld kwartaalcijfers, omzet of bezoekers op de website. Maar wanneer je jezelf wil ontwikkelen, loont het om meer te kijken naar de inspanning die je verricht dan naar het resultaat dat het oplevert. Welke stappen maak je en welke aanpassingen kun je maken in je aanpak? 
 
3) Vallen en weer opstaan  
Het is onmogelijk om voor honderd procent een growth mindset te hebben; als iets niet lukt of wanneer je een mindere dag hebt, kun je sneller denken dat het allemaal toch geen zin heeft omdat je het niet kunt. De truc zit ‘m hier in het toevoegen van het woordje ‘nog’; je bent er nog niet, maar je bent wel stappen aan het zetten om er te komen!  

 
4) Doorzetten, doorzetten, doorzetten 
Iedereen die ergens succesvol in is geworden, is ooit ergens begonnen. Denk je dat alle succesvolle mensen vanaf dag één aan de top stonden? Welnee; ook zij hebben een lang pad afgelegd waarbij zij hard hebben gewerkt en zich hebben gefocust op ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan de Beatles die werden afgewezen voor een platencontract, of Walt Disney die werd ontslagen vanwege een gebrek aan fantasie.  

InWork en growth mindset 

Bij InWork staat ontwikkeling van onze medewerkers centraal. Wij vinden dat je in je medewerkers moet blijven investeren, om zo kwaliteit te behouden en doorontwikkeling te stimuleren. Daarnaast richten wij ons niet op het invullen van vacatures, maar op onze medewerkers. Door deze aanpak kunnen wij een functie vinden die écht bij jouw carrière en actuele ambities past.  De combinatie van het ontwikkeltraject op maat en een passende baan zorgt ervoor dat jij niet ‘gewoon’ gaat werken, maar ook daadwerkelijk stappen zet en gaat groeien! 
 
Nieuwsgierig geworden? We komen graag in contact om de mogelijkheden binnen InWork met jou te bespreken!  

terug naar boven