Werkgeluk

Richt je thuiswerkplek verantwoord in met deze checklist!

19 februari 2021 | 4 minuten | door lstam
Richt je thuiswerkplek verantwoord in met deze checklist!

Steeds meer mensen toveren thuis een kamer om tot werkplek. Begrijpelijk, want thuiswerken is een blijvertje geworden. Maar wat nu als jij géén kamer over hebt of sterker nog, je werkt vanuit je slaapkamer omdat je huisgenoot aan de keukentafel zit? Hoe maak je dan op een verantwoorde manier werk van je thuiswerkplek? Wij hebben 5 ergonomisch verantwoorde thuiswerktips voor je! 

1. Kies voor een goede stoel 

Voor het beste zitcomfort adviseren we een ergonomische bureaustoel. Veel bedrijven bieden – net als InWork –  de mogelijkheid om thuis een bureaustoel van kantoor te gebruiken; informeer daar dus vooral naar. Check of je bureaustoel goed staat ingesteld: ga goed achter in de stoel zitten en zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan. Let erop dat bij het instellen van de armleggers je schouders ontspannen zijn wanneer je je armen op de leuningen legt. Heb jij een stoel zonder armleuningen? Stel de hoogte dan zo in dat je met je onderarmen op tafel kunt leunen zonder opgetrokken schouders. 

2. Check de hoogte van je werkblad 

In het bezit van een instelbaar bureau? Stem de hoogte van het werkblad af op de armleggers van je bureaustoel. Bij een stoel zonder leuningen check je of je tijdens het zitten je onderamen kunt laten steunen op het bureau zonder dat je hierbij spanning voelt in je nek- en schouderspieren. Zit je met je laptop aan de keukentafel, let er dan op dat je je armen op tafel kunt laten steunen zonder dat je je schouders optrekt. Schuif met je buik zo dicht mogelijk tegen de tafel aan en verhoog de zithoogte desnoods met een kussen.  

3. Zorg voor voldoende afwisseling 

De meeste mensen zitten tijdens het thuiswerken langer in dezelfde houding dan op kantoor. En hoe gek het ook mag klinken, té lang in de ideale werkhouding zitten kan leiden tot een stram gevoel in je lijf. Houd je spieren soepel door elk uur even op te staan en te bewegen. Dus even naar de keuken voor een verse latte, even naar beneden om de kat binnen te laten of lopend een telefoontje plegen… als het maar voor een paar minuten afwisseling zorgt.

4. Zet je scherm op ooghoogte 

Losse computerschermen stel je heel makkelijk in op ooghoogte. Werk je vanaf een laptop, gebruik dan een laptopstandaard en liefst ook een los toetsenbord. Zo staat het scherm van je laptop op de juiste hoogte en krijgen je onderarmen de juiste steun. Geen laptopstandaard in huis? Gebruik een  stapel boeken of printpapier en zorg ervoor dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte is. In het kort: blik vooruit! 

5. Blijf in beweging, juist als je thuiswerkt 

Het kan verleidelijk zijn om tijdens een thuiswerkdag pauzes over te slaan, want ‘je bent net goed bezig’ of ‘er is niemand om even een rondje mee te lopen’. Wij benadrukken hier nogmaals het belang van in beweging blijven, júist tijdens thuiswerkdagen. Niet alleen houdt beweging de spieren soepel, maar ook je mentale gestel krijgt er een boost van, zeker als je dit combineert met het halen van een frisse neus. Is in je eentje eropuit gaan voor jou echt een no-go? Besteed je lunchpauze dan aan een (online) workout, of, misschien nog wel veel leuker: zet je favoriete playlist op en dans een eind weg in je woonkamer. Dikke kans dat jij de rest van je werkdag op een productieve manier uitzit! 

terug naar boven