Werkgeluk

Werkgeluk: wat is het en wat levert het op?

28 mei 2021 | 3 minuten | door lstam
Werkgeluk: wat is het en wat levert het op?

Vraag aan tien verschillende mensen wat geluk voor hen betekent en de kans is groot dat je tien uiteenlopende antwoorden krijgt. Hetzelfde geldt voor werkgeluk; wat (werk)gelukkig maakt, verschilt per persoon en kan veranderen in de loop der tijd. Waar men het vaak wel over eens is, is dat gelukkige medewerkers beter functioneren en meer presteren. Wij zijn benieuwd: wat is werkgeluk, wat levert het op en hoe word je (werk)gelukkiger? Wij doken in de materie en delen onze inzichten met je! 

Werkgeluk is: meer dan werkplezier alleen

Zonder werkplezier geen werkgeluk, dat staat buiten kijf. Maar waar werkplezier vaak gebaseerd is op geluksmomenten en de korte termijn, heeft de term ‘werkgeluk’ meestal betrekking op een langere periode. Ofwel: werkgeluk is volgens InWork de mate waarin iemand zich duurzaam prettig voelt en tevreden is met het eigen werkende leven als geheel. Dus ja, geniet vooral van de (online) vrijdagmiddagborrel, een potje pingpongen tijdens je lunchbreak, gezelligheid met collega’s en teamactiviteiten, want elk werkgeluksmomentje is meegenomen!

Werkgeluk is: het vieren van werksucces

Scoren met sales, het halen van targets, het winnen van aanbestedingen of tenders, het behalen van diploma’s en certificaten: allemaal succesmomenten die je tijdens je carrière meerdere malen kunt meemaken. Maar niet alleen het toewerken naar en het uiteindelijke behalen van werksuccesmomenten draagt bij aan het ervaren van werkgeluk. Juist het vieren van deze successen door ze te delen met anderen maakt die rush van gelukshormonen extra intens.

Werkgeluk is: het ervaren van werktevredenheid

In werktevredenheidsonderzoeken, die meestal eens per jaar worden gedaan, wordt er onder meer gevraagd naar je mening over arbeidsvoorwaardelijke zaken. Werktevredenheid wordt altijd gemeten over een langere periode. Hierbij kun je natuurlijk denken aan arbeidsvoorwaarden zoals salaris en een leaseauto. Maar ook goede koffie, gratis lunches en regelmatige stoelmassages kunnen bijdragen aan werktevredenheid. Net als het ervaren van baanzekerheid, een realistische workload en een bepaalde mate van autonomie. Kortom, werktevredenheid staat aan de basis van werkgeluk. 

Werkgeluk is: kansen op groeigeluk verzilveren

Als je fulltime werkt, breng je een groot deel van je tijd door op de (online) werkvloer. Om de vlam van intrinsieke motivatie brandend te houden, zijn kansen in de vorm van promotie, ontwikkeling en doorgroei cruciaal. Zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Wie de wens heeft om zich verder te ontwikkelen, wil hierin ook daadwerkelijk stappen kunnen zetten. Niet alleen om carrièredromen te verwezenlijken, maar juist ook om (daardoor) bepaalde levensdoelen te kunnen realiseren. Zoals het kopen van een (ander) huis, het zelf richting geven aan je loopbaan en het bijdragen aan maatschappelijke verantwoordelijkheid, het grotere geheel: zingeving dus. 

Werkgeluk is: duurzaam

Investeren in het werkgeluk van medewerkers, zoals we bij InWork doen, is belangrijk. Want medewerkers die (werk)gelukkig zijn, zitten goed in hun vel. Die positieve energie stralen ze ook nog eens uit, zowel qua klantgerichtheid als tijdens de samenwerking met collega’s. En de energie van gelukkige medewerkers werkt daarnaast heel aanstekelijk. Bedenk eens wat dat tot gevolg heeft als het gaat om de algehele productiviteit, het nemen van initiatief, innovatief vermogen en creativiteit. Duurzaam Werkgeluk: wij gunnen het iedereen! 

terug naar boven