Carrière

Onderhoudsmonteur

Dat je als Onderhoudsmonteur een écht handyman moet zijn met twee ijzersterke rechterhanden is natuurlijk een inkoppertje. Monteren, demonteren en installeren, voor jou als Onderhoudsmonteur is dit een fluitje van een cent.   

Daarnaast is de keuze reuze als je aan de slag gaat als Onderhoudsmonteur! Bij alle bedrijven waar met (veel) machines, apparaten en installaties wordt gewerkt kan je aan de slag. De mogelijkheden voor een Onderhoudsmonteur zijn eindeloos. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten of de functie van Onderhoudsmonteur.  

Jouw rol als Onderhoudsmonteur/ Wat doet een Onderhoudsmonteur?  

Een Onderhoudsmonteur (ook wel Servicemonteur genoemd) is verantwoordelijk voor het onderhoud van machines en apparatuur en de installaties en constructies hiervan. Je steekt graag de handen uit de mouwen. Daarnaast heb je een brede kennis van techniek en heb je ervaring met verschillende onderhoudswerkzaamheden.  

Zoals de naam al zegt ga je als Onderhoudsmonteur veel al aan de slag met (periodieke) onderhoudswerkzaamheden. Dit kan je doen voor winkels, zorginstellingen, scholen of voor de grotere (technische) organisaties. Vaak ga je aan de slag bij een bedrijf waar veel onderhoud nodig is of gaat langs bij klanten op locatie.  

De taken van een Onderhoudsmonteur  

Als onderhoudsmonteur zorg je dat alle apparaten en machines binnen een organisatie op orde zijn. Je verhelpt storingen, voert onderhoud uit en monitort de werking ervan. Daarnaast denk je mee over de oplossingen ter verbetering van bepaalde systemen en installaties.  

Afhankelijk van het type bedrijf waarin je werkzaam bent kom je in aanraking met diverse apparaten. Binnen sommige organisatie zal het gaan om een bepaald soort type machines of apparatuur, binnen andere bedrijven is het veelzijdiger. Taken van een Onderhoudsmonteur kunnen zelf uitlopen van lassen (zoals bijvoorbeeld het fitten van pijpen en leidingen) en oplossen van lekkages, tot timmerwerk of het repareren van (bedrijfseigen) mechanische of elektrische apparaten. Afhankelijk binnen welk werkgebied jij werkzaam bent, zullen de taken van een Onderhoudsmonteur voor een groot deel bestaan uit:  

  • Het verrichten van onderhoud en reparaties aan technische installaties, machines en apparaten  
  • Het monitoren en rapporteren over machines  
  • Oplossen van storingen en het opsporen hiervan  
  • Installeren van nieuwe installaties, machines en apparaten   
  • Rapporteren over de werking van installaties en het adviseren over mogelijke oplossingen (met betrekking tot reparaties of storingen) 
  • Inventariseren en bestellen van benodigde materialen  
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Als Onderhoudsmonteur beschik jij over mbo werk- en denkniveau. Er zijn verschillende mbo-opleidingen die jij kunt volgen om uiteindelijk aan de slag te gaan als Onderhoudsmonteur. Denk bijvoorbeeld aan mbo werktuigbouwkunde of mbo mechatronica.

Daarnaast wordt er door veel werkgevers gevraagd om een VCA-certificaat. Nog niet in het bezit van een VCA-certificaat? InWork faciliteert deze graag voor jou, zodat jij veilig en gezond aan de slag kan gaan als Onderhoudsmonteur!

Veel (installatie)bedrijven staan te springen om goede vakmensen. Bijna alle apparaten en machines hebben goed onderhoud nodig en er zullen dus altijd Onderhoudsmonteurs nodig zijn. Van goede baankansen ben jij als Onderhoudsmonteur dus verzekerd!

Afhankelijk van ambities zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. Gebaseerd op de ervaring en vaardigheden die jij opdoet binnen jouw functie, zijn er mooie stappen te maken richting medior- en senior Onderhoudsmonteur. Ook zijn er (zij)stappen te maken richting een meer specialistisch monteurs functie, denk bijvoorbeeld aan Monteur Koeltechniek of Elektromonteur.

Maak je liever een stap richting een binnendienstfunctie? Wellicht is de functie van Werkvoorbereider dan iets voor jou. Soms wordt hier wel een aanvullend diploma of cursus voor gevraagd.

Elk onderhoud en elke storing is anders; als Onderhoudsmonteur is het daarom essentieel dat je beschikt over een brede technische kennis en algemeen techhnisch inzicht. En zoals we al aangaven, zijn twee rechterhanden zeker niet overbodig.

Als Onderhoudsmonteur pak je veel klussen zelfstandig op; een klus in je eentje klaren is daarom voor jou geen probleem. Daarnaast ben je oplossingsgericht en denk je graag mee over oplossingen ter verbetering van machines en installaties.

Kom jij net uit de schoolbanken rollen en start je met jouw eerste baan als (Junior) Onderhoudsmonteur? Dan zal jouw salaris waarschijnlijk rond de € 2.500,- liggen. Heb je al meer ervaring en heb je een brede kennis, dan kan jouw salaris oplopen tot € 2.850,-. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent.

Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kunt doen en inzicht kunt krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl

terug naar boven