Carrière

Werkvoorbereider Civiele Techniek

Een veelzijdige baan heb jij als Werkvoorbereider Civiele Techniek zeker. In deze rol ga jij via InWork namelijk projectmatig aan de slag voor diverse opdrachtgevers. Zodra je met de opdrachtgever het gewenste projectresultaat hebt vastgesteld, begint voor jou het echte werk. Om welke voorbereidende activiteiten het ook gaat – het bestellen van materialen, het maken van planningen of het inventariseren van de benodigde acties – jouw inzet zorgt voor structuur in het project. Benieuwd hoe jij zorgt voor structuur in jouw carrière als Werkvoorbereider Civiele Techniek of Elektrotechniek? Lees hier meer.  

Wat ga je doen als Werkvoorbereider Civiele Techniek? 

Al het goede komt in drieën, ook voor jou als Werkvoorbereider Civiele Techniek (of Werkvoorbereider Civiel, zoals deze functie in de wandelgangen ook wel wordt genoemd). Ga maar na: als Werkvoorbereider Civiele Techniek heb jij eigenlijk een drieledige functie. Je combineert namelijk een aantal taken van een Calculator, een Inkoper en een Planner. Het werkveld van een Werkvoorbereider binnen de Civiele Techniek of Elektrotechniek is dus breed en uitdagend. De uitdaging begint voor jou met onderzoek doen naar de behoefte van de opdrachtgever. Heb je eenmaal helder welke expertise er ontbreekt? Dan vertaal je dit naar een concreet, afgebakend project.  

Jouw impact als Werkvoorbereider Civiel/Elektrotechniek 

De structuur van een project uitzetten en grip houden op het resultaat, dat zijn voor jou als Werkvoorbereider Civiel of Werkvoorbereider Elektrotechniek twee belangrijke doelstellingen. 

Hoe je ervoor zorgt dat die doelstellingen gerealiseerd worden? Onder andere door ervoor te zorgen dat materiaal en materieel perfect op het project zijn afgestemd. En natuurlijk door de projectleiders te ondersteunen met de (werk)planning en de haalbaarheid van projectdoelen. Kortom: 

  • Je zet de calculatiebegroting om naar een werkbegroting 
  • Je bent aanspreekpunt voor projectteam, leveranciers en (onder)aannemers 
  • Je beheer(s)t tijdschema’s, planningen en kwaliteitssystemen 
  • Je houdt administratie en documentbewaking bij in het (calculatie)systeem 
  • Je bereidt inkoop voor en maakt werkplannen voor de uitvoering 
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Hoeveel je verdient als Werkvoorbereider Civiele Techniek of Werkvoorbereider Elektrotechniek? Daar is niet één antwoord op te geven. Globaal loopt de salarisrange voor een Werkvoorbereider Civiel in Nederland tot zo’n € 3.855,-. Bij het bepalen van jouw loon als Werkvoorbereider Civiele Techniek of Werkvoorbereider Elektrotechniek wordt er rekening gehouden met jouw kennis en ervaring. Maar ook het werkveld waarin je actief bent, beïnvloedt het loon. Binnen de bouwsector zal het salaris van een Werkvoorbereider over het algemeen iets hoger liggen. Het gaat hier immers vaak om multidisciplinaire en complexe projecten.

Het beroep van Werkvoorbereider kun je in meerdere vakgebieden uitoefenen. Denk hierbij aan de civiele techniek, de elektrotechniek, de installatietechniek, de E/W, de energietechniek en ga zo maar door. Ook de grootte en de complexiteit varieert per project. Zo kun jij als Werkvoorbereider Civiele Techniek of Werkvoorbereider Elektrotechniek je kennis en kunde kwijt in projecten als de Noord- Zuidlijn of OV SAAL, maar op een kleinschalig (nieuw)bouwproject zijn ze net zo blij met je!  

Elke beslissing binnen de civiele techniek of elektrotechniek heeft impact. Een behoorlijk grote impact, meestal. Dit vraagt om skills als secuur kunnen werken, goede communicatieve eigenschappen en financieel bewustzijn. Verder is het voor jou als Werkvoorbereider Civiele Techniek of Werkvoorbereider Elektrotechniek belangrijk dat je snel kunt (om)schakelen. En dat je stevig in je (werk)schoenen staat. Je hebt in jouw rol met veel stakeholders te maken en met minstens net zoveel belangen. Meer dan eens zal het voorkomen dat je een bepaald besluit of advies nog eens extra moet toelichten.

Er zijn meerdere manieren om werk te maken van een carrière als Werkvoorbereider Civiele Techniek of Werkvoorbereider Elektrotechniek. Met een mbo- of hbo-opleiding richting Civiele Techniek of Elektrotechniek ben je al een goed eind op weg. Maar ook als het accent van jouw opleiding lag op Installatietechniek (Werktuigbouwkunde, Meet- & Regeltechniek/ MIT-E of -W / HIT-E of -W) behoort een loopbaan als Werkvoorbereider voor jou tot de mogelijkheden. Ben je al wat verder in je carrière en overweeg je om je om te laten scholen zodat je als Werkvoorbereider Civiele Techniek of Werkvoorbereider Elektrotechniek kunt gaan werken? Laten we dan in gesprek gaan over je ervaring met bijvoorbeeld Syntess, StabiCAD en/of AutoCAD.

Werk jij als Werkvoorbereider op wat kleinere, minder complexe projecten en ben je nieuwsgierig naar jouw ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden? Daarover gaan we graag het gesprek met je aan! Voor enthousiaste Werkvoorbereiders is er altijd ruimte bij InWork Techniek. Wij leren je graag goed kennen en zorgen ervoor dat we goed weten welk loopbaanpad het beste bij jou past. Wil je doorgroeien qua specialisatie, in de lijn richting management of wil je een (zij)stap maken naar een andere sector? In alle gevallen bekijken we waar je nu staat in je ontwikkeling als Werkvoorbereider en wat ervoor nodig is om jou een stap te laten maken.

terug naar boven