Sollicitatietips

Gamen op je cv? Goed idee!

26 maart 2021 | 3 minuten | door lstam
Gamen op je cv? Goed idee!

Besteed jij iedere vrije minuut het liefst aan het spelen van Minecraft, Call of Duty of FIFA? Behalve dat dit natuurlijk een hele leuke hobby is, zit het er dik in dat je er in de toekomst ook je voordeel mee kunt doen op de banenmarkt. Er is namelijk een nieuwe manier van solliciteren in opkomst, waardoor je naast je werkervaring ook je game skills met een gerust hart op je cv kunt zetten. Hoe dit precies zit? Wij zetten de ontwikkelingen voor je op een rijtje; kun jij lekker doorgaan met gamen! 

Jouw game-prestaties zeggen genoeg 

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar met gamen kun je allerlei vaardigheden opdoen. Zo kun je met Minecraft een kei worden in ruimtelijk inzicht, door FIFA een echte teamspeler worden en door het spelen van Call of Duty een fijn oog voor detail opdoen. Stuk voor stuk vaardigheden die enorm belangrijk zijn op de arbeidsmarkt. Gamen alleen een hobby of nutteloos tijdverdrijf? Zeker niet; er zijn nu al bedrijven die serious gaming in hun procedures verwerken.  

Gamedata vertaald naar skills 

Bij deze procedures worden realtime en online game-profielen vertaald naar softskills en werk-gerelateerde competenties. De eerste stap hierin is een digitale beoordeling van de mensen die nu al de betreffende functie uitoefenen. Als duidelijk is over welke competenties zij beschikken, wordt er een persona gemaakt met hierin alle softskills die voor de rol nodig zijn. Vervolgens wordt de game-data van spelers gematcht aan de skillset van de persona’s. Het resultaat? Hele bruikbare en waardevolle data over in hoeverre een kandidaat een match is voor de functie.  

Hart voor gamen  

Maar naast het feit dat games inzetbaar zijn voor het verrijken van dataprofielen van kandidaten, kan ook gamen als hobby enorm veel vertellen over jouw skills. Dit komt doordat gamers door het spelen van vooral Massively Multiplayer Online Role Playing Games als World of Warcraft en Everquest over belangrijke kwaliteiten beschikken. Het is namelijk gebleken dat zij vaak erg resultaatgericht zijn en beschikken over zowel strategisch inzicht als leiderschapskwaliteiten én een flinke portie teamspirit. En wat dacht je van het concentratievermogen dat nodig is voor een intensief potje gamen? Laten dit nu allemaal net skills zijn waar werkgevers vaak naar op zoek zijn! 

Wil je weten welke onderdelen je nog meer op je cv kunt zetten? In eerdere blogs gaven we tips voor het schrijven van een pakkend persoonsprofiel en vertelden we over vijf dingen die veel mensen vergeten op hun cv te zetten. Doe er je voordeel mee!

terug naar boven