Carrière

Monteur Koeltechniek

Waar zouden we nu zijn zonder vers eten, airco, ijsjes of gekoeld bier? Het is allemaal mogelijk dankzij koeltechniek. Natuurlijk zijn daar specialistische technici voor nodig; koeltechnici.  
In woningen, kantoren, ziekenhuizen, scholen en fabrieken, overal kom je koeltechniek tegen. Zeker met het steeds warmer wordende klimaat in Nederland wordt de behoefte aan koeltechnici groter. Word jij warm van koeltechniek? Hieronder vind je alles wat je moet weten over de functie van Monteur Koeltechniek.   
 

Jouw rol als Monteur Koeltechniek / Wat doet een Monteur Koeltechniek?  

Koel = cool! Door het opwarmende klimaat, de steeds grotere focus op energiezuiniger worden en de strengere regelgeving voor klimaatdoelstellingen wordt koudetechniek steeds belangrijker. Koudetechniek is een specifiek onderdeel binnen de installatietechniek. Als Koelmonteur ben jij verantwoordelijk voor service- en onderhoudswerkzaamheden aan bestaande koelinstallaties en het installeren van nieuwe koelinstallaties. Je houdt je bezig met het ontwerpen en bouwen van koelinstallaties; hierbij gaat het om zowel koelkasten als airconditioning.  

Als Koelmonteur reis jij veel en ga je op bezoek bij klanten om problemen en storingen te verhelpen. Vanuit jouw rol als Koelmonteur kun jij de klant adviseren over toekomstig onderhoud en verbeteringen die kunnen worden doorgevoerd met betrekking tot milieu- en duurzaamheidsaspecten.  

De taken van een Koelmonteur 

Als Koelmonteur voer jij onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit. Je voert onder andere periodieke onderhoudscontroles uit en inspecties.
Daarnaast draai jij als Koelmonteur vaak periodieke storingsdiensten, deze wissel je af met je collega (koel)monteurs. Je kan de oorzaak van een storingen zoeken, je analyseert de storingen en gaat op zoek naar een oplossing.  

Daarnaast leg jij koelinstallaties aan en zorg je voor de juiste installatie en werking.  

Taken die horen bij een Monteur Koeltechniek: 

  • Aanleggen en installeren van (klimaat)installaties  
  • Uitvoeren van onderhoudscontroles (periodiek en preventief)  
  • Zoeken naar storingen en deze analyseren en verhelpen, daarnaast testen en controleren of de storingen goed zijn verholpen  
  • Adviseren van de klant over onderhoud en verbetering aan de installaties  
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Als Koelmonteur heb jij mbo werk- en denkniveau. Er zijn verschillende mbo-opleidingen die je kunt volgen om uiteindelijk aan de slag te gaan als Koelmonteur. Denk bijvoorbeeld aan mbo-Servicemonteur Koude- en Klimaatsystemen, mbo-Elektrotechniek, mbo Meet- en Regeltechniek of mbo-Installatietechniek. Daarnaast is het van belang dat jij kennis hebt van koelinstallaties en in het bezit bent van een F-gassen niveau 1-certificaat. Deze is verreist als jij aan de slag gaat Monteur Koeltechniek. Daarnaast wordt er door opdrachtgevers vaak op een VCA-certificaat gevraagd.

Ben jij al werkzaam als Storings- of Onderhoudsmonteur? En heb je ambities om de koeltechniek in te gaan? Vaak kun je met een aanvullende cursus de stap maken naar Monteur Koeltechniek.

Veel (installatie)bedrijven staan te springen om goede vakmensen. Van een goede baangarantie als Koelmonteur kun je dus zeker wel spreken! Afhankelijk van jouw ambities zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. Gebaseerd op de ervaring en vaardigheden die jij opdoet binnen jouw functie, zijn er mooie stappen te maken richting Medior en Senior Koelmonteur, zelfstandig Elektromonteur of, mocht je leidinggevende ambities hebben, tot leidinggevende Monteur.

Daarnaast is een stap naar Proces Engineer of Projectleider ook niet uitgesloten. Soms zijn er wel aanvullende cursussen nodig om deze stap te maken.

Als Koelmonteur houd jij het hoofd koel! Jij bent namelijk verantwoordelijk voor storingsdiensten. Hierbij ben jij oproepbaar en moet jij storingen zo snel mogelijk oplossen. Het is daarom van belang dat je een ‘koele kikker’ bent: je bent stressbestendig en functioneert prima onder tijdsdruk.

Daarnaast moet je als Koelmonteur altijd rekening houden met veiligheid en gezondheid. Werk jij als Koelmonteur bijvoorbeeld voor bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie? Dan is hygiëne zeer belangrijk. Jij zorgt ervoor dat alles aan de juiste wet- en regelgeving voldoet.

De salarisrange van een Monteur Koeltechniek loopt gemiddeld van € 2.465, – tot € 3.335,-. Uiteraard wordt er gekeken naar kennis en ervaring bij het bepalen van het loon. Maar ook de branche waarin jij als koeltechnicus werkzaam bent, heeft invloed op het loon. Wat goed is om te weten, is dat jij kunt groeien op basis van jouw kennis en vaardigheden, en dat je dit uiteindelijk ook terug zult zien in jouw salaris.

Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kunt doen en inzicht kunt krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl

terug naar boven