Sollicitatietips

Solliciteren in de zomer: doen!

25 juni 2021 | 5 minuten | door lstam
Solliciteren in de zomer: doen!

Nu er langzaamaan steeds meer versoepeld wordt en ook de dagen steeds langer en zonniger worden, ontstaat er ook meer ruimte voor reflectie. Hoe heb je de lockdowns beleefd, wat ben je meer of juist minder gaan waarderen en wanneer is het tijd voor een career move? Want kantoorpanden en het Binnenhof mogen dan misschien nog een beetje leeg zijn, de terrassen zijn weer gevuld en dat betekent: filosoferen onder het genot van een hapje en een drankje. Hoezo komkommertijd? De zomer is een prima periode om te solliciteren. Dat zit zo:  

Solliciteren in de zomer: tijd om terug én vooruit te kijken 

Je ideale baan, een uitdaging om van te dromen, een fantastische manager…Filosoferen over hoe het allemaal zou moeten zijn lukt best aardig vanaf je strandlaken of picknickkleed. En dat is logisch, want fysieke afstand leidt tot mentale afstand waardoor je dingen beter kunt overzien. Daarnaast draagt de vakantiesfeer bij aan je gevoel van autonomie, en dat fijne gevoel van de tijd aan jezelf hebben wil je het liefst zo lang mogelijk vasthouden. Dus als we al die zonne-energie en positieve vibes bij elkaar optellen, dan hebben we slechts één advies: the time is now! 

Solliciteren in de zomer: weinig concurrentie 

In principe is het weer mogelijk om te reizen of op vakantie te gaan naar het buitenland. Een groot deel van de studenten, starters en professionals maakt er echter ook dit jaar weer een staycation van. Dus wel vrij, maar dan thuis of in eigen land. En laat die vrije tijd, ongeacht waar je die doorbrengt, zich nu prima lenen om werk te maken van (nieuwe) ambities! Want dat er in de zomervakantie geen nieuwe vacatures ontstaan is een fabel. Feit is echter, dat veel mensen dénken dat ze naast een werk- en studiestop ook maar beter een sollicitatiestop kunnen inlassen. Doe hier dus je voordeel mee en stuur die (open) sollicitatie gewoon in tijdens de zomervakantie. Juist dan heb je minder concurrentie!

Solliciteren in de zomer: ook recruiters voelen de summer vibes

Als er íets waar mensen vrolijk van worden, dan is het wel de zon, zomerse dagen en gezellige zomerborrels. Hiring managers en recruiters dus ook! Tel daarbij op dat de sfeer tijdens de zomervakantie bij veel bedrijven wat meer laid back is, waardoor ook jouw sollicitatiegesprek wat relaxter kan verlopen. Bovendien wordt jouw positieve vitamine D-energie heel makkelijk opgepikt door jouw gesprekspartner. Echt een verpletterende indruk achterlaten? Geef aan dat je snel aan de slag wil. Houd je telefoon daarna maar goed in de gaten! 

Solliciteren in de zomer: ga voor interim, parttime of verlengde stage

De meeste organisaties willen liever niet dat er teveel werknemers tegelijk vrij nemen, maar toch wordt er elk jaar tijdens de zomermaanden weer veel gepuzzeld met de personeelsbezetting. Dat betekent kansen op het gebied van verlengde stages en vakantiewerk. Ben je op zoek naar een (andere) vaste baan? Ook in een parttime functie, een interim job of een zomerbaan kun jij laten zien wat je in huis hebt. Sla de bijbanen, tijdelijke jobs en vakantiebaantjes dus niet over als je jezelf aan het oriënteren bent; via een vakantiebaan een vast contract binnenslepen is eerder regel dan uitzondering!

Solliciteren in de zomer: ook netwerken krijgt een zonniger tintje

De versoepelingen volgen elkaar in rap tempo op en bij veel mensen worden de agenda’s steeds voller: festivalletje hier, BBQ’tje daar, terrasje pakken…en dat biedt kansen voor jou als (ander) werkzoekende. Veel vacatures worden namelijk ‘via via’ ingevuld; vandaar dat veel bedrijven, net als InWork, een eigen referralprogramma hebben. Hoe je zo’n kans verzilvert? Bedenk dat netwerken, net werken is en maak er werk van. Blijf dus eens wat langer hangen na die bootcamp of spreek op een verjaardag iemand aan die je nog niet kent. Hoe meer mensen met je meedenken, hoe beter!

Solliciteren in de zomer: dat wordt een mooie nazomer

Stel, je bent toe aan een nieuwe baan maar de vacatures die je in juni, juli en augustus voorbij ziet komen zijn nét niet wat je zoekt. Houd de moed er dan gewoon in en realiseer je dat al jouw oriënterende (netwerk)activiteiten zich uiteindelijk zullen terugbetalen. Weten wat je niet wil, is immers ook alweer een stap dichter bij je droombaan! Bovendien wordt de maand september door veel mensen geassocieerd met een nieuw begin of een nieuwe start, dus ook de indian summer biedt nog voldoende kansen. Toch alvast wat extra begeleiding nodig of gewoon even sparren met een van onze recruiters? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies!

terug naar boven