Motivatiebrief schrijven? Vermijd deze clichés!
Stel, je ziet een vacature en de omschrijving van de functie komt heel dicht in de buurt van jouw droombaan. Dan wil je natuurlijk maar één ding: die baan! Dus zorg je voor een compleet en up-to-date cv en ga je er eens goed voor zitten, want er wordt om een motivatiebrief gevraagd. Hoe zorg je er nu voor dat jouw motivatie opvalt? Om te beginnen door bepaalde clichés te vermijden. Welke dat zijn en wat de (creatieve) alternatieven zijn? Je leest het in dit blog.
Vermijd een algemeen intro: zorg voor een originele openingszin
Wil je gelijk de aandacht van de lezer? Blijf dan ver weg van openingszinnen als ‘Naar aanleiding van de vacature…’, ‘Met deze brief toon ik interesse in de vacature…’ en ‘Graag reageer ik op de vacature…’. Als je wil dat jouw motivatiebrief opvalt, dan zorg je voor een ijzersterke openingszin. Begin bijvoorbeeld met een quote, een vraag of een anekdote. Grote kans dat jij de recruiter of de hiring manager zó triggert dat die maar al te graag verder leest!
Vermijd holle competenties: maak er een mooi verhaal van
In de vacaturetekst staat welke competenties belangrijk zijn om de functie goed te kunnen vervullen. Bijvoorbeeld ‘een creatieve collega’, ‘een zelfstandig teamlid’ of ‘een commerciële denker’. Wil jij in je motivatie laten zien dat jij jezelf hierin herkent? Besef dan dat het benoemen hiervan (‘…en ik herken me in het gevraagde profiel want ik ben creatief’) niet voldoende is. Beschrijf liever waaruit blijkt dat je creatief bent, wat je ambities zijn en wat je fijn vindt aan zelfstandig werken. Zo onderbouw je jouw statement en vergroot je de kans dat de recruiter geïnteresseerd doorleest.
Vermijd een beestachtig profiel: laat de dieren waar ze horen
Zoek je een manier om een pakkende profielschets toe te voegen aan je cover letter? Maak er dan geen beestenboel van. Echt, laat de spin in het web, de carrièretijger in de jungle, de duizendpoot in het gras en het schaap met de vijf poten in de wei. Jezelf vergelijken met een (huis)dier of insect in je sollicitatiebrief is namelijk al zo vaak gedaan dat het zijn kracht heeft verloren. Beter is om SMART over jezelf te vertellen: ‘Ik wilde binnen twee jaar drie certificaten behalen naast mijn fulltime baan bij een IT-bedrijf en dat is gelukt.’
Vermijd een voorspelbare afsluiting: bedenk een dijk van een slotzin
In principe is er weinig aan te merken op afsluitende zinnen als ‘Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben’ of ‘In afwachting van uw reactie’, maar voor een spetterende indruk mag het wat ons betreft wel wat sprankelender. Volgens de peak end rule blijft de laatste zin van een brief vaak heel goed hangen – alle reden om daar werk van te maken dus. Bijvoorbeeld met ‘Ik ben alvast zo vrij geweest om u een connectieverzoek via LinkedIn te sturen. Hopelijk is deze korte introductie aanleiding voor een (virtueel) koffiemoment. Ik kijk ernaar uit!’ of met ‘Bent u net zo enthousiast over deze motivatie als ik over de vacature? Ik hoor het graag!’