Sollicitatietips

Dit zijn de 10 skills van de toekomst

7 april 2021 | 4 minuten | door lstam
Dit zijn de 10 skills van de toekomst

De arbeidsmarkt is dynamischer dan ooit. Aan de ene kant zien we bepaalde banen verdwijnen, terwijl er aan de andere kant ook nieuwe functies en kansen ontstaan. Dat vraagt om aanpassingsvermogen. Zowel van bedrijven, organisaties en werkgevers, als ook van jou als professional. Welke competenties gaan de komende jaren het verschil maken en met welke kennis ben je future-proof? Wij doken in het Future of Jobs Report van het World Economic Forum (WEF) en delen de top 10 met je. 

1. Analytisch en innovatief vermogen 

Bekijk jij complexe zaken graag vanuit een helicopterview en zie jij snel logische verbanden? Denk je vaak een paar stappen vooruit en valt onlogica je direct op? Dan zit het wel goed met jouw analytisch vermogen. Deze skill wordt steeds belangrijker, zeker als je deze weet te koppelen aan vernieuwende inzichten en toepassingen.  

2. Lerend vermogen en kennis van leerstrategieën 

Om bij te blijven in een continu veranderende wereld zul je ook zelf actief aan de slag moeten (blijven) om aanvullende kennis op te doen. In welke mate ben jij in staat om nieuwe informatie op te nemen en deze ook in de dagelijkse praktijk toe te passen? Intrinsieke motivatie is hierbij van cruciaal belang, net als het openstaan voor diverse leerstrategieën zoals polls, panels en interviews.  

3. Probleemoplossend vermogen (op complex niveau) 

In de huidige kennis- en netwerksamenleving zien we deze skill als een verzamelterm voor meerdere competenties: signaleren, analyseren, oplossingsstrategieën bedenken, creatief denken, doorzetten, samenwerken, proactief zijn, evalueren en reflecteren. En dan bij voorkeur op complex niveau. 

4. Kritisch denken en analyseren 

Je bent in staat om snel een oordeel te vormen over iets en hebt een stevige eigen mening. Je gaat grondig te werk en bent niet snel gevoelig voor mooie praatjes; het gaat jou vooral om de inhoud. In een wereld waarin er dagelijks tienduizenden prikkels op ons afkomen, wordt kritisch denken en het stellen van prioriteiten steeds belangrijker. 

5. Creativiteit, originaliteit en initiatief 

Creatieve denkers maken flitsende designs, schrijven meeslepende teksten en bedenken de mooiste concepten. Maar ze dragen ook vernieuwende ideeën aan op het gebied van software, management en procesoptimalisatie. Omdat concurrerende start-ups als paddenstoelen uit de grond blijven schieten, wordt onderscheidend vermogen een voorwaarde voor succes, net als het durven pakken van kansen. 

6. Leiderschap en sociale vaardigheden 

Nu we meer online connected zijn dan ooit tevoren, wordt het belang van social skills steeds duidelijker. Net als (persoonlijk) leiderschap. Hoe zorg je ervoor dat je je eigen doelen behaalt, maar ook je teamleden coacht in het behalen van (team)doelen? En wat doe je om benaderbaar te zijn en om draagvlak te blijven creëren voor nieuwe ideeën en veranderingen? Een uitdaging op zich. 

7. Kennis van techniek en technologie 

Digitalisering, automatisering en robotisering nemen een steeds grotere plek in. En voor de ontwikkeling hiervan zijn mensen nodig die snappen hoe techniek werkt, welke technologie erachter zit en hoe je de werking van apparatuur en software monitort en optimaliseert. Met als uiteindelijke doel voorspellende waarden te kunnen leveren zodat er proactief gewerkt kan worden in plaats van alleen reactief. 

8. Technische en technologische ontwerp- en programmeerkennis 

Blockchain, Artificial Intelligence, Data Science, Internet of Things, Cybersecurity, Cloud Computing, Machine Learning… al deze vakgebieden ontwikkelen zich razendsnel en de specialisten die zich hierin (blijven) verdiepen zullen ook in de toekomst heel gewild zijn.  

9. Veerkracht, stressbestendigheid en flexibiliteit  

Het is natuurlijk niet vreemd dat softskills als deze nodig zijn in een wereld waarin verandering de enige constante is. John Lennon zong het al: ‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans’. De balans vinden (en bewaren) tussen meebewegen en koers houden terwijl je rustig blijft: het is een hele kunst! 

10. Redeneren, probleemoplossend vermogen en conceptueel denkvermogen 

Het vermogen om (cijfermatige) problemen op te lossen is een fijne skill om te hebben, maar het is net zo belangrijk dat je jouw verbetervoorstellen op een overtuigende manier kunt beargumenteren. Daarnaast gaat het er bij conceptueel denkvermogen en ideation om dat je ideeën niet alleen bedenkt, maar ook uitwerkt, evalueert, bewerkt en concretiseert.  

terug naar boven