Werkgeluk

Humor op de werkvloer: ja, graag!

19 maart 2021 | 3 minuten | door lstam
Humor op de werkvloer: ja, graag!

Lachen is gezond, lachen is het beste medicijn en een gezonde dosis humorZomaar drie voorbeelden van uitdrukkingen die aantonen dat vrolijkheid en vitaliteit vaak samengaan. Ook op het werk zien we dit terug. Ja, er mag wat ons betreft zeker gelachen worden op de werkvloer. Vandaar dat wij alvast hebben uitgezocht op welke manieren humor bijdraagt aan een betere werksfeer. Als je daar niet vrolijk van wordt!  

Humor zorgt voor een fijne werkomgeving 

Als er in een team samen kan worden gelachen, dan zit het wel goed met de teamspirit. Want waar mensen de vrijheid voelen in elkaars gezelschap eens flink te lachen om een goede grap, daar komen we ook vaker de gunfactor tegen. Net als oprechte interesse in elkaar, betrokkenheid en behulpzaamheid. Zo leidt humor op de werkvloer dus via goede sfeer en betere samenwerking uiteindelijk tot groei.  

Humor verlaagt het stressniveau 

Je zou misschien denken dat humor en ellende niet samengaan; het tegendeel is echter het geval. Humor wordt juist vaak gebruikt om met stressvolle of ellendige situaties om te gaan, als een vorm van coping. Door middel van een grap of een humoristische opmerking maak je nare of zware zaken bespreekbaar en dit is meteen een prima manier om te peilen hoe je collega’s over de kwestie denken.  Humor als overlevingsstrategie werkt dus heel goed als je met je team bijvoorbeeld naar een deadline toewerkt of om een vastgelopen brainstormsessie weer op gang te helpen. 

Meer humor, meer creativiteit 

Een lach werkt als een boost voor je vitaliteit en creativiteit. Dat zit zo: tijdens een lachbui maak je meer van het gelukshormoon endorfine aan en dit zorgt voor een win-win. Enerzijds werkt deze positieve stemming bevrijdend, want deze vermindert eventuele stressgevoelens, angsten en bezorgdheid. Anderzijds, en mede als gevolg hiervan, creëert dit ruimte in je brein voor nieuwe oplossingen, creatieve acties en verfrissende out-of-the-box ideeën. Hallo inspiratie! 

Betere samenwerking dankzij humor 

Je hebt vast weleens meegemaakt dat een collega ergens hartelijk om lachte, en dat je vanzelf meelachte. Lachen werkt nu eenmaal aanstekelijk, hoe heerlijk is dat? Lachen en humor versterken de teamgeest, en het leuke is dat dat kan verschillen per werkplek. Office-humor gaat over deadlines, targets, agile en ander kantoorjargon, terwijl er door IT’ers wordt gegrapt over soft- en hardware. Door een buitenstaander wordt bepaalde beroepshumor niet altijd begrepen en soms zelfs als cynisch ervaren. Maar het team kan er weer even tegenaan en daar gaat het om.

Humor leidt tot meer werkgeluk 

Al met al kunnen we stellen dat een gezonde dosis humor kan leiden tot het ervaren van duurzaam werkgeluk. Humor op de werkvloer werkt stressverlagend, is een boost voor je vitaliteit, creativiteit en je innovatieve denkvermogen, het leidt tot betere samenwerking en draagt ook nog eens bij aan een fijnere werkomgeving! Humor op de werkvloer is wat ons betreft dus echt een blijvertje.

terug naar boven