Carrière

Uitvoerder

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar als Uitvoerder lever jij bepaald geen half werk! Als Uitvoerder ben jij namelijk – zoals de functietitel al doet vermoeden – verantwoordelijk voor de uitvoering van een bouwproject. Dat houdt in dat je als Uitvoerder de leiding hebt op de bouwlocatie. Je stuurt een team aan en zorgt dat het werk van de Werkvoorbereider goed wordt uitgevoerd. Kortom, als Uitvoerder ben jij degene die ervoor zorgt dat al het ‘werk in uitvoering’ op de bouwplaats op rolletjes loopt! 

Wat ga je doen als Uitvoerder?  
De Werkvoorbereider mag dan de voorbereidende werkzaamheden op zich hebben genomen, dat betekent bepaald niet dat jij als Uitvoerder halve maatregelen neemt. Sterker nog, als jij in beeld komt, begint het pas écht! Eén van de zaken die je op je neemt als Uitvoerder is namelijk het in de gaten houden of alles volgens planning verloopt. Want planningen kunnen nog zo zorgvuldig zijn opgesteld, er kunnen zich altijd onvoorziene omstandigheden voordoen. Verlopen werkzaamheden te traag, of is er vanwege een andere reden een achterstand ontstaan? Dan is de Uitvoerder degene die een oplossing bedenkt om weer op schema te komen.  

Wat is het salaris van een Uitvoerder?  
Op de vraag wat je verdient als Uitvoerder is niet een eenduidig antwoord te geven. Voor een startende Uitvoerder zien we salarissen van € 3.000,- voorbijkomen, maar er zijn ook vacatures waarin € 3.585,- wordt geboden voor een ervaren Uitvoerder. Het salaris dat je verdient als Uitvoerder zal worden afgestemd op je opleiding en ervaring. Ook spelen er andere zaken mee, zoals de complexiteit van het desbetreffende project, de grootte van de organisatie waar je aan de slag gaat en eventuele schaarste op de arbeidsmarkt. Het mooie is overigens dat je salaris met je ontwikkeling meegroeit, dus denk alvast na over welke certificaten jij als Uitvoerder de komende jaren nog aan je cv wil toevoegen! 

Wat zijn jouw taken als Uitvoerder? 
Op de bouwplaats is het de Uitvoerder die in charge is wat betreft de organisatie ter plekke. Het gaat hier met name om bouwprojecten binnen de sectoren Bouw en Infrastructuur (bruggen, (vaar)wegen, ondergrondse netwerken). De structuur van een project bewaken en grip houden op het resultaat, dat zijn voor jou als Uitvoerder twee belangrijke doelstellingen. 

Hoe je ervoor zorgt dat deze gerealiseerd worden? Onder andere door ervoor te zorgen dat materiaal en materieel perfect op het project afgestemd blijven. En natuurlijk door de juiste stakeholders op de hoogte te houden als het gaat om de werkplanning en de haalbaarheid van de projectdoelen. Kortom: 

  • Je bepaalt welke materialen er nodig zijn 
  • Je zorgt voor de juiste bezetting en stuurt het team aan 
  • Je schakelt met Werkvoorbereider, Projectleider, Directie en HR 
  • Je werkt mee in de uitvoering wanneer de situatie daarom vraagt 
  • Je bewaakt tijdsplanning, kwaliteit en begroting 
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Als Uitvoerder kun jij in meerdere vakgebieden aan de slag. Denk hierbij alleen al aan sectoren als de Bouw en de Infrastructuur. Ook de grootte en de complexiteit varieert per project. Zo kun jij als Uitvoerder al je kennis en kunde kwijt in projecten als OV SAAL of de Noord- Zuidlijn, maar bij kleinschalige (nieuw)bouwprojecten zijn ze net zo blij met je!

Elke beslissing die je als Uitvoerder neemt, heeft impact. Een behoorlijk grote impact meestal. Het is dus wel handig, als je besluitvaardig bent en dat het vormen van een oordeel je goed afgaat. Verder weet jij als geen ander dat delegeren een kunst is, en ben je accuraat als het gaat om het volgen, monitoren en bijstellen van planning, voortgang en begroting. Een gezonde mate van financieel bewustzijn is dus onmisbaar. Verder is het voor jou als Uitvoerder belangrijk dat je leiderschap toont en snel kunt om- en bijschakelen. Sta jij stevig in je (werk)schoenen? Dan ben jij klaar voor deze stap!

Er zijn meerdere manieren om werk te maken van een carrière als Uitvoerder Bouw of Infra. Met een mbo-opleiding binnen het kader van Afbouw, Onderhoud en Interieur ben je al goed op weg. Maar ook met hbo Bouwkunde behoort een loopbaan als Uitvoerder voor jou tot de mogelijkheden. Ben je al wat verder in je carrière en overweeg je om je om te laten scholen zodat je als Uitvoerder kunt gaan werken? Laten we dan in gesprek gaan over de mogelijkheden!

Ben jij een (startende) technisch professional en ben jij nieuwsgierig naar jouw ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden als Uitvoerder? Daarover gaan we graag het gesprek met je aan! Voor enthousiaste techneuten is er altijd ruimte bij InWork Techniek. Wij leren je graag goed kennen en zorgen ervoor dat we goed weten welk loopbaanpad het beste bij jou past. Heb jij leidinggevende ambities, wil je je verder specialiseren of een zijstap maken naar een andere sector? In al deze gevallen bekijken we waar je nu staat in je ontwikkeling als (aankomend) Uitvoerder en wat ervoor nodig is om jou een stap te laten maken.

terug naar boven