Carrière

Werkvoorbereider Bouw

Goed begonnen is half gewonnen, hoor je vaak. En dat klopt ook, want als je iets goed voorbereidt, dan is de kans groot dat je kunt rekenen op een vliegende start. Ook in jouw vakgebied zien we dit terug; want in jouw rol als Werkvoorbereider Bouw draait het allemaal om die voorbereidende fase. Als Werkvoorbereider in de Bouw speel jij een cruciale rol in het traject dat aan de bouwwerkzaamheden voorafgaat. Jij zet van A tot Z en van begin tot eind op papier wat er bij een bouwproject moet gebeuren. Daarnaast zorg je voor de organisatie en planning van de werkzaamheden, de workforce en het materiaal op de bouwplaats. Dat vraagt om een vooruitziende blik en een heldere visie! 

Wat ga je doen als Werkvoorbereider Bouw? 

De taken waar jouw agenda als Werkvoorbereider Bouw zich mee vult, kunnen verschillen per opdrachtgever of project. Een Werkvoorbereider Nieuwbouw bij een groot bouwbedrijf houdt zich over het algemeen met meer specialistische taken bezig. Bij een minder complex project of bij een kleiner bedrijf kun je te maken hebben met een rol waarin elementen van Werkvoorbereider, Tekenaar en Calculator zijn samengevoegd.  

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider Bouw? 

Het bedrag dat je op de loonstrook van een Werkvoorbereider Bouw ziet staan, hangt af van meerdere factoren. Een Werkvoorbereider met een mbo-opleiding verdient een ander startsalaris dan iemand die een hbo- of wo-opleiding achter de rug heeft. Ook het aantal jaren werkervaring speelt een rol bij het salaris. Over het algemeen kunnen we stellen dat de salarisrange van een Werkvoorbereider zich beweegt tussen € 2.800,- en € 3.200,-. Gaat het om een complex project bij een grote organisatie? Dan is de kans groot dat je dit ook terugziet in het geboden salaris. 

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Na alle voorbereidende werkzaamheden volgt een andere belangrijke taak voor jou als Werkvoorbereider Bouw, namelijk: het in de gaten houden van de voortgang van de werkzaamheden op de bouwplaats en de daarmee samenhangende budgetbewaking. Verder ben jij als Werkvoorbereider Bouw een aanspreekpunt voor het uitvoerende personeel op de bouwplaats en fungeer je als schakel tussen externe partijen en het uitvoerende team. Je bent dus veel bezig met vergaderen, terugkoppelen en onderhandelen vanaf kantoor, de bouwplaats of terwijl je onderweg bent.

Naast het bepalen van de meest effectieve werkmethoden, bereken en verzorg je bestellingen. Daarnaast houd je gedurende het hele bouwproject de projectplanning in de gaten, net als de deelschema’s die hieruit voortvloeien. Jouw scherpe blik laat je ook gaan over de werktekeningen van onderaannemers en leveranciers.

Over het algemeen ben je bezig met het controleren, toetsen en aanpassen van werktekeningen van onderaannemers en leveranciers. En dat is maar goed ook, want elke miscalculatie, vertraging of faalkostenpost is er één, en dat is er wat jou betreft altijd één teveel! Samengevat houd jij je als Werkvoorbereider Bouw bezig met:

– De technische uitwerking van projecten

– Toetsing van het projectplan aan wet- en regelgeving

– Het efficiënt plannen van deze projecten

– Het continu controleren van kwaliteit, uitvoering en financieel resultaat

– Communicatie richting opdrachtgevers en derden

Jouw kerntaak als Werkvoorbereider Bouw is het zorgvuldig voorbereiden van (grote) bouwprojecten in de werkvoorbereidings- en uitvoeringsfase. Daarnaast maak je in overleg met de projectleider een projectanalyse die tijdige levering van materieel, goederen en diensten borgt. Dit vraagt om visie, technisch inzicht en uitstekende communicatieve vaardigheden. En dankzij jouw helikopterview ben je in staat om de voortgang, het tekeningenbeheer en de complete gegevensverstrekking te bewaken. Loopt er dan ondanks alle zorgvuldige voorbereidingen dan toch nog iets anders dan gepland? Dan komt jouw creativiteit, oplossingsgerichtheid en klantgericht denken prima van pas!

Om als Werkvoorbereider Bouw aan de slag te kunnen gaan, is een technische vooropleiding nodig. Als je een technische mbo-opleiding (zoals Werkvoorbereider Bouw/Infra, Werkvoorbereider Gespecialiseerde Aannemerij, Werkvoorbereider Installaties of Uitvoerder) hebt afgerond, kun je gaan werken als Junior Werkvoorbereider Bouw, Junior Uitvoerder of Junior Calculator. Doorstromen naar het hbo en vervolgens het wo is natuurlijk ook een optie, zéker als je ambieert om door te groeien naar de rol van Projectleider.

Gedetacheerd worden als Werkvoorbereider Bouw biedt vele voordelen. Samen met jouw Accountmanager van InWork Techniek geef je jouw loopbaanpad vorm. Staat er nog een bepaald certificaat op je wensenlijstje? Komt dat even mooi uit, want dat faciliteren wij allemaal voor je. En als je dacht dat we alleen naar je cv kijken, dan heb je het mis. Want bij InWork kijken we veel meer naar de mens áchter dat cv: waar sta jij nu, welke opdracht sluit aan bij jouw ambities en in welke werkomgeving kom jij het beste tot je recht? En dat doen we graag, want als jij (werk)gelukkig bent, dan zijn wij dat ook!

terug naar boven