Werkgeluk

Vitaliteit op de werkvloer: 5 voordelen

16 februari 2021 | 3 minuten | door lstam
Vitaliteit op de werkvloer: 5 voordelen

Vitaliteitsthema’s staan bij veel bedrijven hoog op de agenda. Begrijpelijk, want vitale werknemers verzuimen minder en dragen bij aan de vitaliteit en dus (financiële) gezondheid van het bedrijf. Ook bij InWork besteden we hier veel aandacht aan. Door middel van tips, maar ook door te zorgen voor meer bewustwording. Want vitaliteit op de werkvloer levert zoveel meer op dan in eerste instantie wordt gedacht. Ja, wij kunnen heel wat voordelen opnoemen, te beginnen met deze 5.

1.  Meer vitaliteit leidt tot een betere werkverdeling 

Dat vitaliteit meer is dan alleen de afwezigheid van frequent of langdurig verzuim, mag duidelijk zijn. Toch kan het een wel invloed hebben op het ander. Als er een collega langere tijd ziek of afwezig is, worden diens taken vaak ondergebracht bij teamleden. Dit betekent voor hen een hogere workload en het risico op meer werkdruk en zelfs werkstress. Niet alle vormen van verzuim zijn te voorkomen met een goed vitaliteitsbeleid, maar het tijdig herkennen van signalen en daarop inspelen kan veel schelen. Zo leidt minder verzuim hoe dan ook tot een betere werkverdeling. 

2. Vitale mensen zijn gelukkige(re) werknemers 

Hoe vitaler iemand zich voelt, hoe gelukkiger en vice versa. En dat geluksgevoel leidt weer tot het vaker gebruiken van de lachspieren, waardoor er van alles in ons brein gebeurt. Ja, gelukshormonen als dopamine, serotonine en endorfine worden al aangemaakt na anderhalve minuut glimlachen. En als je dan bedenkt dat gelukkige werknemers creatiever, veerkrachtiger en socialer zijn, dan wil je als werkgever nog maar één ding: dat al je werknemers zich gelukkig en vitaal voelen.  

3. Betere vitaliteit leidt tot meer productiviteit 

Sommigen staan vanuit zichzelf altijd ‘aan’, anderen hebben in deze periode nog wat aanvullende vitaliteitstips & tricks nodig om het maximale uit hun werkdag te halen. En dat loont, want mensen die goed in hun vel zitten, hebben vaak een positieve uitstraling en een ‘getting things done’-mentaliteit. Ook op de (thuis)werkvloer zie je dit terug: de energie die een gezonde/bewuste levensstijl oplevert, wordt bijvoorbeeld omgezet in daadkracht, bevlogenheid en creatieve oplossingen. 

4. Een vitale bedrijfscultuur is geliefd bij (nieuwe) werknemers 

Een bedrijf dat op de juiste manier aandacht besteedt aan de vitaliteit van medewerkers, kan rekenen op een flinke imagoboost. Sterker nog, als mensen zich gehoord, gesteund en gewaardeerd voelen door hun werkgever, nemen ze bijna automatisch de rol van ambassadeur op zich. Omdat zij zich positief uitlaten over ‘hun’ bedrijf op social media en in hun eigen netwerk, zullen bijvoorbeeld nieuwe vacatures sneller ingevuld worden. Bij zo’n werkgever wil iedereen wel werken! 

5. Meer vitaliteit leidt tot meer creativiteit 

Een gezonde mate van vitaliteit heeft niet alleen een positieve invloed op de productiviteit, maar ook op de creativiteit van werknemers. Ga maar na: iemand die zich vitaal voelt, ervaart meestal weinig zorgen of stress. Hierdoor is er in de hersenen meer ruimte voor het opnemen van nieuwe informatie. Laat dat nou prima van pas komen bij het naar een hoger plan tillen van het kennisniveau van medewerkers. En dat betaalt zich dan weer uit in innovatieve en creatieve voorstellen, oplossingen en workflows.  

Benieuwd naar ons vitaliteitsbeleid? Neem gerust contact op; wij vertellen graag meer! 

terug naar boven