Carrière

Systeembeheerder

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar elk bedrijf en iedere organisatie maakt gebruik van systemen die zijn verbonden met een serveromgeving. En daar waar er gewerkt wordt met besturingssystemen en software, daar is onderhoud, optimalisatie en management nodig. In de rol van Systeembeheerder voorzie jij in deze behoefte. Het mooie is, dat je als Systeembeheerder aan de slag kunt in allerlei soorten bedrijven, want zonder goed systeembeheer wordt het voor de eindgebruikers een stuk lastiger om ‘lekker te werken’. Werk maken van jouw carrière als Systeemspecialist? Dat doe je natuurlijk samen met InWork! 

Wat doe je als Systeembeheerder? 

Als Systeembeheerder word je in de wandelgangen ook wel Systeemspecialist of System Engineer genoemd. Je bent in deze rol verantwoordelijk voor online toegangsbeheer, het verhelpen van storingen en hulp bij technische problemen. Daarnaast help jij de medewerkers/eindgebruikers van de organisatie met hun vragen en installeer je nieuwe programma’s en applicaties, die je vervolgens ook demonstreert. Verder ontwikkel en modificeer je als Systeemspecialist de computersystemen zodat ze aan de functionele eisen van de automatisering voldoen. Samengevat houd jij je bezig met: 

• Onderhoud: het updaten van besturingssystemen en software, het maken van back-ups en zorgen voor een goede beveiliging van gegevens 
• Optimalisatie: het verhelpen van storingen of andere ICT-problemen 
• Management: ondersteuning bieden aan de medewerkers en het adviseren van het management over mogelijke verbeteringen rond ICT 
• Documentatie: het signaleren en loggen van het functioneren van de systemen 

Het mag dus duidelijk zijn dat jouw werkzaamheden als Systeembeheerder/System Engineer verder reikt dan het dagelijks beheer en onderhoud van de IT-infrastructuur bij een organisatie. Sterker nog, daar waar de server ophoudt, daar begint jouw systeemspecialisme! 

Wat is het salaris van een Systeembeheerder? 

Mogelijk heb je al enige ervaring binnen de IT-sector als je besluit de kant van systeembeheer op te gaan. Vanuit de rol van Servicedeskmedewerker is een overstap zeker te maken, en ook een zijstap vanuit de functie van Netwerkbeheerder of Cloud Engineer behoort tot de mogelijkheden. Wat een System Engineer aan salaris mee naar huis neemt, hangt van een aantal zaken af. Het salaris van een Systeembeheerder kan gemiddeld oplopen tot zo’n € 3.755,-. En ook binnen systeembeheer geldt, dat het behalen van (extra) certificaten een positieve impuls kan geven aan het bedrag dat je als Systeembeheerder op je loonstrook terugziet.  

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Je zou kunnen zeggen dat eindgebruikers hun werk beter, sneller en slimmer kunnen doen als er vanuit systeembeheer op het juiste moment aan de juiste knoppen wordt gedraaid. Nu, maar ook in de toekomst. Want door de IT-systemen te monitoren en alle (bijna) storingen te loggen, draag je op een duurzame manier bij aan de implementatie van nieuwe soft- en hardware. Voor eindgebruikers is systeembeheer vaak een blackbox. Wat best begrijpelijk is als je bedenkt dat het takenpakket van een Systeembeheerder op zichzelf al best breed is, en dan ook nog eens kan verschillen per opdrachtgever of bedrijf. In grote organisaties werk je soms zelfs samen in een team van systeemspecialisten en -beheerders, met elk hun eigen specialisatie.

Dagelijks bezig zijn met het onderhoud, verbeteren en beveiligen van de IT-infrastructuur van een organisatie kan niet iedereen. Hiervoor moet je echt technisch onderlegd zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je problemen herkent en in staat bent om efficiënte oplossingen aan te dragen. Zit het wel goed met jouw technische kennis, problem solving skills, communicatieve vaardigheden en analytisch denkvermogen? Dan heb jij alle basiselementen in huis om de medewerkers binnen de organisatie te ondersteunen en te adviseren. All systems go!

De meeste mensen die doorgroeien richting Systeemspecialist, Systeembeheerder, System Engineer of System Administrator hebben eerder ervaring opgedaan op een servicedesk. Het is dus goed mogelijk dat jij al beschikt over een ITIL-certificaat of een Windows 10-certificaat. Is dat niet het geval? Dan maken we graag samen met jou een plan om ervoor te zorgen dat jij deze papieren zo snel mogelijk in je bezit krijgt. Zodra de benodigde Microsoft-certificaten zijn afgetikt, is het logisch om je verder te gaan verdiepen in Windows 10-certificeringen, gevolgd door MCSA Windows Server 2019, MCSE Server Infrastructure, Azure of Office 365. Ook Amazon AWS, CCNA, Citrix of VMWare kunnen goede toevoeging aan je portfolio zijn. Hiermee bouw je aan een mooi en future proof cv, want het gaat hier om wereldwijd gehanteerde certificeringen.

Naast het samen uitstippelen van jouw loopbaanpad en het meedenken over hoe jij bouwt aan een mooi cv, hebben we nog iets moois voor je: we faciliteren de opleidingen en certificaten ook nog eens voor je! Dat betekent dat je met InWork snel stappen kunt maken als het gaat om het opdoen en toepassen van nieuwe kennis. Niet alleen via opleiding en training, maar ook on-the-job. Of er ook doorgroeimogelijkheden zijn vanuit de functie Systeembeheerder? Laten we die vraag eens omdraaien. Wat zijn jouw wensen en ambities? Wil je van Junior of Medior Systeembeheerder promotie maken naar de functie van Senior Systeembeheerder? Droom je van het aansturen van een team, van een zijstap naar Applicatiebeheerder, Netwerkbeheerder of Cloud Engineer? Vertel het ons, want als het aan ons ligt, hoeft het niet bij dromen te blijven!

terug naar boven