Werkgeluk

Boost je zelfvertrouwen op de werkvloer

13 april 2021 | 3 minuten | door lstam
Boost je zelfvertrouwen op de werkvloer

Wist jij dat zelfvertrouwen op de werkvloer bijdraagt aan jouw (werk)geluk? Een gezonde dosis zelfvertrouwen werkt namelijk positief door in je werk. Want als je gelooft in je eigen kunnen, toon je initiatief en pak je nieuwe dingen makkelijker op. Dit geeft een goed gevoel en zorgt daarnaast voor groei. Kan jouw zelfvertrouwen wel een oppepper gebruiken? Dankzij deze 5 tips stap jij vol zelfvertrouwen (weer) de werkvloer op!

1. Vier successen

Hoe klein ze ook zijn, probeer stil te staan bij je behaalde doelen en prestaties. We hebben vaak de neiging om alleen die dingen te onthouden die niet helemaal volgens plan verliepen en daar kun je soms best onzeker van worden. Vier daarom behaalde (team)prestaties en -successen. Een snelle zelfvertrouwen-boost nodig en niemand in de buurt? Jezelf een compliment geven heeft hetzelfde effect.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Te veel naar anderen kijken of iets doen op de werkwijze van iemand anders kan ervoor zorgen dat jij je onzeker voelt. Blijf dicht bij jezelf en probeer dingen op je eigen manier te doen. Zo voel jij je zekerder en sta je meer in je kracht.

3. Bereid je goed voor

Zorg dat je weet waarover wordt gepraat en dat je goed bent voorbereid op bijvoorbeeld afspraken of presentaties. Op deze manier heb je meer grip op de situatie en dit draagt bij aan je zelfvertrouwen. Als je weet waar het over gaat en waar je het over wil hebben, ga je zekerder jouw afspraak in.

4. Geef je grenzen aan

Zorg dat je je eigen grenzen bewaakt, op deze manier voorkom je dat de werkdruk te hoog wordt. Van stapels werk en een overvolle agenda word je onrustig en dit zorgt voor stress. Het aangeven van je grenzen en stellen van prioriteiten geeft grip én is goed voor je zelfvertrouwen. Je schept daarnaast duidelijkheid naar jouw collega’s, waardoor ook de samenwerking beter zal verlopen.

5. Leer van je fouten

‘Fouten maken mag’. Iedereen heeft het weleens gehoord en toch vinden de meeste mensen het lastig om fouten te maken. Maar geloof het of niet: fouten spelen een grote rol in ons leerproces en zorgen er juíst voor dat we kunnen groeien. Zeker bij het aangaan van nieuwe uitdagingen ligt het voor de hand dat je eens een keer een fout maakt. En echt waar: we maken allemaal weleens een fout. Analyseer wat er misging en hoe je het de volgende keer anders kunt aanpakken. Elk leerproces gaat nu eenmaal gepaard met vallen en opstaan. Laat je vooral niet ontmoedigen en zie elke fout als een les die bijdraagt aan je zelfvertrouwen.

terug naar boven