Werkgeluk

Rock je eerste werkdag met deze tips!

17 maart 2021 | 3 minuten | door lstam
Rock je eerste werkdag met deze tips!

Een nieuwe baan is met recht een life changing eventWant ondanks dat je een (virtuele) rondleiding door het bedrijf hebt gehad en weet wat je functie inhoudt: je weet pas écht hoe het er in een organisatie aan toe gaat als je er eenmaal een tijdje werkt. En omdat je in de regel meer tijd doorbrengt met werken en je collega’s dan met familie en vrienden, is het belangrijk dat je je snel thuis voelt. Liefst vanaf dag één. Hoe je daar zelf invloed op kunt uitoefenen? Met deze tips rock jij je eerste werkdag! 

Begin goed voorbereid aan je eerste werkdag 

Start je op locatie? Check van tevoren hoeveel reistijd je nodig hebt en vertrek ruim op tijd. Te laat komen zorgt namelijk voor onnodige stress en is op je eerste werkdag natuurlijk een no-go. Extra tijdwinst in de ochtend boek je door je outfit ’s avonds alvast klaar te leggen en eventueel ook al je lunchpakket te maken. Trap je af met een online onboarding, log dan op tijd in en zorg ervoor dat je thuiswerkplek er opgeruimd uitziet. 

Stel jezelf voor, ook ná je eerste werkdag

Je zult niet al je nieuwe collega’s al op je eerste werkdag ontmoeten, en waarschijnlijk hoor je zoveel namen in korte tijd dat je er ook weer een paar vergeet. Geeft niet, dan introduceer jezelf gewoon nóg een keer. Denk van tevoren vast na over hoe je jouw rol binnen het bedrijf goed kunt pitchen en zoek uit met wie je het meest gaat samenwerken. Zo leer je uiteindelijk steeds meer collega’s kennen en weten zij ook wie jij bent.  

Wees nieuwsgierig vanaf het eerste moment 

Het mooie van een eerste werkdag is dat je alles nog gaat ontdekken. Je nieuwe collega’s zullen je ongetwijfeld veel vertellen, maar vragen staat natuurlijk vrij! Informeer dus gerust naar wat er van je wordt verwacht, check wie jouw belangrijkste stakeholders zijn en wie je moet bellen als je ziek bent. Vraag ook aan je teamleden wat voor hen de reden was om voor dit bedrijf te werken. Zo leer je niet alleen het bedrijf, maar ook je team steeds beter kennen én je laat je interesse en betrokkenheid zien.  

Veel eerste indrukken? Schrijf ze op! 

De eerste weken tot zelfs maanden in een nieuwe werkomgeving zitten vol nieuwe indrukken, kennismakingen en informatie. Om ervoor te zorgen dat je snel je weg vindt in het bedrijf, helpt het om aantekeningen te maken. Schrijf dus alle belangrijke zaken op, van teamsamenstellingen tot ongeschreven regels en werkprocessen. Je vormt op deze manier eerder een totaalplaatje van het reilen en zeilen binnen de organisatie en je creëert weer ruimte in je hoofd voor nieuwe (eerste) indrukken.   

Blijf dicht bij jezelf, juist op je eerste werkdag 

Niemand verwacht dat je gelijk alles onthoudt als je net begint met een nieuwe baan. Laat je dus niet uit het veld slaan als je een keer een fout maakt of iets vergeet; al jouw nieuwe collega’s hebben immers ook ooit een eerste werkdag gehad bij het bedrijf. Houd deze gedachte vast en maak van de gelegenheid gebruik om je ogen en oren goed de kost te geven. En last but not least: blijf dicht bij jezelf. Neem een ontspannen houding aan, lach en wees trots. Dat je deze baan hebt gekregen, heb je tenslotte helemaal aan jezelf te danken (werkgeluksmomentje!) Veel plezier met het rocken van je eerste werkdag! 

terug naar boven