Carrière

Elektromonteur

In ons dagelijks leven maken wij continu gebruik van elektrische energie en elektrische apparaten: van meterkast, stopcontacten tot lichtpunten. Als Monteur Elektrotechniek ben jij onmisbaar in het dagelijks leven van zowel huishoudens als bedrijven en instellingen. Elektrotechnische installaties worden steeds groter en complexer, wat de functie van Elektromonteur uitdagend maakt. Wil jij meer weten over dit innovatieve beroep en de mogelijkheden die InWork hierin biedt? Je vindt hier alles wat je moet weten over de functie van Monteur Elektrotechniek.

Jouw rol als Elektromonteur // Wat doet een Elektromonteur?  

Als Elektromonteur (ook wel Elektricien, Monteur Elektrotechnische Installaties, Monteur E of Monteur Elektrotechniek genoemd) ben jij een echte vakman (-of vrouw). Je bent immers gespecialiseerd in het installeren, onderhouden, repareren en testen van elektrotechnische systemen en installaties. Als Elektromonteur ben je voornamelijk bezig met het aanleggen van elektriciteit, maar daarnaast ook met het onderhoud aan apparaten, schakelmateriaal, of bedrading. Ook ben je verantwoordelijk voor het oplossen van storingen.   

Als Elektromonteur kun jij aan de slag voor zowel de zakelijke als de particuliere markt als het gaat om industriële automatisering, elektrotechnische installatietechniek, beveiligings-, datanetwerk- en brandmeldinstallaties. 
Ook als je interesse hebt in domotica kun jij als elektrotechniek-expert je hart ophalen. Denk hierbij aan merken zoals: Alfatronics, Siemens en al die andere waar KNX bij komt kijken. In de wereld van de woning- en gebouwautomatisering is KNX één van de bekendste begrippen.  

Meestal werk je als Monteur Elektrotechniek voor bijvoorbeeld installatiebedrijven, elektrotechnische bedrijven of bedrijven in de (woning)bouw. Als Elektromonteur reis je in de meeste gevallen naar verschillende locaties, hier doe jij de installaties of ben je bezig met het uitvoeren van reparaties.  

De taken van een Elektromonteur   

Als Elektromonteur staat jouw agenda wekelijks vol met onderhoudsklussen of reparatiewerkzaamheden. Daarnaast word je ingezet voor het installeren van nieuwe elektrotechnische installaties. Of voor het verbeteren van installaties, zoals sterk- en zwakstroom licht, licht- en beveiligingsinstallaties.  

Jouw werkzaamheden als Elektromonteur bestaan vooral uit:  

  • Het uitvoeren van (preventief) onderhoud aan elektrotechnische installaties  
  • Het opsporen en het oplossen van storingen  
  • Controleren en testen van systemen en het eventueel verbeteren hiervan 
  • Assemblage en installatie van elektrische installaties, bedradingen en schakelkasten 
  • Monitoren en rapporteren over de status van projecten  
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Er zijn verschillende mbo-opleidingen waarmee je uiteindelijk kunt starten als Monteur Elektrotechniek. Denk bijvoorbeeld aan mbo-Infratechniek, mbo-Monteur Elektrotechnische Installaties of mbo-Servicemonteur Elektrotechniek. De opleidingen tot Elektromonteur bestaan, naast theorie, voor een groot deel uit praktijk.

Kom je net van je opleiding, dan zul jij hoogstwaarschijnlijk starten als Junior Elektromonteur. Gebaseerd op de ervaring en vaardigheden die jij opdoet binnen jouw functie, zijn er mooie stappen te maken richting Medior en Senior Elektromonteur, zelfstandig Elektromonteur of, mocht je leidinggevende ambities hebben, tot leidinggevende Elektromonteur. Hier is geen specifieke opleiding of cursus voor nodig. Persoonlijke ontwikkeling speelt een belangrijke rol om uiteindelijk deze stappen te maken.

Maak je liever een stap richting een binnendienstfunctie? Wellicht is de functie van Werkvoorbereider dan iets voor jou. Soms wordt hier wel een aanvullend diploma of cursus voor gevraagd.

Elektromonteurs werken met hoge spanningen, daarom is het belangrijk dat een Elektromonteur veilig kan werken. Secuur en nauwkeurig werken en een goed technisch inzicht zijn daarom belangrijk voor een monteur die werkt met elektriciteit en energie. Als Elektrotechniek-expert pak je veel klussen zelfstandig op; een klus in je eentje klaren is daarom voor jou geen probleem.

Het loon van een Elektromonteur is afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, ervaring, niveau en behaalde diploma’s. Gemiddeld ligt het salaris van een Elektromonteur tussen de € 2.455,- en € 3.320,-.

Uiteraard kun jij groeien in salaris door het volgen van opleidingen en cursussen of als je meer verantwoordelijkheden krijgt binnen jouw functie als Elektromonteur.

Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kunt doen en inzicht kunt krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl

Het grote voordeel van detachering? De variatie en daarnaast kijken waar nou écht jouw hart ligt en welk type organisatie het beste bij jou als persoon past. Detachering biedt de kans om ervaring op te doen binnen verschillende projecten en bij verschillende opdrachtgevers. Daarnaast biedt detachering je (ondanks de verschillende projecten) zekerheid. Blijf jij wel liever bij één opdrachtgever? Ook dit is een mogelijkheid bij InWork. Onze recruiters en accountmanagers bespreken graag de mogelijkheden met je die het beste bij jou en je ambities passen.

terug naar boven