Carrière

Monteur Machinebouw

Van de verwarming op je werk tot en met de koelkast in je keuken: dankzij de tak van de machinebouw heb je er geen omkijken naar. Dit deel van de industrie richt zich namelijk op de productie en het onderhoud van machines. Hightech, complex, voor bedrijven of consumenten… de machinebouw weet er wel raad mee. En jij als Monteur Machinebouw dus ook. Want modules samenstellen en bouwen, complete lijnen opzetten en machines aansluiten, bekabelen en testen: dat is jouw ding. Benieuwd naar de carrièremogelijkheden van een Monteur Machinebouw bij InWork? We zetten het graag voor je op een rijtje! 

Wat doet een Monteur Machinebouw?  

Voor jou als Monteur Machinebouw is elke dag anders. In deze functie ben jij namelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de opbouw van hightech machines. Maar ook het onderhoud van diezelfde en andere machines maakt deel uit van jouw werk. Kortom: twee rechterhanden en een flinke dosis technisch inzicht zijn onmisbaar in de rol van Monteur Machinebouw. Hoewel deze functie wel wat overeenkomsten vertoont met die van Maintenance Technician, Allround MonteurStoringsmonteur en Onderhoudsmonteur en Assemblagemonteur, zijn er ook duidelijke verschillen te noemen. Zo zorg jij als Monteur Machinebouw voor: 

  • Het assembleren van (speciaal)machines en prototypes (W of E) 
  • Vervaardiging van onderdelen (W of E) voor machines  
  • Installatie van de machines en meedenken in het ontwerpproces 
  • Preventief en correctief onderhoud van machines 
  • Monitoring van de veiligheid van de machines 
  • (Het opstellen van) technische documentatie en een onderhoudsplan 

Wat is het salaris van een Monteur Machinebouw? 

Zoals voor vele vakmensen geldt, is ook een goede Monteur Machinebouw goud waard. Logisch, als je bedenkt dat de Monteur Machinebouw betrokken is bij de complete lifecycle van een machine: van ontwerp via vervaardiging tot installatie en onderhoud. Als Monteur Machinebouw heb jij dus letterlijk alles in huis om ervoor te zorgen dat ‘jouw’ machines optimaal functioneren. Niet alleen in productie-omgevingen, maar ook bijvoorbeeld daar waar duurzame energie wordt getransporteerd of water gefilterd. Het spreekt voor zich dat dit vakmanschap passend beloond wordt. Ben je nog junior qua ervaring, dan zal jouw salaris als Junior Monteur Machinebouw rond de € 2.500,- liggen. Een meer ervaren en/of gespecialiseerde Monteur Machinebouw kan rekenen op een loon van rond de €  3.065,-. Welke andere zaken nog meer meespelen in het bepalen va het salaris van een Monteur Machinebouw? Dat kunnen zowel de sector zijn waarin je werkzaam bent, eventuele ploegendiensttoeslagen en de mogelijkheden om door te groeien naar (bijvoorbeeld) een leidinggevende rol.

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Met een mbo-opleiding (minimaal niveau 3) Mechatronica, Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde zit je sowieso goed als je ambities hebt op het gebied van machinebouw. De kans is groot dat je als kind al nieuwsgierig was naar hoe dingen in elkaar zaten. Misschien schroefde je dingen wel open, gewoon om te zien hoe iets er van binnen uitzag! Mocht je al beschikken over stage- of werkervaring als Assemblagemedewerker, Machinebouwer of Montagemedewerker, dan ben je wat ons betreft een aardig eind op de goede weg.

Voor een deel doet een Assemblage Monteur Machinebouw hetzelfde als een Monteur Machinebouw, maar er is ook een belangrijk verschil. Waar een Monteur Machinebouw betrokken is bij het ontwerpen en vervaardigen van machineonderdelen, zal een Assemblage Monteur Machinebouw deze onderdelen alleen in elkaar zetten. ‘Assembleren’ staat namelijk voor het samenstellen van producten uit verschillende onderdelen. Dit kan aan een lopende band zijn, maar ook in een fijnmechanische of juist (groot)industriële omgeving.

De technische wereld is continu in beweging, dat betekent dat jij als Monteur Machinebouw de kans hebt om je te blijven ontwikkelen. Welke opleidingsachtergrond je ook hebt (mbo, hbo of wo), als jij jouw technisch inzicht met een growth mindset combineert dan creëer je jouw eigen potentieel. Beschik je daarnaast over een aantal belangrijke future-proof skills, dan vergroot dat zeker jouw marktwaarde. Is er een bepaald aspect van de machinebouw waar je álles van wil weten? Bespreek dan met je leidinggevende wat je kunt doen om je daar nog verder in te specialiseren. Zie je meer brood in generalistisch bezig zijn? Dan zijn er mogelijkheden om door te groeien naar de rol van Allround Monteur, om maar wat te noemen. Ben je gezegend met leiderschapskwaliteiten en coaching skills? Dan zijn er vast kansen als Teamlead of Team Manager.

Wel de variatie, niet de zorgen; dat is wat de meeste technisch professionals als groot voordeel zien van detachering via InWork. Dankzij ons uitgebreide netwerk hebben wij altijd een project of opdracht die past bij jouw ambities, ervaring en opleidingsachtergrond. Via InWork kun jij werken aan jouw cv door bij verschillende opdrachtgevers of door middel van diverse projecten ervaring op te doen. En dat allemaal met één en hetzelfde contract. En geheel in lijn met onze merkbelofte duurzaam werkgeluk, gaan wij graag een langdurige connectie met je aan. Wil jij alles uit jouw carrière als Monteur Machinebouw halen? Dan is contact met ons opnemen de eerste stap!

terug naar boven