Carrière

Storingsmonteur

Als Storingsmonteur ben jij een ware life saver. Is er een plotselinge storing of zijn er problemen? Als redder in nood zorg jij voor de juiste oplossing. Een dankbare baan, want jij helpt bedrijven en/of particulieren vaak uit de brand door ervoor te zorgen dat machines of apparaten weer in werking worden gesteld. En dat geeft een goed gevoel!  

Jouw rol als Storingsmonteur

It’s all in the name: als Storingsmonteur ben je verantwoordelijk voor het verhelpen van storingen aan apparaten en machines. Het gebruik van elektrisch aangedreven apparaten wordt steeds groter. De rol van een Storingsmonteur wordt hierdoor onmisbaar. Daarnaast betekent het ook dat jij een brede technische kennis moet bezitten om met verschillende installaties aan de slag te kunnen gaan.  

Als Storingsmonteur kun je binnen veel verschillende branches en bedrijven aan de slag. Bedrijven die met een grote hoeveelheid machines werken, hebben vaak behoefte aan een Storingsmonteur. Dit kunnen organisaties zijn binnen de food-industrie, maar ook productiebedrijven of bijvoorbeeld distributiecentra. Binnen de meeste bedrijven ga je zelfstandig op pad om storingen te verhelpen.  

De taken van een Storingsmonteur 

Als Storingsmonteur ben jij, in tegenstelling tot andere monteurs, verantwoordelijk voor het draaien van storingsdiensten. Naast deze storingsdiensten plan jij onderhoudswerkzaamheden in, hiervoor inspecteer jij installaties en apparaten op hun werking. Op deze manier kunnen defecten en storingen worden voorkomen. Is er iets aan vervanging toe? Jij zorgt voor de juiste installatie van de nieuwe component.   

De taken van een Storingsmonteur bestaan onder andere uit:  

  • Uitvoeren van inspecties en (preventief) onderhoud  
  • Het verhelpen van storingen aan machines en installaties  
  • Installeren van nieuwe componenten en uitvoeren van reparatiewerkzaamheden  
  • Advies geven over eventuele verbeteringen aan machines en installaties  
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Mbo Werktuigbouwkunde, mbo Elektrotechniek of mbo Mechatronica; er zijn meerdere mbo-opleidingen die jij kunt volgen om aan de slag te gaan als Storingsmonteur. Het belangrijkste is dat jij beschikt over mbo- (technisch) werk- en -denkniveau en dat je veel kennis hebt van diverse technische apparaten en machines. Zeker omdat er in veel gevallen van je wordt verwacht dat jij zelfstandig storingen verhelpt.

Veel (installatie)bedrijven staan te springen om goede vakmensen. Zeker met de groei van het gebruik van elektrische apparaten kun je van een goede baangarantie als Storingsmonteur wel spreken! Afhankelijk van ambities zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. Gebaseerd op de ervaring en vaardigheden die jij opdoet binnen jouw functie, zijn er mooie stappen te maken richting medior- en senior storingsmonteur. Heb jij genoeg technische kennis in huis en ook leidinggevende kwaliteiten, dan zou jij kunnen doorgroeien naar de functie van teamleider of hoofdmonteur.

Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om een (zij)stap te maken naar een meer specialistische monteursrol, denk bijvoorbeeld aan Monteur Koeltechniek, Elektromonteur of Liftmonteur. Binnen deze monteursfunctie specialiseer jij je in specifieke machines en installaties.

Om aan de slag te gaan als Storingsmonteur moet je stressbestendig zijn en prima kunnen functioneren onder tijdsdruk. Geen ‘storing’ in je koppie, maar je hoofd erbij kunnen houden is van belang. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor storingsdiensten. Hierbij ben jij oproepbaar en moet jij storingen zo snel mogelijk oplossen. Je moet zelfstandig kunnen werken en daarnaast moet je efficiënt te werk gaan om machines zo snel mogelijk weer aan de praat krijgen.

Als Storingsmonteur houd jij altijd rekening met veiligheid en zorg je voor de juiste doorvoering van wet- en regelgeving.

Het bedrag dat jij als Storingsmonteur maandelijks op je bankrekening ziet verschijnen, ligt gemiddeld tussen de € 2.580,- en € 3.485,-. Je loon is afhankelijk van kennis en ervaring. Maar ook de branche waarin jij als Storingstechnicus werkzaam bent, heeft invloed op je loon. Wel kan jij groeien op basis van jouw kennis en vaardigheden, dit zal jij uiteindelijk ook terugzien in je salaris.

Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kan doen en inzicht kan krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl

terug naar boven