Sollicitatietips

Presenteer jezelf optimaal tijdens je sollicitatiegesprek!

5 maart 2021 | 3 minuten | door lstam
Presenteer jezelf optimaal tijdens je sollicitatiegesprek!

Of je het nu voor de allereerste keer doet, voor het eerst sinds lange tijd of voor de zoveelste keer: een sollicitatiegesprek is en blijft een spannend moment. Want hoe doe je dat eigenlijk, een goed sollicitatiegesprek voeren? Wat zijn de belangrijkste elementen, en hoe weet je nu of je jezelf wel op de meest optimale manier presenteert? Het persoonlijke aspect wordt steeds belangrijker tijdens sollicitaties. Hoe je daar het beste gebruik van maakt? Aan de hand van deze tips! 

1.Besteed aandacht aan je non-verbale communicatie 

Een eerste indruk maak je maar één keer, dus kun je er maar beter voor zorgen dat het meteen een goede is. Denk dus niet alleen aan wát je aandacht wil geven tijdens het sollicitatiegesprek, maar let er ook op hóe je dat doet. Laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en maak oogcontact met de recruiter of interviewer. Breek het ijs met een glimlach; vanwege zenuwen wordt dit nog weleens vergeten.  

2.Maak gebruik van wisselende intonatie 

Op het moment dat je zelfverzekerd wil overkomen, werkt je lage stemgeluid het beste. Bewust de klemtoon op bepaalde woorden leggen heeft hetzelfde effect. Door daarnaast te variëren met de toonhoogte in je stem laat je zien dat je enthousiast bent én je houdt er ook nog eens de aandacht van je gesprekspartner beter mee vast.  

3.Let op je houding tijdens je presentatie  

Tijdens het (online) sollicitatiegesprek wordt er gelet op het totaalplaatje, dus niet alleen op je cv en je verhaal, maar ook op hoe je erbij zit. Neem dus een actieve, ontspannen houding aan: niet op het puntje van je stoel, maar ook niet onderuitgezakt. Laat je armen open op tafel rusten en kijk alle gesprekspartners aan. Gebruik je vaak je handen als je spreekt? Hiermee maak je een actieve indruk, als je er maar voor zorgt dat de bewegingen niet afleiden van de inhoud. 

4.Benoem je ambities voor een extra sterke presentatie 

Als je tijdens het voorbereiden je ambities op papier zet, denk dan meteen na over hoe je deze laat aansluiten op de functie waar je op solliciteert. Recruiters zijn namelijk benieuwd naar het waarom van bepaalde keuzes en willen in het kader van duurzaam werkgeluk voor langere tijd een commitment aangaan. Als je laat merken dat je hebt nagedacht over jouw toekomst bij het desbetreffende bedrijf, is dat zeker in je voordeel. 

5.Toon oprechte interesse tijdens je sollicitatiegesprek 

Tijdens je sollicitatiegesprek kun je veel vragen vanuit je gesprekspartners verwachten. Maar je hoeft echt niet te wachten tot ‘En…heb jij nog vragen?’ om jouw interesse te tonen. Stel bij het geven van een antwoord eens een vraag terug. Extra tip: stel open vragen. Hierdoor is de ander langer aan het woord en kun jij van de gelegenheid gebruik maken om door te vragen. Hier scoor je zeker punten mee, want een enthousiaste recruiter vertelt maar wat graag over de functie die openstaat. En last but not least: zo krijg jij een goed beeld van de vacature én het bedrijf.  

terug naar boven