Carrière

Mechanisch Monteur

You like to move it, move it. En precies dat is waar jij je als Mechanisch Monteur mee bezighoudt. Je houdt je namelijk bezig met alles wat mechanisch is. Oftewel: alles wat (kunstmatig) beweegt is jouw pakkie-an. Daarnaast zorg je niet alleen dat apparatuur in beweging blijft, maar als Mechanisch Monteur zijn er mooie kansen om ook zelf niet stil te blijven staan, maar continu in beweging te blijven. Lees hier alles wat je moet weten over de functie en de mogelijkheden die er zijn als Mechanisch Monteur.  

Jouw rol als Mechanisch Monteur?  

Als Monteur Mechanisch installeer en onderhoud jij mechanisch apparatuur. Elektrische voertuigen, jachten, landbouwmechanismen, gas- en stroominstallaties, noem maar op. Allemaal bewegende installaties.  

Het leuke aan een functie als Mechanisch Monteur? Onderwerpen als verduurzaming en veiligheid komen vaak terug binnen jouw functie. Dit maakt de rol van een Mechanisch Monteur innovatief en je werkt continu aan de toekomst.   

De taken van een Mechanisch Monteur 

Als Mechanisch Monteur staat jouw agenda wekelijks vol met het onderhoud, monteren en reviseren van mechanische apparatuur. Binnen veel organisaties specialiseer jij je in bepaalde technieken of in specifieke apparatuur. De taken van een Mechanisch Monteur zijn afhankelijk van binnen welk vakgebied jij werkzaam bent en met wat voor machines en systemen jij te maken krijgt. Maar je taken zullen over het algemeen bestaan uit:  

  • Het installeren, onderhouden en controleren van mechanische apparatuur 
  • Het lokaliseren en verhelpen van storingen op mechanisch gebied  
  • Meewerken aan verdere optimalisatie en meedenken over verbeteringen op het gebied van bijvoorbeeld verduurzaming of veiligheid 
  • Ombouwen, controleren en testen van machines en installaties  
  • Uitvoeren van inspecties en rapporteren en adviseren over eventuele afwijkingen  
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om uiteindelijk aan de slag te gaan als Mechanisch Monteur. Denk bijvoorbeeld aan mbo Civiele Techniek, mbo Allround Monteur of mbo Werktuigbouwkunde. Ben jij werkzaam als Automonteur of Elektromonteur? Vanuit deze functies zijn er ook zeker mogelijkheden om door te groeien in de richting van Mechanische Techniek.

Zoals binnen de meeste functies binnen de techniek, wordt er ook voor een Mechanisch Monteur vaak gevraagd om een VCA-VOL certificaat (VCA-1 en 2). Ben jij nog niet in het bezit van een VCA-certificaat? InWork biedt mogelijkheden om dit certificaat voor jou te faciliteren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als Mechanisch Monteur. Uiteraard verschilt dit erg per organisatie. Bespreek daarom eens de mogelijkheden met jouw werkgever, opdrachtgever of Accountmanager van InWork.

Heb je al wat ervaring als Mechanisch Monteur, dan kun je vaak groeien en stappen maken door steeds meer verantwoordelijkheden op je te nemen. Op deze manier kun je van Junior Mechanisch Monteur naar Senior Mechanisch Monteur groeien.

Wil jij je als Mechanisch Monteur nog verder specialiseren in specifieke technieken of andere mechanische installaties? Er zijn tal van cursussen en (vervolg)opleidingen, waarbij jij je kunt richten op een specifieke branche of bepaalde machines.

Maak je liever een stap richting een binnendienstfunctie? Wellicht is de functie van Werkvoorbereider dan iets voor jou. Soms wordt hier wel een aanvullend diploma of een extra cursus voor gevraagd.

Om je functie van Mechanisch Monteur goed te kunnen uitoefenen zijn er een aantal competenties en eigenschappen nodig. Zo is het van belang dat je nauwkeurig, effectief en secuur te werk kunt gaan; een klein foutje kan in sommige gevallen namelijk grote gevolgen hebben. Daarnaast wordt er van een Mechanisch Monteur verwacht dat je proactief te werk gaat en proactief met advies en oplossingen komt voor storingen en verbeteringen aan mechanische installaties. Uiteraard is ook technisch inzicht een pré voor deze functie.

Het salaris van een Mechanisch Monteur ligt gemiddeld tussen de € 2.465,- en € 3.330,- per maand. Bij het vaststellen van je salaris wordt er gekeken naar ervaring, opleidingsniveau, kennis en eventueel aanvullende opleidingen of certificeringen. Daarnaast speelt de branche waarin je werkzaam bent ook een rol bij je salaris. Binnen sommige branches ligt het salaris gemiddeld net wat hoger dan binnen andere.

Uiteraard kun jij groeien in salaris door het volgen van opleidingen en cursussen of als je meer verantwoordelijkheden krijgt binnen je functie als Mechanisch Monteur.

Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kunt doen en inzicht kunt krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl

terug naar boven