Carrière

Liftmonteur

Soepel lopende rolpaden op Schiphol, werkende roltrappen op stations en in winkelcentra en liften in kantoorpanden en flatgebouwen waar mensen met een gerust hart in stappen. Als Liftmonteur zorg jij ervoor dat deze liftinstallaties op rolletjes lopen. In de functie van Liftmonteur werk je met besturingssystemen, elektrotechniek en mechanica. Daardoor werk je met verschillende aspecten binnen de techniek. Uitdagend en leerzaam. Jouw carrière zit dus letterlijk en figuurlijk in de lift! De werkzaamheden, het salaris, de competenties; wij hebben alles voor je onder elkaar gezet wat je moet weten over de functie van Liftmonteur.  

Jouw rol als Liftmonteur

Een Liftmonteur is een monteur die zich gespecialiseerd heeft in het opbouwen, monteren, onderhouden en repareren van liftinstallaties. Hierbij kun je denken aan elektrische liften, rolpaden en roltrappen.  
Als Liftmonteur beschik jij over kennis van elektronica, mechanische systemen en elektrische systemen, allemaal onmisbaar als jij aan de slag gaat als Liftmonteur.  
 
Als Liftmonteur werk je bij een lifttechnisch bedrijf of een monteursbedrijf. Vaak word je naar klanten en opdrachtgevers gestuurd om onderhoud aan lift- en roltrapinstallaties te doen. Meestal stap jij ’s ochtends in je servicebus en rijd jij het land door naar verschillende locaties.   

De taken van een Liftmonteur

Een Liftmonteur houdt zich voornamelijk bezig met service en onderhoud aan liften, roltrappen en rolpaden. Zijn er storingen of werkt er iets niet naar behoren, dan wordt een Liftmonteur opgeroepen om het te verhelpen. Daarnaast voert een Liftmonteur veel preventief onderhoud uit aan liften en roltrappen. Zeker bij liften is preventief onderhoud van belang: je wil natuurlijk niet dat mensen vast komen te zitten in een lift. Zijn er onderdelen oud of versleten, dan is het aan de Liftmonteur om deze onderdelen te vervangen en installeren. Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid staan hierbij altijd voorop. 

Wat zit er in het takenpakket van een Liftmonteur?  

  • monteren van nieuwe liften, roltrappen en rolpaden  
  • opsporen en oplossen van storingsdiensten  
  • controleren van liftinstallaties op werking en veiligheid  
  • tekeningen maken en meten van liftschachten  
  • onderhoud aan liftinstallaties op elektrotechnisch en mechanisch vlak 
  • componenten inspecteren en indien nodig vervangen 
  • keuren van installaties  
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Om als Liftmonteur aan de slag te kunnen gaan, is een technische vooropleiding nodig. Er zijn verschillende (mbo-)opleidingen waarna jij uiteindelijk aan de slag kunt als Liftmonteur, zoals mbo-Elektrotechniek, mbo-Werktuigbouwkunde of mbo-Service en Onderhoud. Heb je één van deze opleidingen afgerond? Dan kun aan de slag als Junior Liftmonteur. Ook wordt er door werkgevers in veel gevallen gevraagd om een VCA-certificaat.

Afhankelijk van jouw ambities zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. Gebaseerd op de ervaring en vaardigheden die jij opdoet binnen jouw functie, zijn er mooie stappen te maken richting Medior en Senior Liftmonteur. Heb jij leidinggevende ambities? Dan kun jij doorgroeien tot leidinggevend Liftmonteur.

Ben jij Liftmonteur en wil jij je richten op een ander vakgebied of juist aan de slag als Allround Monteur? Er zijn tal van vervolgopleidingen, waarbij jij je kunt richten op een specifieke branche of bepaalde machines. Denk bijvoorbeeld aan Allround Monteur Mobiele Werktuigen, Monteur Koeltechniek of Allround Monteur Technische Dienst.

Werk maken van jouw carrière als Liftmonteur doe je samen met InWork Techniek. Wij stippelen namelijk niet alleen samen met jou je loopbaanpad uit, daarnaast krijg je bij ons de mogelijkheid (aanvullende) opleidingen en certificaten te behalen! Wij stemmen jouw opdrachten als Liftmonteur af op jouw wensen en ambities. Liever in een grote organisatie of past een klein team beter bij je? Samen kijken we welke organisatie het beste bij je past. Mocht je vervolgens toe zijn aan een volgende stap of meerdere kijkjes willen nemen in diverse keukens? Ook dat is bij InWork een mogelijkheid.

Ben je werkzaam als Liftmonteur, dan is het van belang dat je nauwkeurig en secuur te werk kunt gaan; een klein foutje kan namelijk grote gevolgen hebben. Daarnaast ben je als Liftmonteur flexibel en kun je prima omgaan met tijdsdruk. Tijdens een storingsdienst kan het namelijk zomaar voorkomen dat je jouw werkzaamheden moet laten liggen, om met spoed naar een andere klus te gaan om de storing te verhelpen.

Het salaris van een Liftmonteur is afhankelijk van de kennis die iemand bezit en het aantal jaren werkervaring. Over het algemeen kunnen we stellen dat de salarisrange van een Liftmonteur gemiddeld tussen de € 2.500,- en € 3.055,- ligt.

Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kunt doen en inzicht kunt krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl

terug naar boven