Carrière

Werkvoorbereider

Een goed begin is het halve werk. Tja, het is niet zomaar dat deze uitspraak het geschopt heeft tot tegeltjeswijsheid. Het geldt namelijk voor alles, en zéker voor jouw vakgebied, waarin jij als Werkvoorbereider het verschil maakt bij elk project. Als Werkvoorbereider binnen de Bouw, Civiele Techniek of Installatietechniek geef jij immers elk project een eerste zet in de goede richting. Net als een Calculator stippel je alles uit, maak je begrotingen en houd je een oogje op de planning. Of twee ogen, want een goed begin mag dan het halve werk zijn, er mag natuurlijk nooit sprake zijn van half werk. Benieuwd naar jouw mogelijkheden als (aankomend) Werkvoorbereider? 

Wat ga je doen als Werkvoorbereider? 

Hoe jouw rol als Werkvoorbereider er precies uitziet, hangt af van meerdere factoren. Een Werkvoorbereider Bouw zal met andere uitdagingen te maken krijgen dan een Werkvoorbereider Civiele Techniek of een Werkvoorbereider Installatietechniek. Ook kan de naam die er aan jouw functie wordt gegeven, verschillen per sector en organisatie. Als Calculator Werkvoorbereider of Werkvoorbereider Calculator kan het zomaar zijn dat je dezelfde werkzaamheden oppakt als een Calculator of een Werkvoorbereider.

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider? 

Het loon dat je verdient als Werkvoorbereider is afhankelijk van diverse factoren. Voor een Junior Werkvoorbereider of Junior Calculator zien we salarissen van € 2.500,- voorbijkomen, maar er zijn ook vacatures waarin € 3.400,- wordt geboden. Het salaris dat je verdient als Werkvoorbereider zal worden afgestemd op je opleiding en ervaring. Ook speelt de complexiteit van het desbetreffende project mee, net als de grootte van de organisatie waar je aan de slag gaat. Het mooie is wel dat je salaris als Werkvoorbereider met jouw ontwikkeling meegroeit, dus denk alvast na over welke certificaten je de komende jaren nog aan je cv wil toevoegen!

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Na al het voorbereidende werk is het tijd voor een andere belangrijke taak van jou als Werkvoorbereider: het monitoren van de voortgang, de kwaliteit en de kosten van het project. Omdat er veel verschillende partijen betrokken zijn bij een project en het vaak gaat om mensenwerk, is het handig als je snel kunt schakelen tussen externe contacten en uitvoerders. Aangezien jij als Werkvoorbereider van de hoed en de rand van een project weet, zul je ook regelmatig worden betrokken bij onderhandelingen, overleggen en terugkoppelingen. Zowel op locatie als op kantoor of onderweg; never a dull moment!

Overall komt het erop neer dat jij als Werkvoorbereider een grote rol speelt in het traject dat voorafgaat aan grote projecten binnen de techniek. Zo ben je als Werkvoorbereider nauw betrokken bij de planning van een project. Sterker nog, jij geeft het project een kop en een staart, zorgt voor de organisatie van de werkzaamheden en voor het nodige personeel en materieel. Ook als het project eenmaal loopt, houd jij als Werkvoorbereider vinger aan de pols, zodat eventuele vertragingen tot een minimum beperkt blijven en het kostenplaatje zo min mogelijk wordt overschreden. Kortom, als Werkvoorbereider binnen de techniek houd jij je in grote lijnen bezig met:

– Voorbereidend werk: het in kaart brengen van wensen, eisen en benodigdheden

– Inventarisatie van materialen, werktekeningen en workforce-planningen

– Het opstellen van een kostenoverzicht en de monitoring daarvan

– Toetsing van het projectplan aan wet- en regelgeving

– Het bepalen en bewaken van prioriteiten, planning en kwaliteit

Omdat je als Werkvoorbereider verantwoordelijk bent voor voorbereidende werkzaamheden, is het belangrijk dat je beschikt over competenties als anticiperen, plannen en accuratesse. Een klein foutje kan namelijk grote gevolgen met heel wat nullen tot gevolg hebben. Secuur kunnen werken, analytisch vermogen en financieel bewustzijn zijn dus heel belangrijk om van jouw carrière als Werkvoorbereider een succes te maken. Daarnaast is het handig als je leergierig van aard bent. De techniek staat namelijk nooit stil, dus dat betekent dat jij je als Werkvoorbereider gedurende je hele carrière kunt blijven ontwikkelen.

Ambieer je een carrière als Werkvoorbereider? Dan is het belangrijk dat je een opleiding hebt gevolgd op minimaal mbo-niveau, in een technische richting. Na het behalen van een technisch mbo-diploma (bijvoorbeeld in de Civiele Techniek, Installatietechniek of Elektrotechniek), kun je solliciteren op functies als Junior Werkvoorbereider of Calculator. Met een technisch mbo-diploma kun je echter ook doorstromen naar hbo-opleidingen als Civiele Techniek, Bouwkunde of Werktuigbouwkunde. Ook na het hbo kun je nog verder studeren in deze richting, namelijk op wo-niveau. Als jij ervan droomt om aan de slag te gaan op grotere en meer complexe projecten, heb je uiteindelijk een hbo- of wo-diploma nodig. Doorgroeien van Junior Werkvoorbereider via Medior Calculator naar Senior Projectmanager is een optie, net als een zijstap naar een gerelateerd werkveld of een switch naar management.

Werk maken van jouw carrière als Werkvoorbereider doe je natuurlijk samen met InWork Techniek. Wij stippelen namelijk niet alleen samen met jou je loopbaanpad uit, we faciliteren ook nog eens je (aanvullende) opleidingen en certificaten! Daarnaast stemmen we jouw opdrachten als Werkvoorbereider of Calculator af op jouw wensen en ambities. Hierbij kijken we niet alleen naar waar je nu staat qua opleiding en ervaring, maar ook naar waar jij (werk)gelukkig van wordt. Kom jij het best tot je recht in een kleine organisatie of ga jij juist bruisen van veel dynamiek? Vertel het ons, dan zorgen wij ervoor dat jij de Werkvoorbereider wordt die je wil zijn.

terug naar boven