Carrière

Operator

Binnen het werkveld van de techniek vormt de procesindustrie een wereld op zich. Vrijwel alles waar wij dagelijks gebruik van maken, wordt geproduceerd binnen deze sector. Of het nu gaat om voeding, cosmetica, medicijnen of speelgoed: de procesindustrie heeft een enorme impact op ons leven. En omdat er zoveel verschillende productieprocessen zijn, kan het vak van Operator ook vele vormen aannemen. Benieuwd aan welke knoppen jij als Operator nog meer kunt draaien? Hier lees je alles over jouw carrièremogelijkheden bij InWork! 

Wat doe je als Operator? 

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. In principe is het zo dat elke fabriek, elk machinepark, elke energiecentrale en ga zo maar door, beschikt over eigen processen. Als je bedenkt dat je binnen de procesindustrie een onderverdeling hebt van onder andere de levensmiddelenindustrie, farmaceutische industrie en de papier- en kartonindustrie, dan kun je je voorstellen dat voor bijna elk product of halffabricaat een ander proces nodig is. Zo gevarieerd als de procesindustrie is, zo kan ook de ene Operator verschillen van de andere. Toch zijn er ook wel wat gemeenschappelijke kenmerken te noemen. Als Basis Operator, Machine Operator, Allround Operator of Procesoperator: 

  • Beheer en bewaak je het productieproces en stuur je waar nodig bij 
  • Bedien je de procesinstallatie, die je ook instelt, afstelt en ombouwt 
  • Voer je kwaliteits- en procescontroles uit 
  • Spoor je kleine (technische) storingen op en los je die ook op 
  • Stuur je medewerkers aan de productielijn aan 
  • Ondersteun je de Technische Dienst met onderhoudswerkzaamheden 

Wat is het salaris van een Operator? 

Zonder Operator geen draaiende machines, zoveel is duidelijk. Vakbekwame Operators zijn dus onmisbaar en kunnen op veel plekken terecht. We kennen ook veel verschillende typen operators: zo heb je een Junior Operator en een Machine Operator met VAPRO A. Daarnaast kun je ook werken als Procesoperator of Allround Operator met VAPRO B. Maar je kunt ook een Teamleider zijn met VAPRO C. Of een hbo’er met VAPRO D. Het salaris van een Operator is van meerdere factoren afhankelijk. Denk aan opleidingsachtergrond, ervaring, capaciteiten en de sector waarin je werkt. Over het algemeen kan het loon van een Operator variëren van zo’n € 2.500,- tot ongeveer € 2.940,- per maand. Bedenk overigens dat het basissalaris van jou als Operator op een hele fijne manier wordt aangevuld wanneer je in ploegendienst werkt. En dat je salaris met je meegroeit naarmate jij jezelf verder ontwikkelt. Over aan de knoppen draaien gesproken!  

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Omdat je als Operator ofwel zelf machines bedient en/of toezicht houdt op de processen, is het handig als je beschikt over technisch inzicht en analytisch vermogen. Nu er in de procesindustrie veelal LEAN gewerkt wordt, is elke overbodige of onnodige (kostbare) stap er één teveel. Effectiviteit, efficiëntie en kostenbesparing zijn vaak de kernwoorden. Weet jij daar op de juiste manier mee om te gaan en daar ook nog een duurzame visie bij te hebben, dan ligt de wereld van de procesindustrie aan je voeten. Daarnaast is het fijn als je je werkuren/diensten flexibel kunt inplannen. Veel machines draaien namelijk 24/7, dus ook buiten kantooruren is de supervisie van Operators onmisbaar.

Met een mbo-diploma beschik jij over een goede basis om als Operator aan de slag te kunnen gaan. Maar om machines te kunnen en mogen bedienen, is meer nodig. Een VAPRO-opleiding bijvoorbeeld. VAPRO staat voor Vakopleiding Procesindustrie, en als (aankomend) Operator kun je opgeleid worden op verschillende niveaus: basis, A, B, C en D. Een Operator die VAPRO A-gecertificeerd is, beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om op operationeel niveau één of meerdere machines te besturen en om te bouwen. Met een VAPRO B-diploma op zak ben je als Allround Operator klaar voor meer verantwoordelijkheid en in staat om iets grotere productieprocessen aan te sturen. Ook ben je bevoegd om wat complexer onderhoud aan een machine te verrichten. Heb jij ambities om een heel team aan te sturen? Dan is VAPRO C een goede keuze; tijdens deze opleiding leer je alles over leidinggeven binnen de procesindustrie. Ben je als VAPRO C-gecertificeerde professional nog niet uitgeleerd of heb je een hbo- of wo-achtergrond? Dan is VAPRO D de meest logische stap. Tijdens deze VAPRO D-opleiding, die ongeveer twee jaar duurt, behaal jij jouw bachelor op het gebied van Engineering. Een VAPRO-opleiding kun je ook volgen als je al enige jaren werkervaring hebt. Vaak is een werkgever/opdrachtgever bereid om deze opleiding (deels) voor je te bekostigen.

Als je op een leuke en relatief snelle manier stappen wil maken als Operator, dan is detachering via InWork echt een overweging waard. Je komt namelijk op contract bij InWork en krijgt zo de kans om bij meerdere bedrijven ervaring op te doen. Niet alleen in Nederland, ook offshore en in het buitenland! Wij beschikken over jarenlange ervaring binnen de procesindustrie en daardoor dus ook over een groot netwerk van opdrachtgevers. Zo hebben wij altijd een project voor jou dat past bij waar je nu staat en waar je naartoe wil. Verder geloven wij in duurzaam werkgeluk, en kijken we graag naar wat jij nodig hebt. Heb jij daar al een idee bij? Bespreek het met ons, dan maken we er samen werk van!

terug naar boven