Werken in de IT

Analytisch vermogen: wat is het en heb ik dat?

6 mei 2021 | 4 minuten | door lstam
Analytisch vermogen: wat is het en heb ik dat?

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan dan is het vaak een vereiste dat je beschikt over ‘analytisch vermogen’. Maar wat houdt dit eigenlijk in en hoe weet je of jij voldoende analytisch bent? Kun je deze competentie aanleren of word je hiermee geboren? In dit blog gaan we dieper in op deze futureproof skill. En dat niet alleen; na het lezen van dit blog weet jij hoe je tijdens een sollicitatiegesprek aantoont dat het wel goed zit met jouw analytische skills. 

Wat is de definitie van analytisch vermogen?

Analytisch vermogen bestaat uit meerdere onderdelen, zoals complexe zaken vanuit een helicopterview bekijken en snel logische verbanden zien. Ook strategisch denken en het snel kunnen aanwijzen van onlogica zijn tekenen van analytisch denkvermogen. Nu datagedreven werken steeds belangrijker wordt, zien we dat de competentie ‘analytisch vermogen’ steeds vaker gevraagd wordt in vacatureteksten. Als jij beschikt over deze skill, dan heb je als kandidaat een streepje voor, zeker als je deze competentie weet te koppelen aan vernieuwende inzichten en toepassingen.

Is analytisch denkvermogen hetzelfde als kritisch denken ?

De competentie ‘kritisch denken’ heeft wel overlap met analytisch denkvermogen, maar zijn niet hetzelfde. Bij kritisch denken gaat het er bijvoorbeeld om dat je snel een oordeel kunt vormen over iets. Om tot dit oordeel te komen neem je niet alles voor vanzelfsprekend aan; je stelt kritische vragen om tot de kern van het probleem te komen. Het gaat dus vooral om de inhoud. Bij analytisch denken zoom je uit en bekijk je ook de samenhang tussen de verschillende facetten van een probleem.

Waarom is analytisch denken zo’n belangrijke competentie?

Waar datagedreven gewerkt wordt, krijg je te maken met complexe(re) vraagstukken. Om deze op een constructieve manier aan te kunnen pakken, moet je voorkomen dat je verdrinkt in alle informatie die op je afkomt. Als je beschikt over analytisch vermogen dan ben je in staat om informatie in je hoofd te categoriseren en eenvoudig verbanden te leggen. Hier koppel je vervolgens (eigen) taken aan die vrijwel meteen uitgevoerd kunnen worden. Deze manier van werken is een must in onze huidige maatschappij.

Hoe weet ik of ik analytisch denkvermogen heb?

Als je jezelf herkent in het bovenstaande, dan is de kans groot dat je beschikt over analytisch vermogen. Ben je je aan het voorbereiden op een sollicitatiegesprek en vind je het lastig of abstract om deze conclusie over jezelf te trekken? Vraag het dan eens aan je leidinggevende, je vrienden of een (oud)stagebegeleider. Vinden zij dat jij goed hoofdzaken van bijzaken kunt onderscheiden? Dat je snel tot de kern van een vraagstuk komt? Snel verbanden legt, goed doorvraagt en de consequenties van een beslissing overziet? Meerdere opties bekijkt voordat je een keuze maakt? Als het antwoord op meer dan de helft van deze vragen ‘ja’ is, dan zit het wel goed met jouw inner analyticus! 

Kun je analytisch vermogen ontwikkelen?

Heb jij het idee dat er ruimte voor verbetering is als het gaat om jouw analytisch denkvermogen? Geen zorgen, want analytisch vermogen is prima te trainen, net als veel andere competenties en vaardigheden. Een eerste stap om meer analytisch te werken zou kunnen zijn dat je bij een verzoek of vraagstuk niet meteen in de actiemodus schiet, maar eerst eens in één zin probeert samen te vatten wat de essentie is. Als je dan vervolgens een drietal oplossingen bedenkt mét voor- en nadelen, dan ben je zowel doelgericht als analytisch bezig! 

Hoe show je jouw analytische skills bij een sollicitatie?

Is analytisch vermogen een vereiste voor de functie waar je op solliciteert? Ga er dan maar vanuit dat je tijdens het sollicitatiegesprek de vraag krijgt om dit aan te tonen. Gebruik praktische voorbeelden over hoe je met bepaalde situaties en verzoeken omgaat. Licht toe hoe je een kwestie van meerdere kanten bekijkt, hoe je hoofdzaken scheidt van bijzaken en hoe je uiteindelijk tot een voorstel of aanpak komt.

Meer lezen over de skills van de toekomst? Dat kan in dit blog

terug naar boven