Sollicitatietips

Hoe presenteer jij jezelf op social media?

18 februari 2021 | 3 minuten | door lstam
Hoe presenteer jij jezelf op social media?

Dat een mooi en kloppend cv belangrijk is wanneer je gaat solliciteren is je vast bekend. Maar hiernaast kan het zomaar zo zijn dat een recruiter de naam van een sollicitant googelt wanneer er een sollicitatie binnenkomt. Zo wordt er al een eerste indruk van jou gevormd, nog vóórdat je een persoonlijk gesprek hebt gehad. Hoe je ervoor zorgt dat je ook op internet representatief bent? Wij geven je alvast 5 tips.  

1. Google jezelf

Wat komt er allemaal naar boven als je jouw eigen naam intypt op Google? Zoek jezelf eens op en vergeet ook niet te kijken welke afbeeldingen er tevoorschijn komen. Verplaats je even in een recruiter: dragen de zoekresultaten op positieve wijze bij aan jouw imago als serieuze sollicitant? Zo niet, dan is er nog wel wat werk aan de winkel. 
 

2. Scherm je Facebookprofiel af  

Je Facebookprofiel kun je heel eenvoudig afschermen voor onbekenden via de privacyinstellingen. Bedenk wel dat jouw profielfoto altijd zichtbaar is, ook voor mensen waar je niet mee bevriend bent op Facebook. Het is dan ook verstandig om hier rekening mee te houden en voor een representatieve foto te kiezen.   

3. Zorg dat je LinkedInpagina up-to-date is

Een actueel en overzichtelijk profiel op LinkedIn is heel belangrijk. Ook hier is een nette, professionele foto het eerste dat bij bezoekers in het oog springt. Zorg verder dat al jouw opleidingen op chronologische volgorde vermeld staan en dat je werkervaring helemaal is bijgewerkt.  

4. Werp een kritische blik op je Instagramprofiel  

Op Instagram heb je de mogelijkheid om je profiel geheel af te schermen. Dit kan handig zijn. Maar geven de foto’s juist een goed beeld van wie jij bent als persoon, en kan dit een positieve invloed hebben op jouw sollicitatie? Laat dan je profiel op ‘openbaar’ staan en gebruik het als jouw (online) visitekaartje!  

5. Let op je taalgebruik

Bij comments en captions op social media wordt er vaak gebruikgemaakt van afkortingen als ‘ff’ voor ‘even’ en ‘vnv’ voor ‘vanavond’. Als je aan het solliciteren bent, is het een goed idee om te kijken hoe het staat met jouw taalgebruik in openbare posts. Afkortingen, straattaal en slordigheden kunnen een potentiële nieuwe werkgever wellicht een verkeerde indruk geven. Houd dit ook in het achterhoofd wanneer je met een recruiter communiceert via een chatprogramma als WhatsApp.  Wel zo netjes!  

terug naar boven