Carrière

Calculator

Dat je als Calculator de hele dag bezig bent met het berekenen en invullen van cijfers, is iets wat vaak wordt gedacht maar wat een grote misvatting is. Natuurlijk heb je in het beroep van Calculator te maken met nummers en getallen, maar tekst en context spelen ook een belangrijke rol. Al met al kunnen we rustig stellen dat je als Calculator succesvol bent als je de theorie goed kunt koppelen aan de praktijk. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij nemen je graag mee in de ins & outs van het vak! 

Wat doe je als je Calculator van beroep bent? 

Het vak van een Calculator zit iets anders in elkaar dan vele mensen denken. De aanname dat je als Calculator de hele dag op een rekenmachine bedragen zit uit te rekenen, is dan ook niets meer dan een aanname. Natuurlijk zul je als Calculator bij het ene bedrijf wat vaker vanuit een kantooromgeving of hybride werken dan bij het andere. Maar om tot goede berekeningen te komen, zul je toch ook op pad moeten. Naar een bouwplaats bijvoorbeeld. Hier doe jij onderzoek naar de situatie ter plekke. Wat valt op? Wat staat er precies in de offertes en contracten? En kopt de risico-en kansenanalyse nog? Pas als je alles in kaart hebt, ga je aan de slag met de cijfers. 

Wat is het salaris van een Calculator? 

Wat je als Calculator per maand te besteden hebt, hangt af van een aantal zaken. Zo zal het salaris van een Junior Calculator lager zijn dan dat van een ervaren collega. Ook opleidingsachtergrond, aanvullende certificaten en leidinggevende aspecten spelen een rol. Daarnaast speelt ook de branche mee, net als de werkgever. Zoals ook voor de functie van Werkvoorbereider geldt, zal het loon van een Calculator in de bouwsector iets hoger liggen dan bijvoorbeeld binnen de kleinbouw, techniek en glaszetterij. In cijfers kunnen we zeggen dat het salaris van een Calculator varieert van € 2.895,- tot zo’n € 3.920,-; alhoewel er ook vacatures zijn voor Calculator waarin je met maar liefst € 6.000,- naar huis gaat. 

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Jouw impact als Calculator
Kort gezegd komt het erop neer dat jij als Calculator aan de hand van contracten, bouwkundige tekeningen en andere gegevens de prijs van een (bouw)project vaststelt. Om een goed beeld van het project te krijgen, bestudeer je niet alleen papieren, maar bezoek je bijvoorbeeld ook de bouwplaats. Hier komen de gegevens tot leven. Door hier zelf aanwezig te zijn, controleer jij vanuit jouw Calculator-rol meteen of er nog gegevens ontbreken. Een beschrijving op een offerte die niet overeenkomt met de werkelijkheid kan immers grote gevolgen hebben. Bij het opstellen van een begroting en aanneemsom komt er voor jou als Calculator heel wat kijken. Het volgende, onder andere:

  • Je fungeert als belangrijke schakel in het (aanbestedings)projectteam
  • Je verzamelt, analyseert en onderzoekt alle benodigde gegevens
  • Je stelt scherpe, realistische calculaties op
  • Je neemt deel aan tender-overleggen en projectvergaderingen
  • Je ziet toe op de naleving van regels en voorschriften tijdens de uitvoering

Hoe verschillend bouw-, renovatie- en utiliteitsprojecten ook kunnen zijn, één ding hebben ze sowieso gemeen: er komt een Calculator aan te pas. Ben je net klaar met je opleiding? Dan kun je je als aankomend Calculator gaan richten op vacatures voor Junior Calculator of Junior Werkvoorbereider. Ook de functie van (Junior) Commercieel Technisch Medewerker heeft calculatie-aspecten in zich. Ben je al wat verder in je carrière, dan spreekt het voor zich dat je kijkt naar vacatures voor Medior of Senior Kostendeskundige, Senior Werkvoorbereider/Calculator of zelfs Teamleider/Calculator.

Het is voor elke Calculator handig om te beschikken over goed rekenkundig, wiskundig en technisch inzicht. Maar ook een onderzoekende houding, analytisch vermogen en resultaatgerichtheid komen van pas. Omdat je als Calculator veel contact hebt met diverse stakeholders en ook regelmatig de onderhandeling aangaat, zijn goede communicatieve vaardigheden onmisbaar. Ben je daarnaast ook (positief) kritisch, initiatiefrijk en nauwkeurig? Dan ligt de weg naar een succesvolle loopbaan als Calculator voor je open!

Beschik je al over een mbo-diploma Middenkaderfunctionaris Bouw of Infrastructuur of Calculator/Onderhoudsspecialist, dan ben je al een aardig eind op weg om Calculator van beroep te worden. Hetzelfde geldt voor een hbo- of wo-diploma Bouwkunde of Civiele Techniek. Kom je vanuit een andere (bouw)technische richting en wil je de overstap maken naar het vak van Calculator? Laat het ons weten, wij denken graag met je mee als het gaat om omscholing of bijscholing binnen de techniekbranche!

Beschik jij over een growth mindset en kies je voor detachering via InWork, dan kun jij als Calculator rekenen op een veelzijdige carrière. Dat zit zo: omdat InWork jouw werkgever is, heb jij de kans om met één contract ervaring op te doen bij meerdere opdrachtgevers! Kijk, dat bedoelen wij als we het hebben over constructief bouwen aan je cv! Omdat wij investeren in duurzaam werkgeluk, leren wij je graag goed kennen. Waar sta jij nu als professional en wat is jouw potentieel? Wat heb jij nodig om een stap te maken qua kennisniveau of om je competenties aan te scherpen? Hoe zie je jouw eigen toekomst als Calculator? Wat jouw antwoord op die vraag ook is, InWork Techniek kijkt graag met je mee!

terug naar boven