Werken in de IT

Als starter aan de slag bij Alliander

19 april 2021 | 5 minuten | door Suus de Koning
Als starter aan de slag bij Alliander

Voor starters op de arbeidsmarkt kan het lastig zijn om een baan te vinden. Het grootste frustratiepunt tijdens de zoektocht is vaak de afwijzing op basis van ‘het gebrek aan ervaring’. Ook Cardy liep hier tegenaan toen hij na zijn opleiding op zoek ging naar een passende baan. Via een (oud)studiegenoot kwam hij in contact met InWorkEn toen ging het snel, want inmiddels is hij alweer een half jaar werkzaam als Monteur Elektro en Werktuigbouwkunde. Hoe dat bevalt? Cardy vertelt zijn verhaal. 

Kun je iets over jezelf vertellen? 
‘Ik ben Cardy, 21 jaar en ik kom uit Almere. Mijn vrije tijd besteed ik aan spelletjes, gamen en ik ga graag naar buiten om te longboarden. Een paar jaar geleden begon ik aan de opleiding Technicus Engineering, maar dit was te theoretisch voor mij. Vandaar dat ik de overstap heb gemaakt naar Servicemonteur Onderhoud. Deze opleiding heb ik nu bijna een half jaar geleden afgerond. Hierna ben ik eigenlijk gelijk bij InWork gestart en een maandje later kon ik aan de bak bij Qirion, onderdeel van Alliander.‘ 

Hoe ben je bij InWork terechtgekomen?  
‘Via een studiegenoot ben ik terechtgekomen bij InWork. Hij kende InWork nog vanuit school via InWork Campus en gaf me het advies eens contact op te nemen. Zelf werkte hij destijds nog bij een andere opdrachtgever, maar nu werken we samen bij Qirion.‘ 

Wat was de reden voor jou om voor InWork te kiezen? 
‘Toen ik begon met zoeken naar een baan vroegen veel werkgevers om een bak aan ervaring, terwijl ik net mijn diploma op zak had. InWork bood mij, als starter, wél een kans. InWork staat erom bekend een springplank te zijn voor jonge professionals door hen aan een baan te helpen. Na een maand had InWork voor mij een leuke en uitdagende baan als monteur bij Qirion. Daarnaast is het contact met InWork altijd goed en duidelijk.‘ 

En wat doe je nu precies bij Qirion 
‘Ik ben als Monteur Elektro– en Werktuigbouwkunde verantwoordelijk voor onderhoud aan de hoogspanning. Ik doe voornamelijk de onderstations; dit is de plek waar meerdere stroompunten bijeenkomen en vanuit hier wordt het verdeeld over meerdere gebieden.‘ 

Kun je vertellen hoe je dag er precies uit ziet  
‘Over het algemeen ben ik rond half acht aanwezig op een onderstation. Daar krijg ik te horen waar ik die dag mee aan de slag ga. Mijn dagen verschillen heel erg. Er zijn namelijk meerdere dingen die je kunt doen op een onderstation. Zo kun je bijvoorbeeld een dag bezig zijn met stations–controle, waarbij je alle componenten langsloopt. Soms zijn er ook grote, langdurige projecten. Zo ben ik afgelopen maand vier weken op het onderstation van Zeewolde bezig geweest met een wissel van een component. Daar gaat dus flink wat tijd in zitten als het gaat om werkvoorbereiding en zorgen dat de juiste spullen aanwezig zijn. Je start altijd met voorbereidend werk en daarna ga je verder met het plaatsen en/of vervangen van componenten.‘ 

Werk je in een team?  
‘Ja, eigenlijk werken we altijd wel in teamverband. Met hoeveel personen en hoe de samenstelling van het team eruitziet verschilt per klus.’ 

Heb jij jezelf al kunnen ontwikkelen sinds je bent gestart bij InWork Qirion? 
‘Ik ben nu nog ‘lerende‘ bij Qirion. We werken hier met een opleidings-app. De app kan door meerdere personen worden ingevuld, waardoor verschillende personen je kunnen begeleiden. Taken en klussen die je hebt uitgevoerd, kunnen hierin wordt afgestreept.  Zo krijg je uiteindelijk een goed beeld van welke taken je al hebt afgerond. In de eerste tien weken bij Qirion kom je in een onboardings-traject. Hier ga je onder andere aan de slag met de training HST (Hoogspanningstechniek). Deze training moet je succesvol afronden om echt te kunnen starten.‘ 

Wat vind je het leukst aan je baan?  
‘De werktuigbouwkunde vind ik het leukst, dit is het primaire deel; het deel waar de hoogspanning doorheen gaat. Het secundaire proces is de laagspanning; dit is om te sturen en te beveiligen.‘ 

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?  
‘Over vijf jaar hoop ik dat ik AVP’er ben (Algemeen Vakbekwaam Persoon), dit is de hoogste functie voor monteurs. En het lijkt mij ook leuk om mensen te begeleiden en te ondersteunen. Voorlopig moet ik nog veel ervaring opdoen en opleidingen en trainingen volgen, maar het begin is er!’ 

Je werk bij Liander in een notendop? 
‘Een plek waar je heel veel kunt leren. Het is een vak apart, maar als je meer wil leren over hoogspanning, dan is Alliander de juiste plek!‘

InWork in een notendop? 
‘Een mooie kruiwagen om aan een goede baan te komen. InWork is behulpzaam en het contact is fijn.‘ 

terug naar boven