Carrière

Monteur Werktuigbouwkunde

Onderhoud is behoud. Een bekend gezegde dat zomaar bedacht zou kunnen zijn door een Monteur Werktuigbouwkunde. Het is namelijk een gegeven dat altijd opgaat: als je iets goed onderhoudt, dan kun je er lang(er) gebruik van maken. Het is maar goed dat jij als Monteur Werktuigbouwkunde beschikt over een brede kennis van allerlei typen machines en installaties. Zo kun jij namelijk ook onze opdrachtgevers meenemen in dit gedachtengoed en het duurzame karakter hiervan. Hier lees je meer over jouw carrièremogelijkheden als Monteur Werktuigbouwkunde bij InWork! 

Wat doet een Monteur Werktuigbouwkunde?  

De rol van Monteur Werktuigbouwkunde wordt uitgevoerd door een technicus die onderhoudswerkzaamheden uitvoert en storingen verhelpt aan machines en/of technische installaties. Wat dat betreft zou deze functie ook Storingsmonteur, Monteur Technische Dienst, Servicemonteur, Allround Monteur, Onderhoudsmonteur, Monteur Machinebouw of Mechanisch Monteur genoemd kunnen worden. De inhoud van de rol kan verschillen per branche of bedrijf; zo ligt het voor de hand dat je in een bedrijf dat gespecialiseerd is in koelinstallaties, de functienaam van Monteur Koeltechniek op je visitekaartje terugziet. En zit je in de liftenbranche? Dan is de kans groot dat je jezelf Liftmonteur kunt noemen. In het algemeen zal een Monteur met een Werktuigbouwkundige achtergrond zich onder andere bezighouden met: 

  • Het achterhalen en verhelpen van de oorzaken van storingen 
  • (Preventief) onderhoud aan technische installaties en machines  
  • Het (proactief) doen van verbetervoorstellen (op de LEAN-manier) 
  • Rapportages van de uitgevoerde werkzaamheden  
  • Inbedrijfstelling van nieuwe installaties 
  • Het (eventuele) coördineren van montageklussen 

Wat is het salaris van een Monteur Werktuigbouwkunde? 

Een goede Monteur Werktuigbouwkunde verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Immers, goed en tijdig onderhoud voorkomt onnodige slijtage en reparaties. Daarnaast kan goed onderhoud voorkomen dat er bijvoorbeeld een productielijn moet worden stilgelegd. Last but not least draagt vakkundig onderhoud ook bij aan duurzaam ondernemen; tel uit je winst! Ja, daar mag wat ons betreft ook een mooi salaris tegenover staan. Als Junior Monteur Werktuigbouwkunde neem je rond de € 2.475,- per maand mee naar huis. Ben je een ervaren Monteur, gespecialiseerd of juist allround? Dan kun je als snel rekenen op een salaris van zo’n  € 3.350,- per maand. Naast jouw ervaring spelen ook andere zaken mee in het bepalen van het loon. Denk hierbij aan de sector waarin je werkzaam bent, ploegendiensttoeslagen en de mogelijkheid om een team met monteurs aan te sturen.  

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

De benamingen ‘Werktuigbouwkunde’ en ‘Werktuigkunde’ worden regelmatig door elkaar gebruikt, en dat is terecht. Beide termen staan voor de technische studie die gericht is op het ontwerpen van statische constructies of dynamische voorwerpen. Als sector wordt de werktuigbouw opgesplitst in een aantal deelsectoren, waaronder machinebouw, offshore, staal- en constructiebouw, scheepsbouw en olie- en gaswinning. Een Werktuigbouwkundige heeft vaak een opleiding gevolgd op hbo- of wo-niveau en houdt zich bezig met het ontwerpen van de eerder genoemde constructies. Uiteraard kun jij als Monteur Werktuigbouwkunde ook doorgroeien naar de rol van Werktuigbouwkundige!

Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om Monteur Werktuigbouwkunde te worden. Zo kun je de mbo-opleiding Eerste Monteur en Onderhoud Werktuigbouwkunde volgen. In deze opleiding leer jij alles wat je moet weten om installaties en machines goed te laten functioneren. Ook de mbo-opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek of Mechatronica vormen een prima voorbereiding op jouw carrière als Monteur Werktuigbouwkunde!

Voor jou als Monteur Werktuigbouwkunde zijn de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien bijna eindeloos. Sowieso kun je binnen de techniek alle kanten op. Of je nu mbo-geschoold bent of een hbo- of wo-diploma op zak hebt, jij hebt het voor het kiezen. Helemaal als je ook nog eens gezegend bent met een growth mindset en een aantal belangrijke future-proof skills. Dus wil je meer de diepte in? Specialiseer je dan verder in één van de vakgebieden (Elektrotechniek, Scheepsbouw, Offshore of Olie- en Gaswinning). Ben je meer van het spreiden van je kansen? Dan ligt toewerken naar de rol van Allround Monteur voor de hand. En mocht je ook nog beschikken over coaching skills en ambities hebben richting leidinggeven, dan is dat ook een pad om te gaan ontdekken: het aansturen van een team (Junior) Monteurs.

Het is altijd goed om een netwerk achter de hand te hebben. Bij InWork Techniek hebben wij ons gespecialiseerd in het detacheren van technische toppers. Het netwerk van opdrachtgevers dat wij in al die jaren hebben opgebouwd, delen we graag met jou. Op deze manier kun jij als Monteur Werktuigbouwkunde ervaring opdoen bij diverse opdrachtgevers, binnen meerdere sectoren en via verschillende projecten! Dit alles terwijl je maar één contract hebt, via InWork. En omdat wij investeren in duurzaam werkgeluk, leren wij je goed kennen en zorgen wij er altijd voor dat wij jou een project kunnen bieden dat past bij jouw ambities, kennis en ervaring. Benieuwd wat ons netwerk voor jou kan betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op!

terug naar boven