Carrière

Servicemonteur

Kreeg jij als kind soms op je kop omdat je altijd dingen uit elkaar haalde? Inmiddels is het technisch inzicht dat je hiermee opdeed onmisbaar. Het vak van Servicemonteur komt er immers op neer dat je het ‘in de vingers’ moet hebben. En dat lukt natuurlijk het beste als je weet hoe iets in elkaar zit. Hoe jij er als Servicemonteur voor zorgt dat wat goed is, goed blijft? Door de juiste onderhoudswerkzaamheden te verrichten op het juiste moment. Lees hier meer over jouw baan als Servicemonteur!  

Wat doet een Servicemonteur?

Een Servicemonteur is een techneut in hart en nieren. Van jongs af aan is de Servicemonteur al geïnteresseerd in hoe dingen in elkaar zitten en hoe ze werken. Door apparaten en objecten uit elkaar te halen en door veel te knutselen, heeft de technicus in de dop technisch inzicht opgedaan dat prima van pas komt in de rol van Monteur! Hoewel de inhoud van de functie van een Servicemonteur per bedrijf kan verschillen, kunnen we stellen dat de hoofdtaak bestaat uit het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden en het verhelpen van storingen aan machines en/of technische installaties. Niet zo vreemd dus dat je deze functie ook kunt tegenkomen onder de namen Allround Monteur, Storingsmonteur, Monteur Technische Dienst, Onderhoudsmonteur, Monteur Machinebouw of Mechanisch Monteur.

Wat zijn de taken van een Servicemonteur?

Als Servicemonteur houd jij je onder andere bezig met: 

  • (Voornamelijk preventief) onderhoud aan technische installaties en machines 
  • Het achterhalen en verhelpen van de oorzaken van storingen 
  • De rapportage van uitgevoerde werkzaamheden  
  • Het (eventuele) coördineren van montageklussen 
  • Bestellingen van (nieuwe of vervangende) onderdelen 
  • De installatie van (onderdelen van) technische installaties 
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Zoals het gezegde ‘onderhoud is behoud’ al aangeeft, verdient een goede Servicemonteur zichzelf altijd terug. Als technische installaties, machines en andere objecten goed worden onderhouden, voorkomt dit onnodige slijtage en reparaties. Dit voorkomt ook dat bijvoorbeeld productielijnen niet (lang) hoeven te worden stilgelegd. Bedenk daarbij dat tijdig en vakkundig onderhoud bijdraagt aan duurzaam ondernemen en tel uit je winst! Daar mag wat ons betreft ook een mooi salaris tegenover staan. Als Junior Servicemonteur neem je rond de € 2.500,- per maand mee naar huis. Ben je een ervaren Monteur, gespecialiseerd of juist allround? Dan kan jouw salaris al snel oplopen tot zo’n € 3.000,- per maand. Jouw ervaring is niet de enige factor die bepalend is voor het loon. De sector waarin je werkzaam bent speelt ook een rol. Daarnaast kunnen ploegendiensttoeslagen een mooie aanvulling zijn op je salaris als Servicemonteur.

Verschillende opleidingen bereiden je voor op de rol van Servicemonteur. Zo kun je de mbo-opleiding Eerste Monteur en Onderhoud Werktuigbouwkunde volgen. In deze opleiding leer jij alles wat je moet weten om installaties en machines goed te laten functioneren. Vanzelfsprekend zijn ook de mbo-opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek of Mechatronica een prima voorbereiding op jouw carrière als Servicemonteur! Als je voldoende ervaring en kennis hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar de rol van Eerste Monteur Service en Onderhoud.

Binnen de techniek kun je alle kanten op. De mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien zijn voor jou als Servicemonteur dan ook bijna eindeloos. Welk diploma je ook hebt (mbo, hbo of wo), je hebt het voor het uitkiezen. Ben je daarnaast ook nog in het gelukkige bezit van een growth mindset en een aantal belangrijke future-proof skills, dan ligt de wereld van de techniek echt aan je voeten. Als je meer de diepte in wil, dan kun je je verder specialiseren in een bepaald vakgebied. Denk hierbij aan Werktuigbouwkunde (WTB), Elektrotechniek, Energietechniek of Installatietechniek. Ben jij meer van het spreiden van je kansen? Dan ligt toewerken naar de rol van Allround Monteur meer voor de hand. En mocht je nu ook nog beschikken over coaching skills en ambities hebben richting leidinggeven, dan is dat ook iets om te gaan onderzoeken: het aansturen van een team van (Junior) Monteurs.

Bij InWork Techniek hebben wij ons gespecialiseerd in het detacheren van technische toppers. Het netwerk van opdrachtgevers dat wij in al die jaren hebben opgebouwd, delen we graag met jou. Hoe fijn het is om een goed netwerk achter de hand te hebben, merk je wel als je door InWork gedetacheerd wordt als Servicemonteur. Op deze manier doe jij als Servicemonteur ervaring op bij diverse opdrachtgevers, binnen meerdere sectoren en via verschillende projecten! Ondertussen profiteer je van de zekerheid van één contract, bij InWork. Daarnaast geloven wij in duurzaam werkgeluk, zodat wij jou altijd een project kunnen bieden dat past bij jouw ambities, kennis en ervaring. Benieuwd wat ons netwerk voor jou kan betekenen? Ervaar het zelf en neem contact met ons op!

terug naar boven