Nieuws & updates

Stress verminderen? Met deze 5 tips lukt het je!

1 oktober 2021 | 3 minuten | door lstam
Stress verminderen? Met deze 5 tips lukt het je!

Iedereen ervaart weleens stressgevoelens, en een beetje gezonde spanning kan helemaal geen kwaad. Integendeel, want wanneer je gestrest bent, neemt je concentratie toe en zorgt je lichaam ervoor dat je de taak sneller volbrengt. Maar wat nu als je het gevoel hebt dat stressgevoelens de overhand nemen. En  je er meer last hebt van hebt dan profijt? Wij zetten vijf tips voor je op een rijtje die jou kunnen helpen je stresslevel te managen.  

1. Een goede voorbereiding geeft stress minder kans 

Fit en energiek aan onze dag beginnen, dat willen we natuurlijk allemaal wel. Elke dag graag, als het kan. En het kán. Te beginnen met een evenwichtig bioritme waarin slaap, voeding, beweging, focus en ontspanning in balans zijn. Heb je het idee dat er daar nog wel wat te verbeteren valt? Begin dan met een goede ochtendroutine: zónder snoozen en zónder social media maar met een gezond ontbijt en tijd voor jezelf om je plannen voor de dag door te nemen.    

2. Meer afwisseling betekent minder stress   

Werkgeluk wordt gezien als de mate waarin iemand zich duurzaam prettig voelt en tevreden is met het eigen werkende leven als geheel. Met name autonomie, ontwikkelmogelijkheden, werksfeer en afwisseling van de werkinhoud zijn verantwoordelijk voor meer (werk)geluksbeleving. Heb je het idee dat je werkzaamheden niet afwisselend genoeg zijn? Overleg dan eens met je leidinggevende of er projecten of taken zijn die je naar je toe kunt trekken. Of hak een grote taak in stukjes en verdeel die over meerdere dagen. Ook dat levert meer afwisseling in je werkdag op, en dus minder stress.   

3. Minder kans op stress dankzij voldoende beweging

Of je nu vanuit huis, kantoor of remote werkt: voldoende beweging tijdens je werkdag is superbelangrijk. Door goed te bewegen houd je je spieren namelijk soepel en zorg je voor een goede doorbloeding. En dat kan al heel eenvoudig: telefoneer bijvoorbeeld lopend, maak een lunchwandeling en doe nek- en schouderoefeningen. Regelmatig sporten brengt automatisch meer structuur in je dag én zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen. Hoezo stress?   

4. Ontspanning als bewezen stressremedie

Het zal geen nieuws zijn dat eigenlijk alles in het leven draait om balans. Ook als het gaat om je werk draagt het ‘in balans zijn’ bij aan gevoelens van (werk)geluk en vitaliteit. Plan daarom zo nu en dan me-time in. Als jij ontspant zorgt dit weer voor nieuwe energie, wat vervolgens weer bijdraagt aan je vitaliteit. Doe wat voor jou echt pure ontspanning is: maak een wandeling, neem een massage of een bad, aai je huisdier, lees een goed boek of kijk een serie… als jij optimaal ontspant, krijgen gevoelens van stress minder kans.   

5. Lach je stress weg op de (thuis)werkvloer

Lachen is goed voor je en maakt je leven leuker. Dus ook je werk! Toch lachen we als volwassene een stuk minder dan in onze kindertijd. Zonde, en niet nodig. Niets mis met een professionele werkhouding, maar er mag wat ons betreft dus meer gelachen worden. Eén grappige opmerking tijdens een meeting tovert namelijk niet alleen een lach op het gezicht van je collega’s, maar zorgt ook voor opluchting, ontspanning én een verlaging van je stresslevel. Werkt dát even relaxt!   

terug naar boven