Carrière

Timmerman

Doen waar je goed in bent en tegelijkertijd aan de weg timmeren? Dat kan als je kiest voor een carrière als Timmerman bij InWork! Ja, je leest het goed… Wij zorgen ervoor dat jij als Timmerman niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk aan de slag kunt. Met je ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden bijvoorbeeld. Trouwens, wat betreft de nog steeds veelgebruikte functienaam ‘Timmerman’: het spreekt wat ons betreft voor zich dat we hiermee ook de vakbekwame Timmervrouw aanspreken. Of gewoon in z’n algemeenheid: enthousiaste Timmerlieden! 

Waarom Timmerman een prachtig beroep is 

Van een Timmerman kan met een gerust hart gezegd worden: die heeft echt een vak geleerd. Het vak van Timmerman kunnen we zien als een echt ambacht, omdat er veel met de handen wordt gewerkt. Alles wat uit de handen van een Timmerman komt is uniek, simpelweg omdat deze er altijd persoonlijk aan heeft gewerkt. Over het algemeen zijn Timmerlieden creatieve, oplossingsgerichte en fitte mensen. Fit inderdaad, dat krijg je ervan als je veel heen en weer moet lopen op de bouwplaats! Doordat elke klus anders is, zul je je als Timmerman niet snel vervelen. Daarnaast doe je makkelijk nieuwe ervaring op, en kun je meteen in de praktijk laten zien in hoeverre je je nieuwe skills onder de knie hebt. Kortom, als Timmerman: 

  • Lees je bouwtekeningen en maak je zelf (eenvoudige) technische tekeningen  
  • Ben jij bedreven in timmeren, zagen, (op)meten, montage en sloopwerk 
  • Ben je creatief, oplossingsgericht en heb je eer van je vak 
  • Beschik jij over een timmermansoog en ben je bekend met diverse werkwijzen 
  • Ben of word je liefhebber van de welbekende bouwkeethumor 

Wat is het salaris van een Timmerman? 

Met goed timmervakwerk kun je voor een opdrachtgever als Timmerman echt het verschil maken. Het is logisch dat daar dan ook iets moois tegenover staat in de vorm van salaris. Een ervaren, allround Timmerman vangt al snel zo’n € 3.000,- per maand aan loon. Verder speelt ook mee in welke sector je werkt; in de bouwsector zal het salaris van een Timmerman iets hoger liggen dan bijvoorbeeld binnen de kleinbouw, techniek en glaszetterij. 

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Hoe beeldend de term ‘Timmerman’ is, blijkt ook nu. Je hoeft het maar te lezen en je ziet iemand voor je met hamer en spijkers. Dat beeld klopt echter maar deels met de werkelijkheid. Natuurlijk ben je als Timmerman bezig met timmeren, maar er gebeurt meer in het prachtige timmervak. Wat denk je bijvoorbeeld van bouwtekeningen lezen, zelf (eenvoudige) technische tekeningen maken en daaruit afleiden wat jouw acties worden? Ook meten, zagen, schuren en schroeven kunnen we wel aan jou overlaten. En mocht je nu denken dat je als Timmerman alleen dingen maakt en renoveert, dan kunnen we vast verklappen dat er ook weleens het één en ander gedemonteerd of zelfs gesloopt moet worden.

Als je graag met je handen werkt en het timmervak in wil, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je al tijdens je opleiding starten als Leerling-Timmerman of (Aankomend) Bouwplaatsmedewerker. Naarmate je meer ervaring hebt, kom je ook in aanmerking voor posities als Ervaren Timmerman of Onderhoudsvakman. Vind je het leuk om jonge vakmensen te coachen? Dan is de functie van Meester-Timmerman wellicht iets voor je. Ook wat betreft de werkomgeving van Timmerlieden zijn er diverse opties. Zo kun je als Timmerman aan de slag binnen de woningbouw (zowel in de nieuwbouw als in renovatieprojecten). Maar ook binnen de utiliteitsbouw is er altijd ruimte voor vakbekwame Timmermensen. Zie je jezelf al gaan in al die fonkelnieuwe kantoor- en bedrijfspanden? En als je meer bent van de onderhoudswerkzaamheden, dan richt je je op vacatures als Onderhoudsmedewerker, Facilitair Medewerker of Algemeen Technisch Medewerker.

Eerlijk is eerlijk, als je twee linkerhanden hebt dan is het beroep van Timmerman een minder logische keuze. Het timmervak is immers iets wat je ‘in de vingers’ moet hebben. Handigheid is dus belangrijk, net als technisch inzicht (je moet bouwtekeningen kunnen lezen en ook zelf een beetje technisch kunnen tekenen) en oog voor detail (ook wel bekend als ‘het timmermansoog’). Verder komen creativiteit, oplossingsgerichtheid en nauwkeurigheid van pas. Ben je dan ook nog een echte aanpakker? Dan sla je wat ons betreft de spijker op z’n kop!

Er zijn diverse timmeropleidingen op mbo-niveau. Omdat er op bouw- en werkplaatsen altijd voldaan moet worden aan de geldende wet- en regelgeving, is het belangrijk dat ook de Timmerlui deze veiligheidsregels kennen en in acht nemen. Een VCA-VOL-diploma is dus verplicht. Heb je dit nog niet in je bezit? Dan faciliteren wij dit graag voor je! Timmer jij al een tijdje aan de weg in dit prachtige beroep? En wil je je kennis verder bijspijkeren op het gebied van restauratie, monumenten of interieur design? Graag hameren wij er in dat geval nogmaals op dat wij graag met jou in gesprek gaan over jouw ambities!

Kies jij als Timmerman voor detachering via InWork, reken er dan maar op dat jij snel stappen maakt in je carrière. Wij werken samen met zowel grote, bekende opdrachtgevers als ook wat kleinere partijen. Dankzij onze ervaring in het werkveld en ons uitgebreide netwerk hebben wij voor jou altijd een project in de aanbieding dat bij je past. Over constructief bouwen aan je cv gesproken! En omdat wij geloven in duurzaam werkgeluk, kijken we vooral ook naar wat jij nodig hebt. Waar sta je nu en waar wil je naartoe groeien als Timmerman? Wij helpen je graag om je ambities te realiseren!

terug naar boven