Carrière

Cloud Engineer

Als er íemand met recht kan zeggen dat-ie in de wolken is met z’n baan, dan ben jij dat wel, als Cloud Engineer. Voor jou spelen de belangrijkste processen zich namelijk ‘in de lucht’ af. Niet dat jij zweverig bezig bent; integendeel: als Cloud Engineer zorg jij er immers voor dat de IT-landschappen van onze opdrachtgevers er netjes en veilig afgeschermd bij staan. Voor jou maakt het geen verschil of het gaat om een bedrijf dat al een heel eind op weg is in de digitale transitie of om een organisatie die nog aan het begin staat van die digitale reis. Jij zet je virtuele skills in waar ze nodig zijn en dat doe je goed. Het extra goed doen? Dat doe je natuurlijk samen met InWork! 

Wat doe je als Cloud Engineer? 

In de rol van Cloud Engineer ben jij de expert op het gebied van private, public & hybrid cloud. Hierbij kun je denken aan diensten zoals Amazon Web Services, Google Cloud of Microsoft Azure. Afhankelijk van de behoefte van de opdrachtgever houd jij je vooral bezig met het ontwerpen, bouwen, beheren en verbeteren van cloud-omgevingen. Je bent op de hoogte van de nieuwste technieken en concepten en helpt daarmee de organisatie(s) bij de transitie naar de cloud. Iets concreter: 

  • Je helpt bij het uitrollen van diverse platformen en de uitbreiding daarvan 
  • Je bent verantwoordelijk voor het beheer, de ondersteuning en de optimalisatie van de cloud 
  • Je lost securityvraagstukken op, houdt de beveiliging up-to-date en communiceert hierover aan alle betrokken stakeholders/eindgebruikers 
  • Je biedt operationeel support vanuit je specialisme, bijvoorbeeld aan de hand van PaaS, Ansible en VMware 

Uiteraard gaat het er in jouw functie niet alleen om wat je doet, maar vooral hoe je dat doet. Of, zoals een bekende uitspraak over Cloud Computing luidt: Cloud is about how you do computing, not where you do computing. 

Wat is het salaris van een Cloud Engineer? 

De vraag naar goede Cloud Engineers blijft maar toenemen. Als cloud engineering je ding is, dan zit het dus wel goed met de baanzekerheid! Dit is ook wel terug te zien in het salaris; dat kan met de jaren oplopen tot zo’n € 4.325,-. Behalve het aantal jaar ervaring, spelen ook andere zaken een rol bij het loon van een Cloud Engineer. Heb jij ervaring opgedaan Servicedesk Medewerker of switch je vanuit een rol als Netwerkbeheerder of Systeembeheerder? Deze know-how werkt zeker in je voordeel! Ook het behalen van (extra) certificaten geeft een positieve impuls aan het bedrag dat je als Cloud Engineer op je loonstrook terugziet.  

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Microsoft bekijkt het als volgt: ‘Eenvoudig gezegd is cloud computing het leveren van computingservices (inclusief servers, opslag, databases, netwerkfuncties, software, analysefuncties en intelligentie) via internet (‘de cloud’) waarmee u een snellere innovatie, flexibele resources en schaalvoordelen krijgt.’ In de praktijk komt het hierop neer: als Cloud Engineer (of Cloud Platform Engineer, zoals deze functie ook wel genoemd wordt) ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers en meestal maak je dan deel uit van een team IT-specialisten. Samen met je team zorg je ervoor dat de eindgebruikers probleemloos en veilig gebruik kunnen (blijven) maken van webmail, online kantoortoepassingen en opslagmogelijkheden. Daarnaast denk je mee over veilig(er)e omgevingen voor bedrijfskritische activiteiten. Gegevens alleen beschikbaar stellen via het bedrijfsnetwerk lijkt logisch, maar private cloud computing is kostbaar en onderhoudsgevoelig, dus welke afweging maak je wanneer en hoe onderbouw je die? Wij zijn benieuwd naar jouw cloud-strategie.

De kans is groot dat je ervaring hebt opgedaan als Netwerkbeheerder of Systeembeheerder. En dat je al beschikt over de nodige Cisco– en Microsoft-certificaten. Wie weet heb je zelfs al gewerkt volgens het Agile Manifesto! Maar ook als je nog aan het begin staat van je Cloud-carrière, ligt de virtuele wereld wat ons betreft aan je voeten. Diensten en technieken als IaaS, PaaS, App Services, SQL: als Cloud Engineer zijn ze voor jou aan de orde van de dag. Daarnaast is het belangrijk dat je problemen en beperkingen herkent en in staat bent om efficiënte oplossingen aan te dragen. Zit het wel goed met jouw softskills? Dan is er wat ons betreft geen wolkje aan de lucht!

Als we iets doen bij InWork, dan doen we het natuurlijk ook graag meteen goed. Dus denken we niet alleen mee over jouw carrièrepad; we faciliteren de opleidingen en certificaten ook nog eens voor je! Heb jij een IT-gerichte opleiding gevolgd op (minimaal) mbo-niveau, dan beschik je over een goede basis. Hierdoor kun jij snel stappen maken in het opdoen en toepassen van nieuwe kennis. Of er doorgroeimogelijkheden zijn vanuit de functie Cloud Engineer? Laten we die vraag eens omdraaien: hoe zien jouw ambities en toekomstdromen eruit? Ga je voor het aansturen van een team, maak je een zijstap naar de rol van Applicatiebeheerder, Netwerkbeheerder of Systeembeheerder? Vertel het ons, want waar een wil is, daar is InWork!

‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’ Het is een vraag die weliswaar voorkomt in het rijtje van meestgestelde sollicitatievragen, maar aan jou stellen we’m liever niet. De ontwikkelingen binnen het IT-werkveld veranderen immers razendsnel, software raakt zelfs al outdated waar je bij staat. Belangrijker is, dat jij jezelf graag blijft ontwikkelen en scholen. Want alleen dan kun jij aan onze opdrachtgevers de beste cloud-strategieën presenteren. En dat begint met een ontwikkelplan, dat wij graag samen met je uitstippelen. Beschik je eenmaal over de juiste certificaten? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf als Cloud Engineer verder te specialiseren, bijvoorbeeld aan de hand van:

• Microsoft certified – Azure AZ-900, Azure Associate, Azure Expert
• CCNA (Cisco Certified Network Associate) Cloud
• CCNP (Cisco Certified Network Professional) Cloud
• AWS (Amazon Web Service – Cloud Computing Services)
• GCP (Google Cloud Computing Services)

En het spreekt voor zich dat je met deze certificeringen niet alleen je kennis verder uitbouwt en up-to-date houdt, maar ook bouwt aan een cv met toekomstperspectief.

terug naar boven