Systeemspecialist

 Als systeemspecialist ben je verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en onderhoud van de IT-infrastructuur bij een organisatie. Systeemspecialisme gaat verder dan alleen de server. Je monitort IT-systemen, denkt mee over de implementatie van nieuwe soft- of hardware, je bent verantwoordelijk voor het toegangsbeheer, je maakt back-ups en zorgt voor de juiste updates. Als systeemspecialist heb je dus een breed takenpakket. De taken van een systeemspecialist verschillen erg per bedrijf. In grote organisaties werk je soms zelfs samen in een team van systeemspecialisten en -beheerders, met elk hun eigen specialisatie.

Als systeemspecialist moet je storingen kunnen verhelpen en kunnen helpen bij technische problemen. Daarnaast help jij de medewerkers van de organisatie met hun vragen en installeer je nieuwe programma’s en applicaties, die je vervolgens ook weet uit te leggen. Ook ontwikkelt en modificeert een systeemspecialist de computersystemen zodat ze aan de functionele eisen van de automatisering voldoen.

Welke eigenschappen bezit een systeemspecialist?
Als systeemspecialist ben je constant bezig met het onderhoud, verbeteren en beveiligen van de IT-infrastructuur, technisch onderlegd zijn is voor deze functie dan ook zeker een vereiste. Je moet goed problemen kunnen herkennen en met efficiënte oplossingen komen, je bent dus probleemoplossend en bent analytisch ingesteld. Daarnaast moet je als systeemspecialist beschikken over communicatieve vaardigheden voor het ondersteunen en adviseren van medewerkers binnen de organisatie. 

Welke certificaten zijn relevant voor een systeemspecialist?
De meeste mensen die doorgroeien richting systeemspecialist (systeembeheer, System Engineer, system administrator) hebben al ervaring opgedaan op een servicedesk. De meesten zijn al in het bezit van hun ITIL of Windows 10, dit is ook zeker een goede basis om te hebben als je aan de slag gaat als systeemspecialist. Vaak zijn ook een begin aan Microsoft certificaten een vereist om te starten in de functie van systeemspecialist.

Microsoft certificaten zijn dan ook de meest voor de hand liggende certificaten om mee aan de slag te gaan. Een logische stap is om je verder te verdiepen in Windows 10 certificeringen, gevolgd door MCSA Windows Server 2019,  MCSE Server Infrastructure, Azure of Office 365 Ook Amazon AWS, CCNA, Citrix of VMWare kunnen goede toevoeging aan je portfolio zijn.

Met deze certificaten op zak heb jij zeker een streepje voor op je cv. Deze certificaten bieden een wereldwijd erkende standaard voor systeembeheerders (system administrators) / IT professionals.

Meest bekeken vacatures

Skilled Servicedesk

Skilled Servicedesk

Heb jij je strepen in de eerste lijn op de servicedesk al dik verdiend? En wil je jouw skills verder uitbreiden? Dan ben je bij InWork aan het juiste adres.

Skilled Servicedesk

ICT helpdesk medewerker politie

Het zijn bizarre tijden voor ons allemaal maar in tijden van crisis ontstaan nieuwe kansen. Jij hebt een grote affiniteit met ICT en jij wilt je steentje bijdrage aan een veiliger Nederland? Maak dan nu van je hobby je beroep!

Een aantal van onze prachtige opdrachtgevers.

Wij zijn doorlopend op zoek naar nieuwe medewerkers

Heb je niet de vacature gevonden die bij jou past? Neem via onderstaand formulier contact op met onze recruiters. Zij komen graag met jou in contact om te kijken of zij iets voor jou kunnen betekenen.