Werkplekbeheerder
Direct impact hebben op een goede workflow binnen een organisatie? Dat kunnen we wel aan jou overlaten als Werkplekbeheerder. Zijn alle werkplekken binnen een organisatie optimaal ingericht en kan iedereen goed aan het werk? Dan komt dit een soepel werkproces ten goede. En hoe fijn is dat! Als Werkplekbeheerder heb jij dit in de hand. Wil je meer weten? Lees hieronder alles wat je moet weten over de functie van Werkplekbeheerder.
Wat is werkplekbeheer?
Werkplekbeheer betekent zoveel als dat werkplekken binnen organisaties goed zijn ingericht. Team Werkplekbeheer is verantwoordelijk voor complete en goed functionerende werkplekken voor eindgebruikers, zodat deze eindgebruikers hun werk goed kunnen uitvoeren en alle benodigde apparatuur voorhanden hebben.
Jouw rol als Werkplekbeheerder
Een Werkplekbeheerder (soms ook wel IT Field Support Engineer of Deskside Support Engineer genoemd) is verantwoordelijk voor het werkplekbeheer binnen een organisatie. De Werkplekbeheerder is de schakel tussen de servicedesk en systeembeheer en houdt zich voornamelijk bezig met het onderhouden van hard- en software en het configureren van werkplekken van eindgebruikers. De (online) werkplek van eindgebruikers wordt steeds uitgebreider, van desktops en laptops tot mobiele telefoons, tablets en printers. Deze variëteit aan hardware zorgt ervoor dat het werk van een Werkplekbeheerder steeds veelzijdiger en uitdagender wordt.
Jouw taken als Werkplekbeheerder
De taken van een Werkplekbeheerder bestaan in eerste instantie uit het zorgen voor compleet ingerichte werkplekken. Vaak is de Werkplekbeheerder verantwoordelijk voor een heel kantoorpand, en soms zelfs voor meerdere vestigingen. Is er een incident of zijn er problemen met apparatuur? De Werkplekbeheerder gaat langs bij de eindgebruikers om dit op te lossen. De Werkplekbeheerder zorgt er ook voor dat iedereen de juiste spullen heeft om zijn of haar werk goed te kunnen uitvoeren. Een Werkplekbeheerder houdt zich dus bezig met het installeren en onderhouden van werkstations, apparatuur en hard- en software. De Werkplekbeheerder zorgt verder ook voor dat alles op tijd gereed is en werkt. Daarnaast is een Werkplekbeheerder vaak verantwoordelijk voor migratieprojecten. Bijvoorbeeld een migratieproject waarbij alle medewerkers van een bedrijf een nieuw device krijgen. De Werkplekbeheerder regelt dan de in- en uitgifte en zorgt voor de juiste documenten.
De taken van een Werkplekbeheerder bestaan voornamelijk uit:
- Het onderhouden en installeren van hard- en software
- Uitgifte van apparatuur
- Het installeren van nieuwe werkplekken en nieuwe devices
- Gebruikers ondersteunen en het oplossen van problemen