InWorkers aan het woord

Wat je kunt leren van gamen? Kevin legt het uit!

9 april 2021 | 3 minuten | door lstam
Wat je kunt leren van gamen? Kevin legt het uit!

Het is een echte trend aan het worden: het benoemen van je game-ervaring op je cv. Omdat dit laat zien dat je resultaatgericht, sociaal vaardig en creatief bent, bijvoorbeeld. Nu waren wij heel benieuwd hoe onze eigen gamende InWorkers hier tegenaan kijken; welke skills hebben zij opgedaan met gamen en zouden zij overwegen om dit op hun cv te vermelden? We spraken erover met Kevin (26), via InWork werkzaam op de servicedesk van Smurfit Kappa.  

Hoi Kevin! Hoe lang game je al? 

‘Poeh, zo lang ik me kan herinneren ben ik altijd al aan het gamen geweest. De eerste foto waarop ik met een controller in mijn handen te zien ben is van mij als baby, haha! Het begon allemaal met Super Mario op de Super Nintendo, dat was vroeger ontzettend populair.’ 

Hoeveel uur per dag game je?

‘Dat ligt er een beetje aan hoe druk ik het heb. Maar als ik vrije tijd heb, spendeer ik die eigenlijk wel vooral aan gamen. Gemiddeld komt dit denk ik neer op drie à vier uur per dag. Tot een paar jaar geleden ging ik in het weekend weleens tot vijf uur ’s ochtends door met gamen. Nu ga ik uiterlijk om twee uur wel naar bed toe.’ 

Wat zijn je favoriete spellen?

‘De spellen die ik speel wisselen een beetje per periode. Op dit moment speel ik vooral veel Final Fantasy 14, dat is een MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game). Dat is een heel sociaal spel, waarbij je veel met anderen moet samenwerken en communiceren.’ 

Welke vaardigheden heb je opgedaan door gamen? 

‘De voertaal bij veel games is Engels; ik heb meer Engels geleerd van games en series dan van Engelse les op school, haha! Door het spelen van sociale games spreek je mensen uit heel Europa, waardoor je niet alleen sociale skills opdoet, maar daarnaast ook in aanraking komt met verschillende soorten mensen en culturen. Met shooter games als Call of Duty en Apex Legends doe je dan weer hele andere vaardigheden op, zoals coördineren, teamwork en het rekening houden met anderen. Ook komt hier een stukje planning bij kijken; wie gaat wat doen en welke kant gaan we op?’ 

Is het waardevol om deze game-skills apart op je cv te benoemen? En wat vind je van gamen als onderdeel van een sollicitatieprocedure? 

‘Zelf zou ik niet zo snel op het idee komen om het op mijn cv te zetten, tenzij het gaat om een bedrijf dat iets met games doet. Ik leg de focus vooral op mijn werkervaring en opleiding en de daarbij behorende vaardigheden. Voor de sollicitatieprocedure kan ik me wel voorstellen dat gamen/serious gaming een relatief belangrijke rol kan spelen. Veel gamers bouwen hun pc zelf en hebben een technische achtergrond. Door het gamen hebben ze een goed getraind reactievermogen en een prima hand-oog coördinatie. Dit kan echt in hun voordeel werken.’ 

Game je ook samen met collega’s? 

‘Bij mijn huidige project is er één iemand waar ik vaak samen mee game, maar binnen Smurfit Kappa zijn er veel collega’s die gamen. Daarnaast game ik ook met vrienden en met mensen die ik heb ontmoet via het gamen. Zo vormt zich toch een aparte vriendencirkel van veel verschillende mensen met verschillende achtergronden.

terug naar boven