Sollicitatietips

Succesvol solliciteren doe je zo!

30 augustus 2022 | 4 minuten | door Mike van Beek
Succesvol solliciteren doe je zo!

Je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Het zweet breekt je uit, want nu komt het erop aan! Hoe kom je over? Kom je wel uit je woorden? Ze zullen toch wel zien welke potentie jij hebt? 

Het is heel normaal om je druk te maken over een sollicitatiegesprek. Gierende zenuwen, onzekerheid, het is niemand vreemd. Gelukkig kan het anders en ga jij straks niet hyperventilerend op sollicitatiegesprek.  

Slimme tips voor succesvol solliciteren 
Het kan! Zelfverzekerd aanschuiven bij je sollicitatiegesprek. Met deze tips ben jij er helemaal klaar voor! Uiteindelijk komt het (bijna) altijd neer op goede voorbereiding! 

Lees je in over het bedrijf 
Een open deur wellicht, maar oh zo belangrijk. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. Verdiep je in het bedrijf waar je op gesprek gaat. Bekijk de website, social media en eventuele artikelen over het bedrijf. Weet je met wie je een gesprek hebt? Je kan diegene ook opzoeken, check bijvoorbeeld het LinkedIn-profiel. Hoe beter je beeld van het bedrijf, hoe beter je vragen kan beantwoorden én zelf kan stellen! 

Weet wat ze vragen 
Exact weten welke vragen gesteld gaan worden tijdens het gesprek weet je nooit. Toch kan je al veel voorbereiden. Lees de vacature nog eens aandachtig door: wat voor kandidaat zoeken ze? Welke functie-eisen worden er gesteld? Zorg dat je een verhaal hebt bij deze punten, want je kan er zeker van zijn dat ze hier iets over gaan vragen! Daarbij kan je ook alvast (lastige) vragen voorbereiden, denk aan:  

  1. Vertel eens iets over jezelf 
  1. Waarom wil je bij ons werken? 
  1. Waar zie je jezelf over 5 jaar? 
  1. Waarom zit er een gat in je CV / Waarom heb je je opleiding niet afgemaakt?
     

Ken jezelf en oefen je verhaal
Misschien denk je: ‘ik weet toch wie ik ben en wat ik allemaal heb gedaan? Hoezo moet ik dit voorbereiden?’, maar het is belangrijker dan je denkt. Wanneer je op voorhand je eigen verhaal oefent en goed beheerst, kom je tijdens het gesprek makkelijker uit je woorden. Het is namelijk niet ongewoon om net die belangrijke cursus, training of opleiding te vergeten die van belang is voor de functie waarvoor je solliciteert. Ken jezelf goed en oefen je verhaal! 

Maak een lijstje van goede en minder goede eigenschappen/vaardigheden 
Een van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek is: ‘waar ben je goed / minder goed in’, of een variant daarvan. Weet dit te beantwoorden, zonder er op het moment zelf nog over na te moeten denken. Bedenk dus alvast waar je goed in was in je vorige functie, waar werd je voor gewaardeerd? Waar had je nog moeite mee? Extra tip: vraag het aan vrienden of familie, daar komen vaak verrassende antwoorden op. Zo kom je ook nog eens oprecht en origineel uit de hoek, want “ik ben perfectionistisch” hoort men al veel te vaak! Zorg er wel voor dat je eerlijk blijft, de waarheid komt namelijk altijd naar boven 

Maak een spetterende eerste indruk
Je krijgt maar één kans voor een goede eerste indruk, gebruik die!  

Kies je kleding 
Je hoeft je echt niet (altijd) in driedelig pak met stropdas of een mantelpakje te hijsen, maar zorg er wel voor dat je er representatief uitziet. Dat betekent dat het past bij het type bedrijf waar je op gesprek gaat en dat het er schoon en verzorgd uitziet. Van vlekken en kreukels wordt niemand blij.  

Kom op tijd 
Zorg dat je op tijd bent. Neem een trein eerder, of vertrek eerder van huis dan nodig. Desnoods loop je nog een rondje voordat je (op tijd!) binnenstapt. Is er echt overmacht en kom je tóch te laat? Meld dit dan meteen, zodat ze niet onnodig op je hoeven wachten. 

Ben geïnteresseerd 
Laat zien dat je enthousiast en geïnteresseerd bent: geef een stevige hand en maak bijvoorbeeld een compliment over het kantoor. Zo breek je het ijs én neem je geen afwachtende houding aan. 

Stel zelf ook vragen 
In een sollicitatiegesprek is er altijd ruimte voor het stellen van vragen. Zorg dat je er één of twee paraat hebt, daarmee laat je zien dat je je goed hebt voorbereid! 

Voorbereiding is dus key. Nu ben je er helemaal klaar voor! Voor je het weet heb je die nieuwe baan in the pocket. 

terug naar boven