Carrière

Bouwkundig Tekenaar

Waar het werk van de architect ophoudt, begint die van de Bouwkundig Tekenaar. Als Bouwkundige tekenaar bouw jij de visie van de architect om naar een bouwtekening. Jij gaat verder dan een paar grove schetsen; jij let op details, losse elementen, centimeter voor centimeter. Op het werk dat jij uitvoert kunnen de aannemers en ingenieurs uiteindelijk, zowel letterlijk als figuurlijk, bouwen!  

Jouw rol als Bouwkundig Tekenaar

Als Bouwkundig Tekenaar ben jij de schakel tussen het creatieve proces en het praktische. Oftewel, tussen de architect en de aannemer. Jij tekent alles uit tot in detail en zorgt voor het ‘totaalpakket’. Voor het verkrijgen van een complete en werkbare bouwtekening is een Bouwkundig Tekenaar dus onmisbaar binnen het bouwproces.  

Jij zorgt dat de aannemers exact weten wat waar gebouwd dient te worden. Afmetingen van gebouwen, hoogtes van ruimtes, diktes van muren; jij zorgt ervoor dat alle informatie beschikbaar en nauwkeurig is. Dankzij jou is een project uiteindelijk uitvoerbaar.  

Heb je het over een Bouwkundig Tekenaar dan zien veel mensen iemand voor zich aan een tekentafel met potlood en papier, maar vandaag de dag zie je dit zelden nog terug. Tegenwoordig wordt er veelal gebruik gemaakt van 2D of 3D-tekenprogramma’s. Hierin worden technische modellen en tekeningen uitgewerkt. De meeste bekende softwareprogramma’s waar mee wordt gewerkt zijn AutoCAD, Revit en AutoDesk. De meeste utiliteits- en bouwbedrijven zoeken iemand die aan de slag kan gaan met de software waar zij gebruik van maken, daarom wordt er vaak gevraagd naar bijvoorbeeld een AutoCAD-tekenaar of Revit-tekenaar.  

Als bouwkundig tekenaar werk je veelal binnen de woning- en utiliteitsbouw, zoals bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf of architecten- of ingenieursbureau.  

Jouw taken als Bouwkundig Tekenaar

Als Bouwkundig Tekenaar houdt jij je bezig met het uittekenen van bouwprojecten; van gebouwen, constructies of andere bouwkundige objecten. Tekeningen kunnen bestaan uit ontwerptekeningen, bouwaanvraagtekeningen, werktekeningen en bouwkundige details.  

Verder bestaan de taken van een Bouwkundig Tekenaar uit:  

  • Het uitwerken van utiliteits- en woningbouwprojecten  
  • Verzamelen van alle (technische) informatie en gegevens  
  • Controleren van opgeleverde tekeningen  
  • Uitwerken van constructies en aanleveren van ontwerptekeningen  
  • Begeleiding tijden projecten bij de uitvoering van jouw tekening  
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Bouwkundig Tekenaar wordt ook wel eens verward met Technisch tekenaar. Ondanks dat deze twee weldegelijk overlap hebben, zijn er zeker verschillen. Een Bouwkundig Tekenaar heeft als taak bouwkundige projecten te tekenen. Dit betekent overigens is veel gevallen niet dat een Bouwkundig Tekenaar geen andere technische tekeningen kan maken.

Een Technisch Tekenaar is in veel gevallen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld elektrotechnische tekeningen of bedradingstekeningen. Vaak gaat het bij een Technisch Tekenaar om kleinschalige constructies binnen gebouwen.

Een BIM-modelleur is iemand die bezig is met het ontwerpen en beheren van het Building Information Model (BIM). De BIM-modelleur zorgt dat iedereen toegang tot dezelfde informatie, op deze manier wordt de samenwerking verbeterd en kunnen er betere resultaten worden behaald. De verschillende informatie-onderdelen vanuit de betrokken partijen, waaronder die van de Technisch- en Bouwkundig Tekenaar, worden allemaal ‘over elkaar heen’ gelegd, waardoor er een 3D-model ontstaat. De BIM-modelleur maakt hierbij ook gebruik van programma’s, zoals Revit en AutoCAD.

Om als Bouwkundig Tekenaar aan de slag te gaan zal je minimaal in het bezit moeten van een mbo Bouwkunde. Ook zijn er hbo-opleidingen die je naar deze functie leiden, zoals hbo Bouwkunde of Civiele Techniek.

Wanneer er voldoende werkervaring is opgedaan, is het mogelijk om door te groeien naar bijvoorbeeld een functie als Architect of Projectleider. Hier is de nodige kennis en ervaring voor nodig. Maar hé, Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Van een Technische Tekenaar wordt verwacht dat hij creatief is. Je moet met verfrissende input komen en innovatieve ideeën. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over technische inzicht, net als analytisch vermogen.

Als Bouwkundig Tekenaar ben je op de hoogte van regelgeving binnen de sectoren waardoor een tekening voldoet aan wettelijke en technische voorschriften.

Het bedrag dat je op de loonstrook van een Bouwkundig Tekenaar ziet staan, hangt af van meerdere factoren. Een Bouwkundig Tekenaar met een mbo-opleiding verdient een ander startsalaris dan iemand die een hbo- of wo-opleiding achter de rug heeft. Ook het aantal jaren werkervaring speelt een rol bij het salaris. Over het algemeen ligt de salarisrange van een Bouwkundig tussen de € 2.410,- en € 3.255,-. Gaat het om een groot en complex project bij een grote organisatie? Dan is de kans groot dat je dit ook terugziet in het geboden salaris.  

Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kan doen en inzicht kan krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl 

terug naar boven