Werkgeluk

Zo haal jij het meeste uit een Inhousedag

4 maart 2021 | 3 minuten | door lstam
Zo haal jij het meeste uit een Inhousedag

Jou is vast weleens gevraagd waar jij jezelf over 5 jaar ziet, of wat jouw droombaan is. Als Young Professional of starter op de arbeidsmarkt is het heel begrijpelijk als je hier (nog) geen antwoord op hebt. Wat voor werk wel (en niet) bij je past, ontdek je het beste door ervaring op te doen. Het bijwonen van een Inhousedag kan jou helpen om hier inzicht in te verkrijgen. Of het bedrijf in kwestie nu iets voor jou is of niet, je steekt er áltijd iets van op!  

Wat is een Inhousedag? 

Tijdens een Inhousedag, of e-housedag, zoals de online variant ook wel wordt genoemd, krijg je een kijkje in de keuken van een bedrijf binnen jouw vakgebied. Vaak krijg je een (virtuele) rondleiding door het gebouw, volg je een aantal presentaties, krijg je een training en worden er casussen besproken. Zo krijg je binnen één dag een goede indruk van een bedrijf en weet je aan het einde van de dag of jij je in deze omgeving thuis zult voelen. Niet alleen kan dit je helpen bij het vormen van een idee over de toekomst, ook kan een Inhousedag je horizon verbreden, je kunt er netwerken, een stageplek scoren of meer over de nieuwste technieken leren. De organisatie van een Inhousedag ligt meestal bij jouw school, het desbetreffende bedrijf of bijvoorbeeld InWork.  

Wat kun jij zelf doen tijdens een Inhousedag? Vijf tips!

Als je denkt dat je het meeste uit een Inhousedag haalt door achterover te leunen dan heb je het mis! Dit is hét moment om indruk te maken op de medewerkers van het bedrijf waar je op bezoek bent. Je maakt tenslotte kennis met jouw mogelijk toekomstige stagebegeleider, werkgever en/of collega’s! Je kunt je voorbereiden door je in te lezen over de organisatie en het maken van je persoonlijke pitch. Met de volgende tips steel jij de show tijdens de Inhousedag: 

1. Luister aandachtig

Luister goed naar de medewerkers, de opdracht en je groepsgenoten. Door actief te luisteren zul je niet alleen de opdracht beter begrijpen en uitvoeren; je neemt ook meer kennis op en komt bovendien geïnteresseerd over. Zo heb je direct een dikke streep voor! 

2. Gedraag je professioneel

Zorg dat je er met nette schoenen, een mooi overhemd en een net kapsel verzorgd uitziet. Begroet daarnaast iedereen beleefd en wees vriendelijk.  

3. Stel je bescheiden op

Je denkt misschien dat je door haantjesgedrag in positieve zin opvalt, maar niets is minder waar. Een werkgever wil graag een kneedbare werknemer met goede sociale vaardigheden, zoals loyaliteit en team spirit. Het is prima om het voortouw te nemen, maar we raden je wel aan om eerst het probleem goed te bekijken voordat je met oplossingen komt. Hierbij is het ook belangrijk dat je openstaat voor de mening van anderen.  

4. Maak contact

Tussen de presentaties en rondleidingen door grijp je je kans om met zoveel mogelijk mensen van het bedrijf even een praatje te maken. Vraag mensen naar hun functie, en wat ze zo leuk vinden aan het werken bij het bedrijf. Zo zullen ze jou zeker onthouden!  

5. Have fun! 

Laat zien dat je het naar je zin hebt. Wees betrokken en toon enthousiasme; dit doe je door een actieve houding aan te nemen. Vergeet vooral ook niet te glimlachen!  

terug naar boven