Carrière

Lasser

Van meerdere onderdelen één geheel maken, als Lasser ben jij niet anders gewend. En het mooie is, dat veel van die items pas gebruikt kunnen worden nadat jij jouw licht erop hebt laten schijnen. Jouw las-licht, wel te verstaan. Dankzij jou sluiten losse onderdelen naadloos op elkaar aan; geen losse eindjes wat jou betreft! Bij voorkeur werk je op basis van een tekening, en alles wat je doet draagt bij aan een groter geheel. Ben jij klaar voor een carrière als Lasser waarin jij ervaring opdoet bij diverse werkgevers terwijl je jezelf blijft ontwikkelen? Bekijk hier welke voordelen detachering via InWork met zich meebrengt!  

Wat ga je doen als Lasser? 
Wat je precies doet als Lasser, hangt af van waar je werkt. Maakt het bedrijf metalen constructies, dan zul je voornamelijk aluminium en RVS onderdelen aan elkaar lassen. Het kan hierbij gaan om zowel enkele stuks als series. Afhankelijk van het eindproduct kan het hier gaan om MIG/MAG, maar ook om TIG-lassen. Het komt ook voor dat je met andere materialen werkt, zoals hout en kunststof. Vanaf jouw werkplek (vaak een constructiebank) houd jij je niet alleen bezig met lassen, maar ook met ponsen, knippen, walsen, boren, zagen, slijpen, schuren en monteren. Dankzij de technische (basis)kennis die je in huis hebt, werk je meestal zelfstandig vanaf een tekening.  

Wat is het salaris van een Lasser?  
Er spelen meerdere factoren een rol bij het bepalen van jouw salaris als Lasser. Hierbij kun je denken aan het aantal jaren ervaring, maar ook aan jouw inzetbaarheid als Lasser (of Constructiebankwerker, zoals deze functie ook wel genoemd wordt).  Ben jij een MIG/MAG Lasser, een TIG Lasser of een Allround Lasser? Dit maakt zeker verschil. Daarnaast speelt ook de sector waar je aan de slag gaat een rol, net als eventuele schaarste op de arbeidsmarkt. Vaak zien we dat een Junior Lasser een salaris verdient van rond de € 2.500,-. Ben jij al wat meer ervaren en ook allround wat kennis en kunde betreft? Dan kan het salaris oplopen tot zo’n. € 2.900,-. Kortom: het salaris groeit mee met je ontwikkeling. Heb jij al een idee over hoe wij jou kunnen helpen bij jouw ontwikkeling, laat het ons weten! Want wij lassen graag een moment in om samen jouw carrièreplannen te bespreken.   

Wat zijn jouw taken als Lasser? 
Jouw taken als Lasser (Constructiebankwerker) kunnen per project, sector en/of klant verschillen. Zo houd je je als TIG Lasser bezig met bijvoorbeeld het lassen van dunne platen, waarna je deze mooi afwerkt tot een kwalitatief hoogwaardig eindproduct. Als MIG/MAG Lasser ben je vaak bezig met projecten die om wat ‘sneller’ laswerk vragen. Enkele taken die bij vrijwel elke Lasser terugkomen: 

  • Het lezen van technische tekeningen  
  • Het lassen, zagen, slijpen, afbramen, boren van/in materialen 
  • Het monteren/assembleren van nieuwe constructies 
  • Het repareren/uitdeuken van bestaande (beschadigde) constructies 
  • Het up-to-date houden van je MIG/MAG en/of TIG-kennis 
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Of je nu een gespecialiseerde Lasser bent (MIG/MAG Lasser of TIG Lasser) of een Allround Lasser: bij elk bedrijf dat machines, constructies of productielijnen maakt, maken Lassers deel uit van het personeel. Het beroep van Lasser kun je dus in meerdere vakgebieden uitoefenen. De verpakkingsindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en de metaalindustrie zijn hier enkele voorbeelden van. De items waarmee je werkt kunnen per opdracht/klant verschillen. De ene keer bewerk je losse onderdelen, de andere keer houd je je bezig met totaalconstructies of het monteren van verticale transportbanden. Afwisseling gegarandeerd!

Veiligheid voorop! Het is belangrijk dat jij als Lasser veilig kunt werken. Samen met de opdrachtgever zorgen wij er uiteraard voor dat jij alle benodigde beschermingsmiddelen tot je beschikking hebt. Ben jij daarnaast in staat om secuur te werken, heb jij oog voor detail en ben jij resultaatgericht? Dan beschik jij alvast over de basiscompetenties die nodig zijn voor het lassersvak. Heb jij het daarnaast in je om creatieve oplossingen te bedenken wanneer de situatie daarom vraagt? Dat is zeker een pluspunt!

De mbo-opleiding Allround Lasser (binnen de richting Metaalbewerken) bereidt je voor op het werkveld. Daarnaast zijn er ook andere lasopleidingen (MIG/MAG, TIG, BMBE, Autogeen lassen) geschikt als je interesse hebt in het bewerken van metaal en andere materialen. Ook met een hbo-achtergrond (bijvoorbeeld die van Welding Engineer) kom jij in aanmerking voor functies als Lasser. Ben je al wat verder in je carrière en wil je je om laten scholen tot Lasser? Maak het bespreekbaar, want wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden. Of het nu gaat om het behalen van las-certificaten, je VCA of andere papieren (zoals een hijs- of heftruckcertificaat), we stippelen graag samen met jou een mooi carrièrepad voor je uit!

Bij InWork hebben we altijd een project dat bij je past. Of jij nu ambities hebt op het gebied van leidinggeven, specialisatie, kennisverbreding of een combinatie hiervan. Wij leren jou goed kennen en zorgen ervoor dat jij op de juiste plek terechtkomt. Om te beginnen zorgen we ervoor dat je bij meerdere opdrachtgevers ervaring kunt opdoen. Daarnaast besteden we ook aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Over constructief bouwen aan je cv gesproken!

terug naar boven