Carrière

Werkplekbeheerder

Direct impact hebben op een goede workflow binnen een organisatie? Dat kunnen we wel aan jou overlaten als Werkplekbeheerder. Zijn alle werkplekken binnen een organisatie optimaal ingericht en kan iedereen goed aan het werk? Dan komt dit een soepel werkproces ten goede. En hoe fijn is dat! Als Werkplekbeheerder heb jij dit in de hand. Wil je meer weten? Lees hieronder alles wat je moet weten over de functie van Werkplekbeheerder.

Wat is werkplekbeheer?

Werkplekbeheer betekent zoveel als dat werkplekken binnen organisaties goed zijn ingericht. Team Werkplekbeheer is verantwoordelijk voor complete en goed functionerende werkplekken voor eindgebruikers, zodat deze eindgebruikers hun werk goed kunnen uitvoeren en alle benodigde apparatuur voorhanden hebben.

Jouw rol als Werkplekbeheerder  

Een Werkplekbeheerder (soms ook wel IT Field Support Engineer of Deskside Support Engineer genoemd) is verantwoordelijk voor het werkplekbeheer binnen een organisatie. De Werkplekbeheerder is de schakel tussen de servicedesk en systeembeheer en houdt zich voornamelijk bezig met het onderhouden van hard- en software en het configureren van werkplekken van eindgebruikers. De (online) werkplek van eindgebruikers wordt steeds uitgebreider, van desktops en laptops tot mobiele telefoons, tablets en printers. Deze variëteit aan hardware zorgt ervoor dat het werk van een Werkplekbeheerder steeds veelzijdiger en uitdagender wordt.

Jouw taken als Werkplekbeheerder

De taken van een Werkplekbeheerder bestaan in eerste instantie uit het zorgen voor compleet ingerichte werkplekken. Vaak is de Werkplekbeheerder verantwoordelijk voor een heel kantoorpand, en soms zelfs voor meerdere vestigingen. Is er een incident of zijn er problemen met apparatuur? De Werkplekbeheerder gaat langs bij de eindgebruikers om dit op te lossen. De Werkplekbeheerder zorgt er ook voor dat iedereen de juiste spullen heeft om zijn of haar werk goed te kunnen uitvoeren. Een Werkplekbeheerder houdt zich dus bezig met het installeren en onderhouden van werkstations, apparatuur en hard- en software. De Werkplekbeheerder zorgt verder ook voor dat alles op tijd gereed is en werkt. Daarnaast is een Werkplekbeheerder vaak verantwoordelijk voor migratieprojecten. Bijvoorbeeld een migratieproject waarbij alle medewerkers van een bedrijf een nieuw device krijgen. De Werkplekbeheerder regelt dan de in- en uitgifte en zorgt voor de juiste documenten.

De taken van een Werkplekbeheerder bestaan voornamelijk uit:  

  • Het onderhouden en installeren van hard- en software 
  • Uitgifte van apparatuur  
  • Het installeren van nieuwe werkplekken en nieuwe devices  
  • Gebruikers ondersteunen en het oplossen van problemen 
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Er is geen specifieke opleiding voor werkplekbeheer. De meeste werkplekbeheerders hebben een ICT-mbo-opleiding (niveau 3 of 4) afgerond, zoals bijvoorbeeld mbo Expert IT Systems and Devices of mbo ICT Beheer. Daarnaast heeft een Werkplekbeheerder vaak al enige ervaring opgedaan als IT Support Engineer of Servicedeskmedewerker. Na telefonisch en per mail eindgebruikers te hebben ondersteund en ervaring op te hebben gedaan met gebruikersproblemen is de stap naar werkplekbeheer een logische vervolgstap. Wil jij ook groeien van Support Engineer naar werkplekbeheer? Dan is het zeker een aanrader om, naast het opdoen van werkervaring, aan de slag te gaan met jouw ICT-certificaten. Dit maakt jouw kans om door te groeien groter. Denk hierbij aan een ITIL-certificaat of Windows 10-certificering. Vanuit een rol als ICT-Werkplekbeheerder zijn er ook weer veel andere ontwikkelmogelijkheden.

Vanuit werkplekbeheer zijn er tal van mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Vaak start iemand als Junior Werkplekbeheerder en zijn er mooie doorgroeimogelijkheden richting Medior en Senior Werkplekbeheerder. Als je een aantal jaar ervaring hebt binnen werkplekbeheer kun je uiteindelijk stappen maken naar bijvoorbeeld netwerkbeheer of systeembeheer. Zeker met de juiste certificaten op zak, zoals Cisco voor netwerkbeheer en bijvoorbeeld Windows 10-certificeringen voor systeembeheer. Uiteraard is dit afhankelijk van jouw wensen en ambities.

Als Werkplekbeheerder ben jij de hele dag in contact met eindgebruikers van het kantoorpand. Daarom is het belangrijk dat een Werkplekbeheerder communicatief sterk is, vriendelijk en makkelijk contact legt met deze eindgebruikers. Daarnaast kan het zijn dat er door eventuele storingen of fouten snel geschakeld moet worden. Het is dus een pré dat de Werkplekbeheerder adequaat en efficiënt kan reageren en handelen. Daarnaast moet je als Werkplekbeheerder flexibel zijn en snel kunnen omschakelen. Ook komt het voor dat er spoedklussen of verhuizingen zijn, het is daarom een handige eigenschap voor een Werkplekbeheerder als je onder druk kunt werken en stressbestendig bent.

Een Werkplekbeheerder in Nederland verdient gemiddeld rond de € 2.705,- euro. Het salaris varieert tussen de € 2.350,- en € 3.115,-. Het salaris van een Werkplekbeheerder is uiteraard afhankelijk van senioriteit en (carrière)niveau, diploma’s, certificaten en ervaring(en).

Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kunt doen en inzicht kunt krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl

terug naar boven