Carrière

Technisch Tekenaar

Waar het werk van de engineer of architect ophoudt, begint die van de Technisch Tekenaar. Jij maakt de vertaalslag van ontwerp naar werktekening. Je hebt oog voor detail en mist geen centimeter. Je combineert alle elementen tot een totaaltekening waar de rest van de organisatie op kan bouwen! 

Jouw rol als Technisch Tekenaar

De titel zegt het natuurlijk al, als Technisch Tekenaar houd je je bezig met het maken van technische tekeningen. Je gaat aan de slag met het creatieve werk van de architect en zet dat om in een praktische en werkbare tekening. Een onmisbare schakel in het proces!

Je gaat aan de slag met de aangeleverde informatie van de architect of engineer. Dankzij jouw werk weten de volgende schakels in het proces exact wat ze moeten doen. Soms ben je zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van de benodigde informatie. Informatie over gebouwen, machines of elektra; jij zorgt dat de informatie klopt en nauwkeurig is.

Je houdt je bezig met het uittekenen van constructies binnen een gebouw. Daarnaast denk je mee over het ontwerp van deze constructies. Samen met gespecialiseerde tekenaars maak je een voorlopig ontwerp. Via verbeterstadia wordt uiteindelijk het uitvoeringsontwerp uitgewerkt.

Waar men vroeger nog technische tekeningen maakte met potlood, papier en liniaal, werk je je tekeningen tegenwoordig uit in 2D of 3D-tekenprogramma’s. Denk hierbij aan de bekende softwareprogramma’s als AutoCAD, Revit, Medusa en Solidworks.

Als Tekenaar Techniek kun je in verschillende sectoren aan de slag: in de bouw, civiele techniek, industrie en installatietechniek. Je werkt bijvoorbeeld voor overheidsinstellingen, aannemers of bouwbedrijven.

Jouw taken als Technisch Tekenaar

Als Technisch Tekenaar houd jij je bezig met het uittekenen van projecten en constructies. Je taken bestaan onder andere uit:

  • Het uittekenen van technische constructies binnen gebouwen
  • Verzamelen van alle (technische) informatie en gegevens  
  • Controleren en wijzigen van opgeleverde tekeningen
  • Het maken van berekeningen
  • Aanleveren van ontwerptekeningen
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Een Technisch Tekenaar wordt wel eens verward met een Bouwkundig Tekenaar. De twee beroepen hebben zeker overlap, maar er zijn ook verschillen. Een Technisch Tekenaar is in veel gevallen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld elektrotechnische tekeningen of bedradingstekeningen. Vaak gaat het bij een Technisch Tekenaar om kleinschalige constructies binnen gebouwen.

Een Bouwkundig Tekenaar heeft als taak bouwkundige projecten te tekenen. Dit betekent overigens is veel gevallen niet dat een Bouwkundig Tekenaar geen andere technische tekeningen kan maken.

Een technische mbo of hbo opleiding volstaat om Technisch Tekenaar te worden. Geschikte opleidingen zijn bijvoorbeeld de richting bouwkunde, civiele techniek, elektrotechniek, installatietechniek of werktuigbouwkunde.

Je kan je als Technisch Tekenaar bijvoorbeeld specialiseren in Bouwkundig Tekenaar. Wanneer er voldoende werkervaring is opgedaan, is het mogelijk om verder door te groeien naar een functie als Architect of Projectleider. Hier is uiteraard de nodige kennis, ervaring en opleiding voor nodig, maar niets gaat over een nacht ijs! Kijk ook eens naar onze traineeships, waarin praktijkervaring, soft skills en (technische) kennis worden gecombineerd.

Je wordt geacht goed te kunnen samenwerken; goed contact met andere tekenaars en de opdrachtgever is erg belangrijk. Je moet detailgericht zijn, zodat je fouten voor bent en geld weet te besparen. Daarnaast wordt er door veel opdrachtgevers gevraagd dat een Technisch Tekenaar kennis van en ervaring heeft met technische tekensoftware.

Meerdere factoren bepalen het salaris van een Technisch Tekenaar. Wanneer je een mbo-opleiding hebt verdien je een ander salaris dan iemand met een hbo-opleiding. Daarnaast speelt ook werkervaring een rol.

Over het algemeen ligt het salaris tussen de € 2.410,- en  € 3.255,-. Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kan doen en inzicht kan krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl of vraag het ons!

terug naar boven