Dienstverlening

De grootste verschillen tussen detacheren en uitzenden

15 juni 2021 | 4 minuten | door lstam
De grootste verschillen tussen detacheren en uitzenden

Binnen de arbeidsbemiddeling worden de begrippen ‘detacheren‘ en ‘uitzenden’ nogal eens met elkaar verward. Dat is niet zo gek, want deze twee vormen van bemiddeling hebben weldegelijk raakvlakken met elkaar. Toch verschillende ze ook op een aantal cruciale punten. Hoe dat precies zit? Wij lichten een aantal van deze verschillen voor jullie uit in dit blog.

1. De contractvorm

Een gedetacheerde heeft een (vast) contract bij het detacheringsbureau. De medewerker wordt dan ook uitbetaald door dit detacheringsbureau. En dat niet alleen; ook vakantiedagen, vakantiegeld, pensioen en overige secundaire arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen in het contract. Loopt een project of opdracht op zijn einde? Dan gaat de detacheerder weer op zoek naar een nieuw project, terwijl de medewerker zijn salaris gewoon doorbetaald krijgt.
Bij een uitzendcontract is dit anders; de medewerker werkt op uitzendbasis en heeft geen vaste aanstelling. Daarnaast krijgt een uitzendkracht alleen de uren betaald waarvoor daadwerkelijk is gewerkt. Het is dus mogelijk dat een uitzendkracht geen vast maandsalaris ontvangt. Is een opdracht afgelopen? Dan houdt ook het werk van de uitzendkracht op.

Detachering biedt daarom meer inkomenszekerheid, maar relatief minder vrijheid. Met uitzendwerk heb je daarentegen meer vrijheid, omdat je niet aan een (vast) contract vastzit.

2. De mogelijkheden

Uitzendwerk is ideaal als je bijvoorbeeld in between jobs zit en in de tussentijd ergens anders aan de slag wil gaan. Daarnaast is het dé oplossing als je op zoek bent naar een tijdelijke klus of als je bijvoorbeeld naast een andere baan of studie nog wil bijklussen. Het voordeel hiervan is dat je flexibel bent en nergens aan vastzit.

Bezit jij al over enige specialistische kennis binnen jouw vakgebied, dan kun je het beste terecht bij een detacheringsorganistie. Detacheerders zoeken namelijk vaak medewerkers met al enige specialistische kennis op zak. Daarnaast kijkt de detacheerder samen met jou naar de mogelijkheden en je ambities en maakt op basis daarvan een loopbaanplan. Dit zodat er echt toekomst zit in jouw baan bij de detacheerder en er een duurzame(re) relatie kan worden opgebouwd.

3. De relatie

Doordat detacheringsbureaus vaak vaste contracten bieden aan hun medewerkers, is de relatie tussen detacheerder en gedetacheerde duurzamer dan bij het meeste uitzendwerk. Medewerkers bij een detacheringsbureau blijven vaak langere tijd in dienst bij deze organisatie. De detacheerder is in dit geval opdrachtgever en andere medewerkers van het bedrijf zijn dus collega’s. Door de langdurige relatie wordt er vanaf beide kanten in de samenwerking geïnvesteerd. Zo bieden detacheerders vaak ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden aan hun medewerkers.

Uitzendkrachten worden vaak voor kortere periodes bij veel diverse klanten en opdrachten ingezet. De relaties zijn hierdoor vaak kortstondig. Daarnaast heeft de uitzendkracht niet altijd hetzelfde aanspreekpunt. Het uitzendwerk kan daardoor als minder persoonlijk worden ervaren, maar wel erg divers, door de vele afwisseling aan projecten.

4. De selectie

Ben je als werkgever op zoek naar personeel dat snel kan starten, dan is het bij uitzendwerk nog weleens de vraag wie er op komt dagen. Je geeft als werkgever aan het uitzendbureau een aantal voorwaarden door en op basis daarvan sturen zij iemand uit hun bestand die past bij de aangegeven eisen. Het voordeel van uitzendkrachten is dat zij vaak op korte termijn beschikbaar zijn. Zeker bij last minute-klussen kan dit een mooie uitkomst zijn.

Bij detachering werkt dit anders. De intentie bij detachering is een langdurige relatie, hierdoor volgt er vaak een serieus selectieproces. Vaak ontvangt een werkgever vanuit de detacheerder eerst een aantal profielen en cv’s van medewerkers die passen bij de gevraagde functie. Daarna zullen er gesprekken volgen, waarbij er zowel een vakinhoudelijke als persoonlijke klik moet zijn. De werkgever kiest (vanuit zijn rol als opdrachtgever) uiteindelijk zelf wie er het beste past bij zijn organisatie.

terug naar boven