Sollicitatietips

Hoe schrijf je een goed persoonsprofiel?

17 maart 2021 | 3 minuten | door Suus de Koning
Hoe schrijf je een goed persoonsprofiel?

Recruiters scannen dagelijks tientallen sollicitaties, waarbij er slechts enkele seconden naar een cv wordt gekeken. De kunst is dus om er direct uit te springen – maar hoe doe je dat? Onderscheid je van je concurrentie door een pakkend persoonsprofiel te schrijven. In dit persoonsprofiel op je cv of op LinkedIn geef je een korte schets van jezelf. In een paar zinnen een zo goed mogelijk beeld geven van wie jij bent kan lastig zijn. Met de volgende 6 stappen helpen wij je alvast op weg.

1. Begin met een pick up line

Val gelijk met de deur in huis met een openingszin waar de lezer niet omheen kan. Zo trek je gelijk de aandacht. Probeer daarnaast je persoonsprofiel niet te beginnen met ‘ik’, maar schrijf de rest van het persoonsprofiel wel in de ik-vorm. Let erop dat je niet opschept in je persoonsprofiel en blijf dicht bij jezelf.

2. Pitch jezelf

Maak je profiel zo persoonlijk mogelijk en zorg dat je authentiek en eerlijk blijft. Waar ben jij nu écht trots op? Waarin onderscheid jij je ten opzichte van collega’s? Koppel jouw eigenschappen aan je hobby’s of interesses, hierdoor is het vaak makkelijker om concrete voorbeelden te geven. Soms kan het leuk zijn om een weetje over jezelf in het persoonsprofiel te plaatsen, dit zorgt gelijk voor een persoonlijke touch.

3. Kijk vooruit

In je persoonsprofiel gaat het vooral om wie jij bent als persoon; je ervaringen komen namelijk al terug in je cv. Probeer in je persoonsprofiel daarom niet te veel naar het verleden te kijken, maar richt je blik vooral op de toekomst! Natuurlijk mag je best één highlight van je cv noemen, zo kun je de lezer triggeren om verder te lezen.

4. Vermijd dooddoeners

Een spin-in-het-web, de duizendpoot, manusje-van-alles, de carrièretijger; echte dooddoeners kun je beter achterwege laten. Ze zijn niet persoonlijk en al helemaal niet origineel.

5. Houd het kort (en relevant)

Houd het persoonsprofiel kort en bondig. Zes zinnen is meer dan voldoende. Kies daarom zorgvuldig wat je wil benoemen in je persoonsprofiel. Zorg er daarnaast voor dat het aansluit op de vacature waar je op solliciteert; hoe relevanter hoe beter!

6. Lees hardop

Soms helpt het om het persoonsprofiel hardop voor te lezen, of nog beter: laat iemand anders het oplezen. Het duurt 20 seconden, maar geeft vaak veel inzicht. Want zo weet je meteen of je nog iets moet toevoegen of weglaten! 

terug naar boven